UNDER PRESS: IOC-president Thomas Bach er nok en gang under press fra en rekke hold. Denne gang for håndteringen av OL i Tokyo. Foto: Fabrice COFFRINI / AFP.
UNDER PRESS: IOC-president Thomas Bach er nok en gang under press fra en rekke hold. Denne gang for håndteringen av OL i Tokyo. Foto: Fabrice COFFRINI / AFP.

IOC fikk slakt av norske styresmakter - angrer ikke på noe i OL-håndteringen

Abid Raja beskrev IOCs håndtering av OL i Tokyo som «virkelig dårlig». IOC-presidenten tar ingen selvkritikk og har ikke vurdert sin stilling.

– Nei.

Det var Thomas Bachs klare svar på spørsmål om han har vurdert sin egen stilling etter kritikken rettet mot Den internasjonale olympisk komités (IOC) behandling av Tokyo-OL.

Lekene ble tirsdag utsatt på ubestemt tid, og kritikken har de siste dagene haglet mot Bach og IOC.

Blant annet sa kulturminister Abid Raja sa til TV 2 mandag at IOC har gjort en «virkelig dårlig jobb».

Det var IOC-presidenten alt annet en enig i på en telefonkonferanse med 400 journalister fra hele verden, blant annet TV 2, onsdag formiddag.

– Vi angrer ikke på noe

Kritikken har i hovedsak gått på at IOC burde ha tatt beslutningen om å utsette OL mye tidligere, da utøvere den siste tiden har hatt svært ulike muligheter for å forberede seg og kanskje også satt sin egen og andres helse på spill ved å trene i en tid hvor en stadig større del av verdens befolkning blir oppfordret til å holde seg innendørs.

– Hva synes du om måten IOC har taklet dette på?

– Jeg synes IOC har gjort en virkelig dårlig jobb. De burde tatt den beslutningen selv. Det har de ikke gjort. Det er derfor NIF nå har tatt denne beslutningen. Canada og Australia har gjort det samme, sa Raja til TV 2 da NIF offentliggjorde at de ikke ville sende utøvere til OL i sommer.

Bach forsvarer handlingene sine.

– Nei, vi angrer ikke på noe. Vi er forpliktet til våre japanske partnere. Vi kunne ha avlyst OL på egenhånd, men vi trengte deres enighet i beslutningen om å utsette, sa tyskeren på telefonkonferansen, og fortsatte:

– Vi har hatt samtaler med utøverne, og vi sendte dem et brev, der vi forklarte vår situasjon. Usikkerheten tatt i betraktning, så har vi ikke oversett dette (utøvernes sikkerhet, journ. anm.). Vi har hatt mye kontakt med utøverne og deres representanter.

Vurderte avlysning - har ikke satt tidsfrist for beslutning om dato

Bach fortalte videre at situasjonen i Afrika ble utslagsgivende for at man til slutt valgte å utsette de olympiske - og paralympiske lekene.

– Vi fikk se tallene fra Afrika, hvor utbruddet er i startfasen. Tallene er enda lave, men mange land har påvist smitte. Vi så også en dynamiske utviklingen i Sør-Amerika og USA. Det var øyeblikket jeg innkalte til et ekstraordinært styremøte for å starte diskusjonen om å utsette OL med våre japanske partnere. Vi kunne ikke utsette lekene uten full støtte fra Japan.

En beslutning om når OL skal avholdes bør tas «så fort som mulig», men Bach var klar på at det var en rekke forhold som den nedsatte arbeidsgruppen «Here we go» må ta hensyn til - spesielt kalenderen og sesongen til alle de internasjonale særforbundene.

– Alle alternativer til og med sommeren 2021 er mulige, fortalt tyskeren.

– Var det på noe tidspunkt aktuelt å avlyse lekene?

– En avlysing ble diskutert og vurdert. Men det var veldig tydelig fra starten at en avlysning ikke var IOCs ønske. Vår oppgave er å arrangere OL og oppfylle utøveres olympiske drømmer.