IKKE IMPONERT: Sander Sagosen er ikke enig i det europeiske håndballforbundet sine planer.
IKKE IMPONERT: Sander Sagosen er ikke enig i det europeiske håndballforbundet sine planer. Foto: Ole Martin Wold/NTB Scanpix.

– Håpløst, høl i huet, glem det

Det mangler ikke kraftige karakteristikker av planene Det europeiske håndballforbundet, EHF, har for å gjennomføre sesongen.

Alle kamper i april og mai er utsatt på grunn av koronakrisen, men EHF håper at sesongen kan gjenopptas i juni. Da ønsker de blant annet å avvikle åttedels- og kvartfinaler i Champions League for menn, mens finalene skal spilles i august.

Planen er dermed at denne sesongen avsluttes som starten på neste sesong. Det gjelder også for kvinnenes turnering.

Men i løpet av sommeren skifter mange spillere klubber, blant dem Sander Sagosen. Han kan dermed spille sin nåværende klubb til finale, for så å spille mot samme klubb i selve finalen.

– Gir ingen mening

Sagosen ler litt oppgitt når podkasten «Kommentatorbua» tar kontakt for å diskutere planen.

– Det er ganske håpløst sett med mine øyne. Alle som driver med håndball ønsker kun å komme tilbake til et vanlig liv, men for meg blir dette bare en kriseplan for å forsøke å redde alt mulig som man nå ser forsvinne i det fjerne, sier Norges stjernespiller til TV 2.

Sagosen har kontrakt med franske PSG ut juni. I juli bytter han til tyske Kiel.

Han kan dermed risikere å avslutte oppholdet i Paris med kvartfinale i Champions League i juni, for så å spille finalene, Final4, for Kiel mot PSG i august.

– Det høres jo ganske komisk ut. Det å kvalifisere ett lag dit og så eventuelt spille mot det laget du har vært med hele sesongen og kvalifisert dit. Det er spesielt. Det gir jo ingen mening. Det er ikke sånn idrett skal fungere, sier Sagosen.

– Hadde det beste vært å nulle ut sesongens turnering?

– Jeg synes det. Vi spillere vil jo gjerne gjøre ferdig sesongen, men det må være med premisser som gir mening.

Hammerseng-Edin: – Vet ikke hvor jeg skal starte

Slik planen er nå forsøker bare EHF, og klubbene også kanskje, å redde mest mulig økonomisk.

Uansett sportslige konsekvenser, og spillernes helse, så pakker man mest mulig inn i en kalender slik at du får spilt det ferdig.

– Alle bør skjønne at dette er en spesiell situasjon, og det viktigste er helsen til alle på kloden, mener Sagosen.

Han får støtte av TV 2 kommentatorene Gro Hammerseng-Edin og Bent Svele.

– Jeg vet nesten ikke hvor jeg skal starte, sier den tidligere landslagskapteinen og Champions League vinneren Hammerseng-Edin.

– For det første tenker jeg at det er lite realistisk at dette er mulig å gjennomføre, og jeg tror heller ikke det kommer til å være forsvarlig, forklarer hun og legger til:

– Jeg tenker også at det blir spesielt hvis spillere skal gå mange uker uten å få lov til å trene på noe som ligner på håndball, og så skal de brått inn i noen av de viktigste kampene de spiller i løpet av et år.

Økonomien spiller en stor rolle

Hammerseng-Edin er heller ikke imponert over planene om å avrunde inneværende sesong som innledning på den neste, med de følgene det kan få for mange spillere.

– Det virker egentlig ganske håpløst. Det er en dårlig idé. Og det ser ikke ut som det finnes en god løsning hvis det ikke skjer store endringer raskt. Da er det best å kansellere, mener hun.

Bent Svele mener det kun er én grunn til EHF sin plan.

– Det starter på P og slutter på ENGER… altså penger. Det hele er helt hjelpeløst.

Tenk om noen som har spilt en hel sesong for en klubb skal møte opp til finaler i august, og spille mot de som du har vært med på å spille dit.

Og det er de som kan spille kvartfinale 28. juni mot klubben de går over til 1.juli. Og det står om finaleplassen i august. Det kan bli en spennende straffekonkurranse.

– Det viktigste i idrettens verden dette året, OL, er utsatt til neste år, og så skal håndballen skyve på noen kamper til juni og august for å redde noen penger. Det er høl i hue, mener Svele.

– Mange ledd har lyst til å tjene penger og ingen har lyst til å ta ansvaret for utøverens ve og vel og helse. Den situasjonen vi er i nå er helt særegen, og det burde ikke være noen tvil om hva vi skal prioritere, sier Hammerseng-Edin.

I planen til det europeiske håndballforbundet er det kamper tett i tett i fire av fem uker fra 1. juni til 5. juli. Champions League finalene for menn og kvinner og EHF-finalene for menn er flyttet ut av inneværende sesong til august og september. De andre europacupene for begge kjønn har finaler i juni. I tillegg skal det i sommer spilles kvalifisering til EM for kvinner i desember, og play off til VM for menn i januar.

Norge er direkte kvalifisert til begge mesterskapene og slipper de kampene i juni.