STORTALENT: Mathias Emilio Pettersen ble draftet av Calgary Flames i 2018.
STORTALENT: Mathias Emilio Pettersen ble draftet av Calgary Flames i 2018. Foto: Calgary Flames.

Ny nordmann klar for NHL

Mathias Emilio Pettersen (20) har signert en treårskontrakt med NHL-klubben Calgary Flames.

Etter flere dagers forhandlinger har Mathias Emilio Pettersen signert en treårskontrakt med NHL-klubben Calgary Flames.

Det bekrefter klubben på sine nettsider.

20-åringen fra Manglerud blir dermed Norges niende NHL-spiller gjennom tidene.

Pettersen og Mats Zuccarello blir de eneste nåværende nordmennene i verdens beste hockeyliga.

– Tenker det er kult og et stolt øyeblikk for han og ikke minst for norsk hockey! Gleder meg på han sine vegne å blir utrolig kult å følge med på han og fremgangen hans, skriver Zucca i en SMS til TV 2.

Andreas Martinsen dro tilbake til europeisk hockey og sveitsiske EV Zug i vinter.

Flames sikret seg førsteretten til å signere Pettersen frem til 2022, etter at han ble såkalt draftet av klubben i 2018.

Etter draften har han vært på to positive treningsopphold med den kanadiske storklubben, og høstet mye skryt. Flere eksperter har spådd at unggutten, som sammenlignes med Zuccarello, blir Norges neste NHL-eksport. Blant andre TV 2s Bjørn Erevik. Nå har ekspertene fått rett.

Kontrakten som nå er signert innebærer at han kan få sjansen i NHL allerede kommende sesong, eller at han må ta et opphold i farmerligaen AHL. Uansett er målet at unggutten skal få sjansen i NHL innen tre år.

De siste to sesongene har Pettersen spilt i college-ligaen NCAA, for University of Denver. Med 13 scoringer og 22 målgivende toppet han klubbens poengstatistikk før sesongen ble avbrutt på grunn av koronaviruset.

20-åringen, som flyttet til USA allerede som 13-åring for å satse på ishockey, ble værende i USA etter sesongen. Han hadde begynt å avfinne seg med tanken på en ny sesong i college-ligaen da Flames plutselig tok kontakt på ny.

Faren til TV 2: – Han ble tatt på sengen

Det opplyser hans far Flemming til TV 2 mandag kveld.

– Vi har visst det i et par ukers tid, og så har det vært litt frem og tilbake. Det er en spesiell tid vi lever i, så det har vært gått litt saktere enn normalt.

– Det ble veldig stille da denne koronasituasjonen oppsto. Men så ble han tatt på sengen da de ringte en dag. Han var såpass forberedt på å gå siste året på college at han ringte og fortalte meg at han ikke husket om han hadde takket ja eller ikke!

I utgangspunktet hadde 20-åringen bare ett år igjen av college.

– Man kunne kanskje håpet på at han hadde gått ett år til for å få fullført bacheloren, men med alt han har ofret for dette, måtte han bare takke ja. Han har vår full støtte, sier Flemming Pettersen.

Faren forteller at sønnen er innforstått med at det kan bli et tøft møte med NHL.

– Nå er det ikke en skole eller familie som tar vare på deg. Det blir den største omveltningen. Mest sannsynlig må han flytte litt hit og dit, og muligens spille AHL. Det er en treårskontrakt, og han skal bruke de tre årene på å bli klar.

Koronasituasjonen gjør også at foreldrene hjemme i Norge er adskilt fra sønnen på ubestemt tid.

– Han ville veldig gjerne reise hjem til Norge og trene i sommer, men slik situasjonen er, vet man ikke når han da ville fått lov til å reise tilbake. Så det er trolig best at vi reiser over når vi får muligheten, sier en stolt pappa til TV 2.

Norske NHL-spillere:

  • Bjørn "Botta" Skaare (1978 - 1979) 1 kamp
  • Anders Myrvold (1995 - 2004) 33 kamper
  • Espen "Shampo" Knutsen (1997 - 2004) 207 kamper
  • Ole-Kristian Tollefsen (2005 - 2010) 163 kamper
  • Patrick Thoresen (2006 - 2008) 130 kamper
  • Jonas Holøs (2010 - 2011) 39 kamper
  • Mats Zuccarello (2010 - ) 649 kamper
  • Andreas Martinsen (2015 - 2019) 154 kamper