Klæbo tror krisen vil forandre ham

Johannes Høsflot Klæbo tror koronasituasjonen vil sette langvarige spor i både ham og resten av befolkningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det forteller han når han deler sine påsketanker med TV 2. Som de fleste andre så funderer Norges langrenns-ess mye om dagen.

– «Ka ska æ si?»

– Vi er jo i en vanskelig og ukjent situasjon, men det er jo ikke bare oss. Det gjelder alle mann og det handler om en dugnad hvor alle må bidra for å få det til bli så bra som mulig. Jeg føler akkurat nå at ski og langrenn i denne sammenheng er veldig lite og uviktig. Det vi holder på med er show og underholdning. Så jeg tenker ikke så mye på idretten, og hva som skjer til vinteren. Selvsagt gleder jeg meg til å stå på startstreken med nummer på brystet, men innen den tid handler det nå om å løse de problemer som er knyttet til spredning av koronaviruset.

Skremmende tanke

– Hva kan vi lære av dette?

– Åhh, det var litt av et spørsmål.

– Det viktigste, tror jeg, er at vi står sammen. At vi sammen klarer å takle ulike situasjoner. Vi er nødt til å spille på lag for å få resultater. Hvis alle går inn for, og jobber for, ett felles mål så klarer vi det. Dugnadsånden i Norge står sterkt. Den tror jeg blir styrket etter en slik krise som vi er inne i nå.

–Tror du at du selv etter en slik krise kommer til å forandre deg? At du tenker annerledes?

– Ja, det tror jeg nok. Jeg tror at de fleste av oss nok blir mer reflektert etter en slik opplevelse som vi er inne i nå. Det er utfordrende, men man er bare nødt til å forholde seg til de retningslinjer som gis. Også tror jeg at det gjør noe med deg at en så liten ting som et virus kan slå ut så mange og være så alvorlig for så mange. Det er skremmende å tenke på. Det tror jeg fører til at vi kommer til å tenke oss om litt mer nøye fremover.

– Vi blir jo 24 timer i døgnet bombardert med informasjon om korona. Mye er usikkert fremover, ingen vet blant annet hvordan neste langrennssesong blir, hvordan holder du humøret oppe?

– Det handler litt om innstilling. Vi har ikke noe annet valg enn å gjøre det beste ut av situasjonen man er i. Selv om jeg – og alle andre – er nødt til å være hjemme, så kan man ikke grave seg ned selv om hverdagen nå er annerledes enn det man er vant til. Vi må finne ting som kan være et lysglimt i hverdagen og det føler jeg at jeg har vært flink til. Jeg er jo så heldig at jeg har kunnet trene ute, og frisk luft gjør godt for et hode fylt med mange tanker. Jeg er jo nå i en slags «treningsboble». Trening er jo nesten det eneste jeg gjør. Det betyr at jeg får tenkt over hvordan sist sesong var og kan legge en plan, så langt det er mulig, for hva som er riktig fremover.

Tenker nåtid, ikke fremtid

– Det betyr at du vil tilbake til sprintlandslaget?

– Jeg har jo snakket mye med morfar etter sesongen. Mye var bra, men vi tror at trening på sprintlandslaget vil gjøre meg bedre. Det er også det jeg har mest lyst til.

– Som du har nevnt flere ganger er langrenn er mindre viktig for deg nå. Hva slags utfordring blir det igjen å få langrenn til å bli det viktigste i livet?

– På en måte er det ingen utfordring, for meg er langrenn både hobby og jobb – og noe jeg elsker å drive med. I den store sammenheng er det jeg og andre skiløpere holder på med selvsagt noe veldig lite. Så nå om dagen er ikke jeg så opptatt av hva som skjer og ikke skjer til vinteren. Jeg tenker mest på å holde meg i best mulig form, så får vi se hva slags sesong det blir.

– Du hadde jo planlagt start på forberedelser til OL i Bejing i 2022, som betyr mange døgn i høyden. Det går ikke slik som du hadde tenkt?

– Det får jeg ikke gjort noe med, så jeg blir hverken irritert eller oppgitt. Det er ikke noe annet å gjøre enn å vente og se hva som skjer når vi har «vunnet» over viruset. Vi vet jo heller ikke når det skjer. Hvis vi får reise utenlands så blir det høydeopphold. Hvis ikke så er det bare å trene hjemme. Vi har før klart å gå fort på ski med forberedelser i Trondheim, så da skal vi klare det igjen! Det er også slik at det ikke bare er vi i Norge som er i denne krisen. Det er faktisk hele verden, så jeg håper også alle andre langrennsløpere fra andre nasjoner ser og bidrar til at vi får verden opp å gå igjen. Så får vi som går på ski ta ting deretter. Da blir ikke det å komme til høyden så viktig nå.

Klæbos oppfordring

– Har du noe påskebudskap til det norske folk?

– Kom dere ut! Alle som kan må få seg frisk luft. Det er viktig for humøret. Men ikke gå i flokk!

– Hvordan blir påsken for deg?

– Hjemmepåske. Jeg skal trene litt, spise god mat, slappe av og holde meg inne med Pernille (Døsvik, kjæreste) og katta - og trene enda mer!