NULL PERMITTERING: Fredrik Krogstad er glad for at klubben står sammen.
NULL PERMITTERING: Fredrik Krogstad er glad for at klubben står sammen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Nesten hele Eliteserien permitterer – det gjør ikke økonomisk pressede LSK

Det koster klubben penger hver dag, men håper det skal styrke opprykksjansene.

Lillestrøm rykket ned fra Eliteserien og gikk snart 13 millioner kroner i underskudd i fjor.

Likevel nekter klubben foreløpig å følge etter store deler av Fotball-Norge som allerede har permittert ansatte. Ifølge TV 2s oversikt har hele 14 av 16 klubber i Eliteserien allerede permittert ansatte.

– For vår del går det en stolthet i dette blant våre ansatte. Vi håper vi får et styrket samhold i klubben. Vi håper at dette bidrar til at vi får spillere som går ut på banen der og virkelig ønsker å spille Lillestrøm opp igjen i Eliteserien når serien begynner på igjen, sier sportssjef Simon Mesfin.

I Eliteserien er det bare Bodø/Glimt som hittil ikke har permittert en eneste ansatt. De aller fleste klubbene har skjermet spillergruppen, men klubber som Vålerenga, Strømsgodset, Haugesund, Sandefjord og Odd (45 prosent) har allerede permittert store deler av spillerstallen.

– Hvordan er det mulig at Lillestrøm, som rykket ned og gikk millioner i minus i fjor, ikke må permittere?

– Det har med trofaste sponsorer å gjøre. Vi har helt fantastiske sponsorer som har støttet opp rundt oss. Selv i disse tidene har vi fått inn nye sponsorer. Så har vi fortsatt tilgang til en mediepott, selv om den er redusert. I tillegg har vi forhåpentligvis mange som kjøper sesongkort som ville gjort det framover, svarer Mesfin.

Dessuten har Lillestrøm allerede kuttet en rekke kostnader etter nedrykket. Spillerne har allerede gått med på et lønnskutt.

– Så hvis vi i tillegg skulle blitt permittert, så hadde det snart ikke vært noe penger igjen til oss spillerne, fleiper LSK-spiller Fredrik Krogstad.

Mer alvorlig sier han at han er stolt over å tilhøre en klubb med den holdningen til saken.

– Jeg synes det sier noe om Lillestrøm som klubb at man velger å gjøre det for å bevare oss spillere og ikke minst ansatte. Det er en bra ting at man står samlet. Det har vi pratet om innad også - at vi gjør dette sammen. Så får vi se hvor lenge dette pågår, men at vi i utgangspunktet klarer å holde oss unna det synes jeg er er bra. Jeg tror det vil være positivt for oss på sikt, sier Fredrik Krogstad.

– Spillerne er de viktigste vi har

I Sarpsborg 08 holdt de seg lenge unna permitteringer. Men mandag ble 25 ansatte permittert. Inntil videre velger de å skjerme spillerne.

– Vi mener det er svært viktig at de står i kontraktene sine lengst mulig. Det temaet som har vært minst diskutert, er nesten spillerne. De er de viktigste vi har nå. Og det er nesten flaut å si det, men de er nesten enda mer profesjonell nå. De jobber knallhardt. Vi må nesten pålegge dem fridager for tiden. De fortjener absolutt lønna si, sier Thomas Berntsen.

Selv om det i praksis neppe vil bli noe problem, ville ikke klubben hatt lov til å pålegge spillerne å trene under en permisjon.

Thomas Bertnsen påpeker viktigheten av at spillerne er i form den dagen de returnerer til feltet.

– Det er spillerne som virkelig jobber hardt nå. Vi andre rundt jobber ikke så hardt nå. Men alle må være med å bidra til fellesskapet. Og inntil videre har vi løst det på denne måten. Så kan det være at også vi må permittere spillere etter hvert, sier Berntsen.

Vil ikke spekulere i andre klubbers økonomi

Heller Simon Mesfin utelukker ikke at Korona-krisen kan føre til at også de etter hvert må gå til permisjoner. Men han håper i det minste at klubben har vist at de prøvde å skjerme de ansatte i størst mulig grad.

Han peker blant annet på at klubben hittil ikke skulle ha spilt noen kamper. Sånn sett har ikke Lillestrøm gått glipp av for eksempel billettinntekter hittil.

– Hvilke tanker gjør du deg om at andre klubber permitterer, mens dere ikke gjør det?

– Jeg vil si at jeg har stor respekt for klubbøkonomien rundt om. Jeg har ingen innsikt i økonomien på et detaljnivå hos de. Det kan jo være at sponsorinntektene er frafallende. Samtidig skulle jo ikke en eneste kamp ha vært spilt enda, så det gjør jo at i alle fall vi evner å stå i det nå, sier Mesfin.

– Hadde det vært en lettvint løsning å permittere folk for å spare penger?

– Ja, du kan på mange måter si det sånn. Men for vår del har ikke det vært et alternativ per i dag. Jeg opplever en stor lojalitet fra våre ansatte, spillere og trenere på at vi står samlet. Vi har en stolthet i dette og ønsker å komme oss gjennom dette etter en tøff periode med et nedrykk for første gang på mange år og en Korona-krise som rammer resten av samfunnet, sier Simon Mesfin.