Sjusjøen 20191117. 
Ole Einar Bjørndalen var tilstede under sesongstarten for skiskytterne på Sjusjøen. Her er han fotografert søndag formiddag før fellesstarten.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
ÖSTERSUND, SVERIGE 20200407. 
ÖSTERSUND, SVERIGE  20200407
Stina Nilsson fotografert under pressetreffet med Sveriges skiskytterlandslag på Skiskytingsstadion i Östersund.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix

– Tror ikke hun går mye fortere enn de norske

Skal Stina Nilsson lykkes som skiskytter, står mye og faller på treneren, mener Ole Einar Bjørndalen.

Denne uken ble det kjent at Nilsson, som ventet, vil bli en del av det svenske skiskytterlandslaget neste sesong.

26-åringen legger ned et heftig arbeid på skytebanen for å gjøre seg klar for det som er i vente.

– Jeg er helt manisk, sa Nilsson til NRK tidligere i uken.

Ifølge hennes skytetrener, Jean-Marc Chabloz, skyter hun så mye som 1200 skudd i uken. Selv om Nilsson selv har innrømmet at det kan bli tre-fire bom per runde, er treneren imponert over starten.

– Jeg liker virkelig det jeg ser. Stina Nilsson skyter virkelig bra, men skiskyting er komplisert med en hel prosess, understreket Chabloz overfor SVT.

– Ingenting å si

Stina Nilsson sammen med trener Jean-Marc Chabloz under et pressetreff i Östersund denne uken.
Stina Nilsson sammen med trener Jean-Marc Chabloz under et pressetreff i Östersund denne uken. Foto: Fredrik Sandberg/tt

Hvor mange skudd Nilsson fyrer av, har imidlertid null og niks å si, mener Ole Einar Bjørndalen. Han poengterer at det er konsentrasjonen under hvert skudd som betyr noe.

Trener man med feil teknikk 1000 ganger i uken, har det ingenting for seg. Men gjør man det rett, er det god trening.

Han mener at mye står og faller på Nilssons skytetrener.

– Han har vært en god skiskytter før, så vi får håpe at han er god nok til å lære henne å skyte. Det blir spennende å se, sier Bjørndalen, som er klar i sin tale:

– Har hun en god trener, kan hun bli god. Om hun har talent for å skyte, hjelper det også. Men hun har ikke kjangs til å bli god hvis hun ikke har en ordentlig god skytetrener.

EKSPERT: Ole Einar Bjørndalen jobbet som ekspert for TV 2 før han tok over som trener for det kinesiske landslaget i skiskyting.
EKSPERT: Ole Einar Bjørndalen jobbet som ekspert for TV 2 før han tok over som trener for det kinesiske landslaget i skiskyting. Foto: Geir Olsen

– Hadde vært dårlig av de andre

Skal den svenske stjernen kjempe om pallplasser, må hun trolig få skytingen i orden. Bjørndalen avfeier nemlig at Nilsson kommer til å gi for eksempel de norske jentene bank i sporet.

46-åringen understreker at det er vanskelig å si hvor stor forskjellen er, men er likevel klar i sin mening.

– Skal hun være på pallen og sånne ting, må hun opp på nivået skytemessig. Hun vinner ikke i den første sesongen med to bom på ti skudd. Det har hun ikke kjangs til. De som går fort skyter ned mot null, og de skyter ekstremt raskt, påpeker Bjørndalen.

Han gjør da et eksempel av en sprint, hvor kvinnene går 7,5 kilometer og skyter ti skudd. I en strafferunde regner man med et tidstap på rundt 25 sekunder.

GULLGLIS: Marte Olsbu Røiseland og Tiril Eckhoff får en ny stjernekonkurrent neste sesong. Her etter stafettgullet i VM tidligere i år.
GULLGLIS: Marte Olsbu Røiseland og Tiril Eckhoff får en ny stjernekonkurrent neste sesong. Her etter stafettgullet i VM tidligere i år. Foto: Berit Roald

– Hun er flink og har et fortrinn i å være god på ski, men hun går ikke et eller halvannet minutt fortere enn de beste skiskytterjentene. Det har jeg vanskelig for å tro. Det hadde vært enormt bra, altså. Og dårlig av de norske jentene på 7,5 kilometer.

– Annerledes

Satt opp mot Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland, som er blant de raskeste i sporet i skiskyttersirkuset, tror han farten vil være ganske lik på en sprint.

– Jeg tror ikke hun går mye fortere enn Tiril og Marte når de har en god dag. Det tror jeg er minimalt raskere.

– Vi vet hvor fort Tiril har gått, og Marte har gått like fort. Det er ikke bare til å gå i fra Tiril. Og i forhold til langrennsløpere, er det annerledes å gå med fire kilo på ryggen, påpeker Bjørndalen, og sikter da til geværet.

Samtidig er han rask ved å understreke at han er imponert av Nilsson, og synes hun er ekstremt modig som skifter gren.

– Jeg er overbevist om at i OL om to år, kan hun rekke gode plasseringer hvis hun gjør ting riktig. Skiskyttere er positive til at folk bytter til skiskyting. Og på to år kan hun faktisk klare å bli en god skytter hvis hun har talent og riktig trener, mener han.

– Kommer an på hva hun tør

TV 2s langrennekspert Petter Skinstad er enig at Stina Nilsson ikke vil parkere de norske utøverne.

Men ikke fordi hun ikke kan.

– Det er ingen tvil om at hun går fortere enn alle i feltet om hun vil, men det kommer helt an på hvor fort hun tør å gå. Skiskyting og langrenn er to helt forskjellige idretter, og det er ingen automatikk i at Nilsson skal lykkes med det. Det blir ikke lett, men hun vil være verdens beste skiskytter til å gå på ski, slår Skinstad fast.

TV 2s langrennsekspert mener Nilsson har flere gode egenskaper som kommer godt med som skiskytter.

– Hun har bakgrunn fra sprint, noe som lover godt med oppsettet i skiskyting med korte distanser. Nilsson er en kald fisk som er god i avgjørende situasjoner. Hun lar seg ikke stresse lett. Det er gode forutsetninger for å lykkes, sier Skinstad.

En annen som byttet idrett fra langrenn til skiskyting, er Denise Herrmann. Tyskeren ble nummer tre i verdenscupen sammenlagt denne sesongen.

– Herrmann har null verdenscupseirer i langrenn, Nilsson har rundt 25 seirer. Herrmann har null mesterskapsmedaljer i langrenn, Nilsson har en hel flokk. Det er klart at svenskene ser at hun har et utvilsomt potensial til å lykkes, slår han fast.