SLITER: Flere Premier League-klubber tapper millioner.
SLITER: Flere Premier League-klubber tapper millioner. Foto: Oli Scarff

Flere Premier League-klubber med blodrøde tall: – I forferdelig tilstand

Og noen klubber var allerede i store problemer før koronaviruset inntraff.

Flere Premier League-klubber lider massive økonomiske tap grunnet det vedvarende koronaviruset.

Den engelske avisen, The Athletic, har gjort en dypdykkende analyse om hvor ille tilstanden faktisk er i de forskjellige klubbene.

Aller verst er det for lagene som rykket opp til Premier League i fjor.

– Å komme seg gjennom dette avhenger av en kombinasjon av flaks, kvikk styring, og hvilken tilstand du var i da det startet, skriver The Athletic.

Eksperter er sjokkerte

Den britiske avisen har samlet både økonomieksperter, professorer og finansmenn for å se over tallene til alle Premier League-klubbene. De ble mildt sagt sjokkerte.

– Regnskapet er forferdelig. For noen klubber falt tallene utfor en klippe før denne krisen startet, sier medgründer av finansanalysefirmaet Vysyble John Purcell.

Ekspert på sportsfinansiering ved Sheffield Hallam University, Dan Plumey, sier at det finansielle sjokket av koronaviruset har bragt fram nøyaktig hvordan bransjen er – og hvor mange klubber som må leve «hånd til munn».

Disse to har sammen med flere analytikere analysert alle klubbenes økonomi flere år tilbake i tid, helt fram til i dag.

– Mange av klubbene er i en forferdelig tilstand, sier Purcell.

Harry Arne Solberg er professor ved NTNU og har sportsøkonomi som forskningsfelt. Han mener billettinntekten gjør at klubber uten de største sponsoravtalene sliter mest.

– Klubbene har tre hovedinntektskilder. TV-rettigheter, sponsorer og billetter. Billettinntektene forsvinner jo inntil man er i gang igjen, og når inntektene forsvinner mister man helt klart mye. Alle klubber blør når aktiviteten stopper opp, sier Solberg til TV 2.

Forverring over tid

Ifølge Deloittes årlige gjennomgang av Football Finance i mai i fjor, har det vært en økning i lønns-/omsetningsgraden i Europas fem største ligaer – England, Frankrike, Tyskland, Italia og Spania. I Premier League steg tallet fra 55 prosent i 2016/2017 til 59 prosent tolv måneder senere.

Bournemouth, Everton og Leicester brukte alle mer enn 80 prosent av omsetningen på ansatte, mens halve ligaen brukte mer enn 70 prosent av inntekten sin på lønn – som automatisk hever røde flagg hos UEFA.

Men for noen klubber er tallene enda rødere. Lønns-/omsetningstallene for Aston Villa, Norwich City og Sheffield United enda dårligere, på henholdsvis 175 prosent, 161 prosent og 195 prosent, som er en katastrofesone for de som liker balanserte bøker og ryddige overskudd.

For å understreke hva disse tallene betyr, bruker Sheffield United ca. 25 kroner på lønn, for hver 12 krone som kommer inn.

– Dette kontosettet er virkelig sjokkerende. Av 18 klubber er det bare fem som har oppnådd økonomisk overskudd. Siden 2009 tror vi Premier League har hatt et økonomisk tap på 456 milliarder kroner, sier John Purcell.

– Den eneste måten klubber langt ned på den økonomiske stigen kan håpe på å konkurrere med de som tjener mest, er å bruke en høyere prosentandel av inntekten på lønn og be eierne deres om å fortsette å fylle opp manglene. Disse klubbene har også en tendens til å være mer avhengig av ligaens viktigste inntektskilde, som er kringkastingsrettigheter.

Manchester United tjener mest

De seks rikeste klubbene står for nesten 38 milliarder kroner i inntekt, eller 61 prosent av den totale omsetningen. Arsenal ligger på sjetteplass og tjente rundt 4,7 milliarder kroner i 2017/2018 – 2,3 milliarder kroner mer enn West Ham – som er best av resten og tjente totalt 2,4 milliarder kroner. Det underskuddet er omtrent det samme som Bournemouth og Aston Villa brakte inn mellom seg.

Manchester United tjener mest i ligaen – tre ganger så mye som West Ham og nøyaktig fire ganger så mye som Crystal Palace og Southampton. Manchester City og Liverpool er på andre-og tredjeplass på pengelisten og tjener fire ganger beløpet Bournemouth bringer inn.

Harry Arne Solberg sier fotballen er urettferdig.

– Det skaper sånn ubalanse for andre som har et bedre økonomisk utgangspunkt. I England har Manchester United har vært den mest lønnsomme klubben basert på kommersielle inntekt, så får du de søkkrike eierne som forstyrrer. Ut i fra kommersielle inntekter så burde Chelsea og Manchester City gått med gedigne underskudd, men fotballen er urettferdig. Klubbene vil fortsette å eksistere, de vil ikke forsvinne som en pizzasjappe, sier Solberg.

– Handler om eiernes ambisjoner

De britiske ekspertene reagerer på at eierne i klubbene som sliter mest, ikke har gjort noe med problemet tidligere.

– Det rare er at de fleste av disse karene er veldig gode forretningsmenn borte fra fotball, men veldig få av dem driver klubbene sine som sine andre virksomheter. Jeg tror Mike Ashley i Newcastle er unntaket, men til og med har han ikke mye penger i reservekassa, sier businesskonsulet Ramon Vega.

– Du vil aldri finne en murer som nekter lønn fordi den er moralsk forkastelig. Dette er ikke spillerens feil. Det er lykke for dem. Dette handler om eiernes ambisjoner og agendaer, påpeker John Purcell.