MEDALJEHÅP: Kjetil Borch er en av Norges fremste medaljekandidater i OL i Tokyo.
MEDALJEHÅP: Kjetil Borch er en av Norges fremste medaljekandidater i OL i Tokyo. Foto: Tore Meek

Norsk OL-håp slår alarm: – Gullalder for juksere

Roeren Kjetil Borch er krystallklar på at det er riktig om OL utsettes.

Idrettspresident Berit Kjøll har innstilt til idrettstyret at Norge dropper å reise til OL i Tokyo, om det skulle bli arrangert.

Det er lite trolig at det blir. På mandag har IOC-medlemmet Dick Pound uttalt i et radiointervju at OL blir utsatt.

Det er i linje med det Kjetil Borch ønsker skal skje.

– Den beste løsningen er utsettelse. Helt klart, sier Borch til TV 2, og lister opp følgende grunner:

1. Smittefaren
2. Urettferdighet for utøverne som ikke er kvalifisert ennå
3. At antidopingarbeidet er lammet.

Fordi flere utøvere sitter i karantene og en rekke land har innført innreiseforbud, byr det på problemer for dem som vanligvis utfører dopingtestene.

– Jeg har mottatt en e-post fra Antidoping Norge om at antidopingarbeidet er kraftig redusert. Jeg er selv i karantene, og har ikke fått besøk av antidopingmyndighetene ennå, forteller Borch til TV 2.

– Som oftest er det folk som jobber i helsesektoren som gjør testene, men de har ikke lov til å komme inn døren og teste meg som sitter i karantene, fortsetter roeren.

– Gullalder for juksere

Selv om 30-åringen fra Horten ikke er redd for dopere i akkurat sin idrett, tror han at noen vil kunne utnytte det han mener er et smutthull internasjonalt.

– Det er helt klart en gullalder for å kunne jukse. Det er en av grunnene til at jeg vil at OL skal bli utsatt. Jeg frykter ikke for dopere i min idrett, men situasjonen vi er i nå åpner for at forskjellene som kanskje allerede var der fra før blir enda større, spekulerer Borch.

Søndag kveld åpnet Den internasjonale olympiske komité (IOC) for første gang for å utsette OL. Å utsette mesterskapet til oktober i år eller sommeren 2021 er nevnt som alternativer.

TV 2s sportskommentator Gro Hammerseng-Edin er enig med Borch, og stempler det som «katastrofalt» at antidopingarbeidet er lammet. Hun mener det er en av hovedgrunnene til at OL ikke bør gjennomføres som planlagt.

– Det gjelder også året som kommer. Konsekvensene kan bli langvarige og veldig, veldig store. Det er noe de må ta i betraktningen når de vurderer hvorvidt de skal utsette OL, slår den tidligere håndballstjernen fast.

– Høres paranoid ut, men ...

Som følge av koronaviruset er det vanskelig å reise rundt i verden. Det gir igjen trøbbel for Verdens antidopingbyrå (WADA), konstaterer Borch.

– Når internasjonale dopingmyndigheter faktisk ikke får reist til de landene hvor det statistisk er høy forekomst av doping, og det allerede er ufattelig vanskelig å teste dem ...

– Det høres paranoid ut, men de har bakmenn som jobber med innreisemyndighetene og vet når det kommer folk inn fra WADA. Når det allerede er reiseforbud verden rundt, er det klart at om et land eller en organisasjon som er isolert fra omverden kan fortsette sin «dirty business», er ingenting er bedre for dem. Vil jeg tro. Det høres i hvert fall sannsynlig ut, mener Borch.

Og fortsetter:

– Hypotetisk sett: Det er med å gjøre idretten mindre rettferdig, bare det at antidopingarbeidet er redusert. Vi vet at det er juksemakere, og det kommer til å være juksemakere i Tokyo.

Slik svarte ADNO og WADA

Antidoping Norge (ADNO) gjør rundt 3000 dopingtester årlig. Torsdag bekreftet de at antallet blir betydelig lavere i 2020 som følge av koronakrisen.

– Dette er en veldig alvorlig situasjon, hvor vi må sette helsen til utøverne først. Den forebyggende virksomheten med foredrag og den typen aktivitet er stoppet, men vi har jo e-læringsverktøy som er brukt av bortimot 50 000 mennesker. Det kan man gjennomføre. Når det gjelder testvirksomheten, så har vi begrenset den til det minimale. Men det kan være vi vil kunne gjennomføre et fåtall tester på enkelte utøvere. Vi tenker at det er viktig, også for utøverne, at de har vært en del av et testprogram – særlig hvis de skal delta i arrangementer som de olympiske og paralympiske leker, sa Anders Solheim, daglig leder i ADNO til TV 2 torsdag.

– Vil en utøver som er i karantene være utilgjengelig for testing, eller finnes det måter å omgå det på?

– Vi ser på hvordan vi kan løse det. Vi vil selvfølgelig ta alle mulige hensyn for å unngå at smitte sprer om seg, men samtidig ta noen få prøver, svarte Solheim.

WADA sa følgende til TV 2 om situasjonen:

– WADA følger nøye med på testfrekvensen i alle regioner som er påvirket av viruset for å oppdage eventuelle «hull» i testingen som må gjøres noe med.

Les hele svaret til WADA her.