SJEFEN I WOLVES: Steve Morgan (til høyre), som eide Wolverhampton frem til 2016, ansatte Ståle Solbakken før Championship-sesongen 2012/13. Nordmannen fikk sparken før sesongen var over.
SJEFEN I WOLVES: Steve Morgan (til høyre), som eide Wolverhampton frem til 2016, ansatte Ståle Solbakken før Championship-sesongen 2012/13. Nordmannen fikk sparken før sesongen var over. Foto: NTB scanpix

Hevder Solbakken ikke holdt lovnad – treneren slår tilbake

Ståle Solbakken nekter for at Wolverhampton mislyktes under ham på grunn av årsakene daværende klubbeier Steve Morgan oppgir i en fersk podkast.

Forretningsmannen Steve Morgan var eier av Wolverhampton i ni år. I podkasten «The Molineux View» snakker han oppturer og nedturer – og bom på manageransettelser.

I den kategorien setter han Ståle Solbakken, som tok over Wolverhampton i mai 2012 etter at laget rykket ned fra Premier League.

Steve Morgan mener nordmannen hadde en merittliste som skulle tilsi at det ville bli en bra ansettelse. Den tidligere klubbeieren påpeker at Solbakken hadde vunnet mye med FC København og gått langt i Europa.

Morgan har sine formeninger om hvorfor det ikke lyktes på Molineux for Ståle Solbakken.

– Jeg tror ikke Solbakken ville slå seg ned i England. Familien og kona kom aldri. Da vi intervjuet ham, fortalte han at de skulle bli med over, men i virkeligheten skjedde det aldri, hevder Steve Morgan.

WOLVES-MANAGER: Klubbeier Steve Morgan (til høyre) presenterer Ståle Solbakken som Wolverhamptons nye manager på Molineux i mai 2012.
WOLVES-MANAGER: Klubbeier Steve Morgan (til høyre) presenterer Ståle Solbakken som Wolverhamptons nye manager på Molineux i mai 2012. Foto: Nina Eirin Rangøy, NTB scanpix

– Han reiste hjem til familien i Norge annenhver uke og slo aldri rot i England. Laget slet som et resultat av det. Jeg tror han aldri satte seg inn i den engelske kulturen, fortsetter Morgan, før han igjen drar frem den imponerende merittlisten til Solbakken med sølvtøy fra FC København.

Solbakken slår tilbake

Overfor TV 2 slår Solbakken tilbake mot påstandene fra eks-sjef Morgan.

– Hadde Steve Morgan (som er en fascinerende og interessant person på mange områder, det er positivt), holdt det han lovet, hadde det sannsynligvis gått bedre, skriver den nåværende København-treneren i en tekstmelding.

Solbakken viser til at Wolves endte sist i Premier League sesongen før.

– Wolves rykket ned med den laveste poengsummen (25) på mange år. De tapte alle sine siste kamper. Steven Fletcher, Matt Jarvis og Michael Knightly sto for 75 prosent av mål og assist. De ble solgt før neste sesong for tolv, ti og tre millioner pund til Sunderland, West Ham og Stoke, skriver Solbakken.

Ståle Solbakken mener salgene av nøkkelspillerne gjorde Wolves til et middels Championship-lag.

– Dette var ikke planen, skriver Solbakken.

Mislyktes med overganger

«Men rett skal være rett», skriver Solbakken, og ramser opp spillerne som ble hentet inn før Championship-sesongen 2012/13: Bakary Sako, Razak Boukari, Björn Bergmann Sigurdarson, Georg Margreitter, Tongo Doumbia, Slawomir Peszko (lån) og Jermaine Pennant (lån).

– Alle hentet for til sammen for sju-åtte millioner pund, så det var et stort overgangsoverskudd, skriver Solbakken.

– Sako ble en hit, Boukari ble skadet tidlig og ble fotballinvalid, Peszco var mye skadet, Doumbia startet OK, men gikk i stå, Margreiter klarte ikke omstillingen, Sigurdarson scoret ikke nok. Og det var her vi mislyktes, nemlig med å få disse spillerne hurtig nok integrert sammen med de som var igjen. Bare Sako var en suksess, skriver han videre i tekstmeldingen til TV 2.

– Eieren var utålmodig og skiftet konstant retning og mening

Det startet imidlertid ikke så verst for Solbakken og hans Wolverhampton.

– Vi lå som nummer tre etter ti kamper, men vant ikke på de neste ni. Da ble det urolig etter det, skriver Solbakken med latter-emojies, før han fortsetter:

– Vi mislyktes med en hurtig gjenreisning, men det var ikke av de grunnene til Morgan som var årsaken. Vi skulle innføre en ny spillestil, få de nye implementert i den samme, gamle garde. Det klarte vi ikke, for mange av kjøpene var ikke gode nok av forskjellige årsaker. Overgangen fra den fotballen de hadde spilt var for stor. Eieren var utålmodig og skiftet konstant retning og mening. Det ble ikke bedre etter at vi fikk sparken halvveis.

Solbakken fikk sparken da Wolverhampton lå på 18. plass, som ville sikret plassen i Championship. Da sesongen var over, lå klubben nest sist på 23. plass og var klare for League One. Det var manager Dean Saunders som midlertidig tok over for Solbakken ut 2012/13-sesongen.

Steve Morgan solgte Wolverhampton for nærmere en halv milliard kroner til kinesiske Fosun International i 2016. Siden han pilen pekt én vei for ulvene, som kjemper om Champions League-plass og er i Europaligaen.