NY KONTRAKT: Rosenborg-trener Eirik Horneland bli trolig værende på Lerkendal i overskuelig framtid.
NY KONTRAKT: Rosenborg-trener Eirik Horneland bli trolig værende på Lerkendal i overskuelig framtid. Foto: Carina Johansen

Enige om kontrakt – roses for viktig egenskap

Da det stormet som verst i fjor, var Eirik Horneland usikker på hvor lenge han kunne holde på trøndernes tillit. Nå nærmer det seg ny kontrakt.

TV 2 erfarer at Rosenborg og Horneland er enige om en kontraktsforlengelse.

45-åringens nåværende kontrakt går ut etter 2020-sesongen, men sportslig leder Mikael Dorsin går langt i å bekrefte at haugalendingen blir værende på Lerkendal i overskuelig framtid.

– Vi har ikke startet opp med serien ennå, og når den forskyves, er det naturlig at han får fortsette, sier svensken.

Hovedpersonen selv er noe mer hemmelighetsfull, men signaliserer samtidig at han gjerne fortsetter på Lerkendal.

– Vi ønsker å utvikle RBK videre. Det er det ingen tvil om, men vi skal ta den prosessen internt og melde det ut når vi er ferdige, varsler Horneland.

Snart i boks

Rosenborgs styreleder, Ivar Koteng, kunne tidligere denne uken fortelle TV 2 at en avtale er nært forestående.

– Jeg tror vi er veldig kort unna en avklaring.

– Går det mot forlengelse?

– Det er nok det mest sannsynlige, sa Koteng med et lurt smil.

Horneland tar derimot det hele med knusende ro.

– Tiden vil vise hvordan fremtiden min ser ut. Begge parter må finne ut om det er rett å gå videre, poengterer han.

En som har sett flere trenere gå inn og ut av portene på Lerkendal, er Mikael Dorsin. Den sportslige lederen synes det er helt naturlig at Horneland får fornyet tillit.

– Når vi har satset på en trener, så må han få den sjansen. Starten på oppkjøringen har vært positiv, og vi har ikke noen andre tanker. Vi får se hva styret og Eirik sier.

Turbulent start

For ett års tid siden var det derimot lite som tydet på at Hornelands regjeringstid på Lerkendal skulle bli av det langvarige slaget. Den tidligere stopperbautaen måtte tåle massiv kritikk hele sesongen etter Rosenborgs skuffende prestasjoner og manglende resultater.

– Det var et komplisert år. Ting tok lengre tid enn vi ønsket og det var vanskelig, men vi var trygge på jobben vi gjorde og veien vi hadde begynt på, forklarer treneren, før han legger til:

– Det vi ikke hadde kontroll på, var om klubben hadde tålmodighet til å stå med oss.

Men Horneland og assistenttrener Karl Oskar Emberland fikk fullføre sesongen – selv om det var mye motgang underveis.

– Vi brukte tid på å få satt et kollektivt tankegods og få en god nok treningskultur. Vi har veldig tro på våre tanker og ideer, og etter hvert klarte vi å skape en tillit og tro til veien vi gikk, forklarer RBK-sjefen.

Flere årsaker

Etter å ha evaluert sin første sesong på Lerkendal, er Horneland klar på at det er flere årsaker til at ting ble som de ble.

– Jeg synes at det manglet tillit internt i klubben da jeg kom, så vi brukte en del tid på å gjenskape det. Det hadde vært en god del støy over tid og det var litt apatisk da vi kom inn. Vi gjorde nok våre feil vi òg, men vi måtte gjenoppbygge tilliten.

En av de største feilene Horneland innrømmer å ha gjort etter at han kom til Trondheim, var å gå bort fra klubbens udødelige 4-3-3-formasjon.

– Rosenborg har en veldig tydelig filosofi og kultur. Den var vi ikke dyktige nok på å ivareta fra starten av. Vi justerte oss på våren, og derfra var vi veldig tro mot spillemåten. Vi har vært på bunn, nå er vi på vei oppover, sier en offensiv Horneland.

Får skryt

Sportslig leder Mikael Dorsin fulgte for det meste 2019-sesongen fra utsiden. Derfra fikk han se en klubb i motgang og en trener under press, men svensken lar seg fortsatt imponere av hvordan Horneland har stått i stormen.

– Det er en sånn person han er. Han sutrer liksom aldri. Han stiller alltid opp, uansett medgang eller motgang. Han har vist at han tåler å stå i det når det blåser, og det er en viktig egenskap om du skal lede Rosenborg, sier Dorsin, og fortsetter:

– Men han som alle andre vet at man bedømmes etter resultatene. Nå har han bare vært én sesong, men vi har tro på at det kommer til å bli enda bedre, ellers hadde vi gjort noe annet.

Og Dorsin vet hva han snakker om. 38-åringen har over 400 kamper for trønderne, og klubblegenden vet at det stilles skyhøye krav i Trondheim.

– Det var nok en tøff tid for trenerne og spillergruppa i fjor, for når resultatene ikke kommer, så koker det her. Det er høye krav, men det er også Rosenborgs styrke og det er det som har gjort klubben såpass framgangsrik.

Lover bot og bedring

Og skal vi tro Eirik Horneland fortsetter den framgangen i 2020.

– Det er ingen tvil om at 2020 blir bedre enn 2019. Vi er på et helt annet nivå enn i fjor. Det er et godt steg opp til Molde, men vi skal jobbe for å ta inn forspranget. Vi blir bedre for hver dag, mener Horneland.

Det er en oppfatning som deles av Dorsin.

– Det virker som at spillergruppen er veldig samlet og at de har bestemt seg, men det handler om å vise det når det spilles om poeng. Jeg håper at vi blir bedre enn i fjor og at vi ser et sultent lag som slåss om tittelen og spill i Europa. Det blir ikke enkelt, men det er det jeg håper, avslutter svensken.