– Betryggende å høre som sjakkfan

Magnus Carlsen er glad for arrangøren av kandidatturneringens innstilling, og tror han vil ha et godt tak på overraskelsesmannen i en mulig VM-duell.

Fra kl. 12.00 torsdag: Se kandidatturneringen med Magnus Carlsen som kommentator på TV 2 Sumo!

For tiden spiller flere sjakkstjerner om å bli Magnus Carlsens VM-motstander i russiske Jekaterinburg.

Det er en av svært få idrettsturneringer som ikke er blitt avlyst eller utsatt i Europa.

Carlsen kommenterer turneringen fra hjemmet sitt i Oslo, og følger utviklingen tett.

Lederen syk

Mandag hostet lederen, Jan Nepomnjasjtsjij, og sa at han følte seg dårlig. Han kunne imidlertid opplyse om at han hadde blitt testet for korona to ganger, og at begge testene var negative.

– Så vidt jeg har forstått stoppes turneringen og spilles videre en annen gang ved en positiv koronatest. Da stoppes det helt, og blir ikke spilt før karantenetiden er ferdig, sier Carlsen til TV 2.

– Det er selvfølgelig et ekstra spenningsmoment. Men det er i hvert fall betryggende å høre som sjakkfan at de bare utsetter og ikke kansellerer turneringen totalt, fortsetter 29-åringen.

Etter planen skal VM avvikles i november. Carlsen tror det kan bli vanskelig å gjennomføre til oppsatt tid dersom kandidatturneringen må stoppes.

– Men jeg håper og tror det. Det er tross alt ganske lenge til, så det er veldig mulig å håpe på en form for normale forhold til da, mener sjakkverdensmesteren.

For Carlsens egen del skulle Grenke Chess i Tyskland i midten av april vært neste turnering. Han er forberedt på å fylle tomrommet ved å spille online.

– Jeg er ikke helt sikker på om den er 100 prosent avlyst, men jeg kan ikke skjønne hvordan det skal bli noe av. Det blir ikke noe sjakk over brettet for meg med det første, spår han.

Utligning

Magnus Carlsens tidligere sekundant Maxime Vachier-Lagrave kan bli hans rival i årets VM-duell. Franskmannen er i delt ledelse halvveis i kandidatturneringen.

Onsdag vant Vachier-Lagrave over Jan Nepomnjasjtsjij i et parti mellom de to beste i sammendraget, og det betyr at de begge har 4,5 poeng når de åtte deltakerne har møtt hverandre en gang hver. De er ett poeng foran sine nærmeste rivaler.

29-årige Vachier-Lagrave kom med i kandidatturneringen som reserve da Teimur Radjabov trakk seg på grunn av frykt for koronaviruset. Så langt har han imponert.

– Jeg vet ikke om jeg har hatt flaks. Det viktige er å spille bra, og bortsett fra partiet mot Wang Hao har jeg spilt rimelig bra. Jeg er ganske fornøyd med min innsats så langt og håper å følge opp trenden slik at jeg kan fortsette denne reisen, sa Vachier-Lagrave i intervju med arrangøren.

De tre øvrige partiene onsdag endte med remis, og det betyr at fire spillere er ett poeng bak tetduoen. Ding Liren, en av forhåndsfavorittene, er i likhet med onsdagens motstander Kirill Aleksejenko to poeng bak teten.

– Mitt spill har vært veldig dårlig. Jeg spilte med høy risiko i dag, men fant ikke de rette trekkene. Jeg vet ikke om motgangen kommer til å slutte, men jeg håper det, sa Ding.

– Første halvdel har ikke vært bra. Trøsten er at det er sju partier igjen, sa Aleksejenko.

Får innblikk

– Ingen av forhåndsfavorittene, Caruana og spesielt Ding, har gjort det bra i det hele tatt. Det blir veldig spennende å se om forhåndsfavorittene kan gjøre comeback, og om Nepomjasjtsjij kan holde ut. Det vil i så fall være karrierens klart største triumf for ham, kommenterte Carlsen før den sjuende runden.

Han konstaterer at kommentatorrollen gir ham et ekstra innblikk i motstandernes styrker og svakheter. Skulle Nepomjasjtsjij bli VM-motstanderen, er ikke det noe som byr Carlsen imot.

– Jeg tenker at jeg er i en privilegert posisjon som verdensmester. Så hvem enn jeg møter, vil jeg like det. Men selvfølgelig: Han er ikke en jeg er redd for. Han er en jeg har samarbeidet med en del tidligere, og vet generelt godt hvordan han tenker om sjakk.

Om Maxime Vachier-Lagrave skulle gå forbi Nepomnjasjtsjij og vinne Kandidatturneringen, ville den norske verdensmesteren se lyst på muligheten til å forsvare sin VM-tittel for fjerde gang.

– I klassisk sjakk har jeg hatt taket på Maxime lenge nå. Han er vanskelig for meg i hurtig- og lynsjakk. Men føler det er lenge siden franskmannen har presset meg i et klassisk parti, sa Carlsen til TV 2 tidligere i turneringen.

Totalt skal det spilles 14 runder i kandidatturneringen.

Fra kl. 12.00 torsdag: Se kandidatturneringen med Magnus Carlsen som kommentator på TV 2 Sumo!