MANGE ØKTER: Odd-spillerne reagerer på antall treningsøkter.
MANGE ØKTER: Odd-spillerne reagerer på antall treningsøkter. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Så mye ønsket Odd at permitterte spillere skulle trene – mange spillere er irriterte

I Odd er spillergruppa 45 prosent permittert, men klubben ønsker likevel å trene ni ganger i uka. Det får spillerne til å reagere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stadig flere norske Eliteserie-klubber må se seg nødt til å permittere flere av sine spillere grunnet det vedvarende koronaviruset.

I både Vålerenga og Start er spillerne 75 prosent permitterte.

TV 2 får opplyst at Odd-spillerne, som er 45 prosent permitterte i utgangspunktet, ble satt opp med ni ukentlige treninger i klubbregi framover: seks fotballøkter, og tre styrkeøkter.

Odd opererer med at spillerne har 37,5-timersuker, noe som får NISO-leder Joachim Walltin til å reagere.

– Uten å være helt firkantet bør man ta utgangspunkt i hvordan dem trener til vanlig, når det ikke er kamper. Da bør det være reduksjon på cirka 45 prosent av det. Så enkelt er det egentlig, sier Walltin til TV 2.

– Nå har jeg ikke full innsikt i Odd, men de fleste utenfor sesong eller før kampene begynner trener vel 1-2 ganger om dagen. Når det nærmer seg seriestart så slipper de opp. Du kan ikke trene seks dager i uken og forvente at NAV skal betale for resterende, fortsetter Walltin.

Reagerer

Odd-spillerne TV 2 har snakket med reagerer på at klubben teller timer uten å ta hensyn til alt av forberedelsene i forbindelse med treningsøktene. De lurer også på om klubben har som hensikt å fortsette og telle antall timer også når sesongen er i gang, samt reising til bortekamper og potensielt flere kamper i uka.

– De blir veldig usikker. De vil ikke utnytte noe system. De vil trene, men det må være innenfor reglene og permitteringsgraden. Så klubbene må velge. Er du fullt permittert så må du følge reglene, og da er det pålagt arbeidsfritak for hele permitteringen eller deler av den. Det må henge sammen, sier Walltin.

– Det må være samsvar mellom det du er permittert og det du skal trene. Der ser vi at det er en stor «mismatch», og derfor er det mange spørsmål og stor irritasjon for de spillerne vi har snakket med.

TV 2s fotballekspert, Jesper Mathisen, rister på hodet av hvordan Odd opererer.

– Det høres ut for meg at Odd trener felles langt mer enn den prosentsatsen disse spillerne nå har blitt permittert i. Ni økter i uka er ganske solid og ganske mye. Det kan godt være at enkelte klubber i Norge trener enda flere økter enn dette om vinteren. Men at ni fellesøkter skal være det samme som at spillerne er permittert 45 prosent. Det rimer ikke veldig godt oppe i midt hodet, sier Mathisen.

Mathisen er overrasket over mangelen på kommunikasjon mellom klubb og spillere.

– Alle spillere som er i diverse klubber har det nå veldig tøft og vanskelig, som mange andre arbeidstakere i Norge. Hvis klubbene skal bevare det gode miljøet de har, så er de nødt til å ta med spillerne på råd. Ikke før de kommer med hva som skal være lov og ikke lov. De må kommunisere før de driver og kommer med ting i media, påpeker Mathisen.

37,5 timer i uka

– Jeg trenger ikke være enig eller uenig. På vegne av Odd tar jeg ikke stilling til antall økter. Det kan være så ulike ting, det blir litt for tabloid og snakke om hva som er økter og ikke økter. Er restitusjon en økt for eksempel? De er i arbeid 55 prosent, det er opp til den enkelte å påse at vi er innenfor rammen som vi er blitt enige om, sier Odds sportslige leder Tore Andersen til TV 2.

– Vi måler ikke økter, men har et ønske og krav om at de trener 55 prosent. Det er opp til hver enkelt hva det innebærer, fortsetter Andersen.

På spørsmål om hva en 100 prosent arbeidsuke innebærer, svarer han:

– I snitt er det 37,5 timer i uka. Det står i kontrakten deres. De skal jobbe et årsverk, og nå er de permittert 45 prosent av det. Hvis en gjennomsnittlig arbeidsuke er 37,5 timer, blir det litt over 20 timer.

– Det er ikke akseptabelt fra vår side

Mens Odd har permittert 45 prosent, har både Start og Vålerenga permittert 75 prosent.

Etter det TV 2 erfarer ønsket Vålerenga å ha fem treninger på halvannen time i uka, men det ble ikke spillerne med på. Dermed ble det heller tre økter i uka på 90 minutter.

Joachim Walltin er klar på at klubbene må ha en plan og tydelig kommunikasjon med spillerne før de setter opp fellestreninger. NISO-lederen sier at det er opp til spillerne selv hvorvidt de ønsker involvering fra NISO.

– Jeg vet det har vært en del korrespondanse med spillermøter. Alle detaljer har jeg ikke, men det er åpenbart at du ikke kan trene daglig som normalt når du er permittert. Det er ikke akseptabelt fra vår side, og det har vi gitt spillerne klar beskjed om. Oppfordringen vår er at spillerne og klubben finner gode løsninger som er grei for begge parter og tåler dagens lys. Vi har sendt noen brev til klubber, men ønsker at de skal komme til en løsning på egen hånd, slår Walltin fast.