BYTTER IDRETT: Stina Nilsson skal i fremtiden konkurrere i skiskyting.
BYTTER IDRETT: Stina Nilsson skal i fremtiden konkurrere i skiskyting. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Bekreftet: Svensk stjerne sjokkerer – bytter idrett

Stina Nilsson (26) går fra langrenn til skiskyting.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det svenske skiforbundet bekrefter søndag at den svenske langrennsstjernen Stina Nilsson bytter idrett. Fra neste sesong skal 26-åringen i stedet konkurrere i skiskyting.

– Jeg har alltid visst at jeg kommer til å satse på skiskyting. Det ser så «himla» kult ut, sier Nilsson i pressemeldingen.

Nyheten sprakk da SVT viste bilder av Nilsson på trening i Östersund skistadion.

– Jeg skal bare prøve litt, sa Stina Nilsson.

Men ikke lenge etter kom bekreftelsen. Nilssons bytte er med umiddelbar virkning.

– Min hovedtanke var å kjøre på med langrennsski frem til OL og så bytte etter 2022, men på grunn av skaden min jeg har fått mye tid til å tenke og til å prøveskyte, og jeg merker at jeg virkelig ikke vil vente lengre. Det er for gøy til å vente lengre, sier Nilsson pressemeldingen.

– Jeg elsker at det er en sport som utfordrer evnen til å ta kontroll over kroppen og sinnet på samme tid, sier Nilsson.

Nilsson står med blant annet med OL-gull i sprint fra 2018. Året etter tok hun to VM-gull i Seedeld i stafett og lagsprint. I løpet av karrieren har hun sanket sju VM-medaljer og fem OL-medaljer, samt seier sammenlagt i sprintcupen i 2018/19-sesongen.

Nilsson avsluttet langrennssesongen i februar. Trolig hadde hun trent for hardt etter at hun hadde pådratt seg en skade i halebeinet sist sommer.

– Jeg tror at skiskytterne og jeg kan ha et enormt bra utbytte av hverandre. Jeg kan sikkert være en bra sparringspartner på intervallplass, men jeg har tonnevis med ting å lære av dem på standplass. De er jo profesjonelle, sier Stina Nilsson.

Iversen: – Jeg trodde hun var fornuftig

Norges landslagssjef Ole Morten Iversen reagerte slik på nyheten:

– Nei, er det sant? Det var dumt. Det er det dummeste jeg har hørt. Det var synd, jeg trodde det var en fornuftig jente, sier Iversen til svenske Expressen.

Iversen mener det er synd å miste Nilsson og at hun kommer til å bli savnet i langrennssirkuset.

– Jeg tenker rent egoistisk, for vår sport. Men for hennes del er det kanskje bra. Men vi kommer til å savne henne. Hun er viktig for sporten. Vi får se om hun står fast på denne beslutningen eller om hun tenker seg om.

Maiken Caspersen Falla (29) mister sin hovedkonkurrent gjennom mange år når Stina Nilsson (26) bytter fra langrenn til skiskyting. Grunnet stor pågang rundt Caspersen Falla valgte Norges Skiforbund å sende ut en pressemelding med 29-åringens tanker om Nilssons valg.

– Det er et tøft valg Stina har gjort, men også litt kult for hun gjør jo det som er riktig for henne, sier Maiken Caspersen Falla som synes det har vært veldig gøy og inspirerende, og ikke minst motiverende å ha hatt Stina som konkurrent i langrennssporet gjennom mange knivskarpe dueller.

– Jeg ønsker Stina lykke til og håper virkelig at hun lykkes med skiskyting også, og om ikke er hun selvfølgelig hjertelig velkommen tilbake, sier Caspersen Falla i pressemeldingen.

Svensk avis mener hun byttet grunnet misnøye

Ifølge opplysninger som den svenske avisen Aftonbladet har fått skal Nilssons beslutning være tatt på grunn av at hun var lei av opplegget til svenskenes skiforbund og landslaget.

Avisen konfronterte Nilsson med opplysningene søndag kveld.

– Det har absolutt vært et turbulent år. Men det er gleden som har styrt meg inn mot skiskyting, det er ingen misnøye som har fått meg til å forlate langrenn. Men jeg må også si at det turbulente året har nok vært med på å kanskje hjelpe til å gjøre det enklere å ta beslutningen.