STYRTRIK: Liverpools eier er mangemilliardær. Likevel får han den britiske stat til å betale 80 prosent av lønnen til permitterte ansatte.
STYRTRIK: Liverpools eier er mangemilliardær. Likevel får han den britiske stat til å betale 80 prosent av lønnen til permitterte ansatte. Foto: Dave Thompson

Reagerer på Liverpools permitteringer: – Det er ekstremt umusikalsk

Premier Leagues suverene lederlag Liverpool har sluttet seg til klubbene som permitterer ansatte på grunn av koronaviruskrisen. Det får flere til å reagere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Permitteringene gjelder ifølge Sky Sports News omlag 200 ansatte som ikke kan utføre sine normale oppgaver mens det er kamppause.

Ifølge Liverpools nettsted dekker myndighetene 80 prosent av lønnen deres mens de er permittert, og klubben vil bidra med resten slik at de ikke lider økonomisk tap.

TV 2-ekspert Mina Finstad Berg forstår at folk reagerer på at styrtrike Liverpool nå vil motta statsstøtte fra britiske myndigheter.

– Jeg skjønner at det skaper reaksjoner. Hvis klubbene bruker denne kriseløsningen fra staten til å permittere admistrativt ansatte, og fortsetter å betale millionlønninger til spillerne, så fremstår dette som ekstremt umusikalsk, slår Finstad Berg fast overfor TV 2.

– Forventet bedre fra Liverpool
Flere engelske sportskommentatorer kritiserer at en rik Premier League-klubb som Liverpool benytter seg av en statlig ordning som skal hjelpe de med dårlig råd.

– Permitteringer? Forventet bedre fra Liverpool. Koronavirus-krisepakken for arbeidslivet ble utviklet for å hjelpe mindre, sårbare virksomheter fra å unngå å gå konkurs, ikke å betale velstående klubber skattebetalernes penger som trengs andre steder. Bra at ansatte får full lønn, men dette føles mot LFCs verdier, skriver den anerkjente kommentatoren Henry Winters på Twitter.

– Om det er Liverpool, Spurs eller Newcastle, dette var ikke en ordning regjeringen innførte som statsstøtte beregnet på virksomheter som eies av milliardærer og som tjener opp til 200 millioner pund per år i TV-inntekter til regjeringen, melder Oliver Holt på Twitter.

– En skam. Klubben er eid av amerikanske billionærer. Liverpool, dere burde ikke bruke britiske skattepenger på denne måten. Har Jürgen Klopp sagt seg enig i dette, spør den kjente kommentatoren Piers Morgan på Twitter.

– All respekt og velvilje er borte, melder den tidligere Liverpool-legenden Jamie Carragher på Twitter.

Tidligere har som kjent Newcastle, Tottenham, Bournemouth og Norwich gått til permittering av enkelte ansatte.

– Det er det som blir så feil
Newcastle og Tottenham måtte tåle kritikk da de var først med å permittere ansatte med beskjeden lønn, mens spillerne fortsetter å heve sine høye lønninger.

– Støtten fra staten som ble innført under den pågående koronakrisen ble innført for å hjelpe små bedrifter. Det er forskjellige økonomiske forhold i Premier League. Klubber som Liverpool og Tottenham ligger begge på Deloittes liste over klubbene i verden som genererer mest inntekter. Det er imidlertid noe annet med Norwich, som er nyopprykket, sier TV 2-ekspert Mina Finstad Berg.

Og slår fast:

– Det som er spesielt med klubber som Spurs og Liverpool er at de fortsetter å betale høye spillerlønninger, men har begge styrtrike eiere. Det som blir så feil er at de da bruker statlige midler til å betale kantinemedarbeidere og renholdere og de som jobber i billettluken, samtidig som spillerne beholder sine lønninger, sier hun.

REAGERER: Mina Finstad Berg. Blogger og ekspert for TV 2.
REAGERER: Mina Finstad Berg. Blogger og ekspert for TV 2. Foto: Øyvind Ganesh Eknes, Tv 2

Storbritannias helseminister Matt Hancock har tatt til orde for at Premier League-spillerne bør godta lønnskutt under viruskrisen, og klubbene ble på sitt møte fredag enige om å innlede forhandlinger med spillerforeningen PFA med intensjon om å be spillerne om å godta kutt på 30 prosent for å beskytte arbeidsplasser i fotballindustrien.

– Bør godta lønnskutt for å hjelpe klubber i lavere divisjoner
Finstad Berg mener stjernene i Premier League må vedta lønnskutt, ikke bare for å hjelpe de administrativt ansatte i klubbene, men også klubbene nedover i de lavere divisjonene.

– I Spania har spillerne i klubber som Atlético Madrid og Barcelona gjort det. Det er bare å forvente at det samme skjer med de godt betalte spillerne i Premier League. Det er nemlig stor forskjell nedover i ligasystemet. En spiller i Premier League klarer seg fint uten en månedslønn, poengterer TV 2-ekspeerten.

– Klubbene nedover i systemet har ikke de samme TV-inntektene, og hvis de klubbene mister kampdagsinntektene frykter jeg mange kan gå konkurs. Derfor håper jeg at de største klubbene vil være solidariske med klubbene nedover i systemet, og som ikke har de samme kommersielle inntektene. I min drømmeverden hadde klubbene i Premier League bidratt til å redde klubbene i lavere divisjoner. Men om vi kommer dit, det tviler jeg på, understreker Mina Finstad Berg.