Krisemøte for Premier League-toppene – dette kan bli utfallet

Premier League-klubbene møtes fredag til nye samtaler. Der er det ventet uenighet mellom klubbene.

UTSATT: Etter planen skulle Premier League-trofeet løftes i mai, det blir bortimot umulig etter at seriespillet nå har vært utsatt i over fire uker. Foto: Oli Scarff
UTSATT: Etter planen skulle Premier League-trofeet løftes i mai, det blir bortimot umulig etter at seriespillet nå har vært utsatt i over fire uker. Foto: Oli Scarff

BBC og andre britiske medier melder at det på telefonkonferansen vil bli diskutert en mulig siste frist for å avslutte Premier League. Datoen skal være 30. juni.

Bakgrunnen er at mange spillere har kontrakter som løper ut den datoen, og klubber frykter et kaos som følge av dette. Jurister har vært klare på at spillerne ikke kan pålegges å fullføre seriene dersom kontrakten ikke er gyldig.

I tillegg har flere klubber sponsoravtaler som avsluttes eller starter denne datoen. Det gjelder blant annet Liverpool.

Vurderer å ta opp to lag fra Championship

De seks «store» i Premier League (Liverpool, Manchester City, Manchester United, Arsenal, Chelsea og Tottenham) skal være fullt innstilt på å fullføre serien og være åpne for å spille til utpå høsten om nødvendig.

Ifølge Daily Mail kreves det bare sju stemmer av 20, for å stoppe et eventuelt vedtak om å ha 30. juni som siste mulige kampdag denne sesongen.

Dersom PL og mesterskapsserien ikke gjenopptas på grunn av pandemien, har et omdiskutert forslag kommet på bordet under uformelle samtaler mellom klubbtoppene.

Det er å la Leeds og West Bromwich rykke opp til eliteserien, spille Premier League med 22 lag neste sesong og bare 22 klubber på nivå to.

Vurderer 30. juni som dommedag

Ifølge Daily Mail skal flere av klubbene allerede hatt samtaler seg imellom angående hvor viktig det er å få ferdigspilt seriespillet før 30. juni.

Dersom man ikke klarer å spille resterende kamper før 30. juni skal de ni klubbene ha gjort klart et forslag som vil innebære at man korter ned antall kamper som gjenstår. De fleste lagene har ni kamper igjen, mens det for fire lag gjenstår ti kamper.

Det er ikke bare kontraktsituasjonen med spillere som skaper uro. Flere klubber skal også være på utgående kontrakt med store sponsoravtaler etter årets sesong, noe som kan sørge for at en viktig inntektskilde lar vente på seg.

FIFA har kunngjort at de vil innføre spesielle tiltak for å beskytte klubber og spillere når kontraktene går ut etter sesongen. Likevel skal Premier League klubbene ha blitt informert om at en engelsk kontraktslov vil erstatte eventuelle beredskapsordningene som FIFA innfører, og spillerne vil da ikke lovlig kunne holdes under FIFAs kjennelser.

Mange kamper gjenstår

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har anmodet sine medlemmer om å gjøre alt de kan for å fullføre seriene.

Torsdag ble det klart at 29. august er satt som en mulig dato for Champions League-finalen. Det er tre uker etter at den neste PL-sesongen er planlagt.

Det gjenstår 92 kamper i Premier League, og lørdag er det 40 dager siden det sist ble sparket en ball i den serien.

Samtidig jobbes det med hvordan man skal løse floken som er Champions League og Europa League, samt når starten av neste sesong blir.

Ifølge kilder ESPN har snakket med, er en utsettelse på seks til åtte uker fra den opprinnelige startdatoen 8. august noe mange PL-klubber regner med. Det betyr Premier League-start, og nok for de andre store ligaene, rundt midten av september.

August kan nå bli brukt til å holde miniturneringer for å spille ferdig Champions League og Europa League, skriver Daily Mirror.

Uefa skal diskutere en mulig august-løsning på CL og EL i neste uke.Der vil man da vurdere å droppe hjemme- og bortemøter, og heller gå for én kamp i hver utslagsrunde. Miniturneringen vil kunne finne sted på én arena. BBC forteller hovedplanen er CL-finale i Istanbul 29. august, med EL-finale i Gdansk tre dager tidligere.

Om man dropper miniturnering, er alternativet vanlige runder med hjemme- og bortekamper i juli og august.Europacupkampene er logistisk problematiske i og med at det krever kryssing av landegrenser for lagene. Hvordan disse planene vil påvirke neste sesongs avvikling av europacupene, vites ikke.