Vålerenga fotball utelukker ikke å vurdere å permittere spillere.
Vålerenga fotball utelukker ikke å vurdere å permittere spillere. Foto: Cornelius Poppe

Åpner for å skjerme stjernespillere fra permittering

NISO, Norsk Toppfotball, Toppfotball Kvinner, Divisjonsforeningen og Norges Fotballforbund er enige om hvordan de skal forholde seg til koronakrisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Partene sier i en pressemelding at de er enige om at det er grunnlag for permittering med bakgrunn i Helsedirektoratets vedtak om å stoppe idretten i Norge.

De vil også oppfordre til at klubbene verner spillere som ikke tilfredsstiller kravene til å motta dagpenger, eller får disse avkortet og så fremt det lar seg gjøre søke å sikre et tilstrekkelig inntektsgrunnlag for disse spillerne.

Det de også er enige om, som kan gi interessante utslag fremover, er at spillere med høy verdi kan bli unntatt fra permittering for å sikre at de ikke forsvinner til andre klubber:

«At en klubb kan legge vekt på å beholde nøkkelpersonell – herunder spillere av betydelig verdi for klubben - i vurderingen av hvilke spillere som skal permitteres, forutsatt at klubben har gjort saklige og samvittighetsfulle individuelle vurderinger av de enkelte spillerne», heter det i pressemeldingen.

Dermed kan man få situasjoner der en av spillerstallens mer anonyme medlemmer blir permittert, mens stjernespissen ikke blir det.

– Her vil det bli gjort vurderinger fra klubb til klubb, fra spiller til spiller. Hvem tør de permittere? En god utlending, som vil videre til en større liga, kan være en risiko å permittere, slik jeg forstår reglementet. Mens en lokal unggutt på en grei kontrakt, er enklest å permittere. Han reiser ikke til en annen klubb, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

– Kan dette skape splid internt i spillergruppene?

– Det kan skape utfordringer, men i garderoben vet man hvordan hierarkiet er. Mange spillere vil nok ha forståelse for dette. Utfordringen kan jo bli at ingen har kontrakt om klubben går konkurs.

– Beskytte verdier

– Dette handler om å beskytter verdier. I en fotballklubb er ofte verdiene spillerstallen, men det er for tidlig å si noe om utfallet her. Det jeg kan si, er at det er viktig at vi ble enige om hvordan vi håndterer dette og skjermer de svakeste, sier Cato Haug i Norsk Toppfotball til TV 2.

Permitteringsreglene er slik at en spiller kan finne seg ny arbeidsgiver etter 14 dager som permittert. Det jobbes opp mot Fifa for å endre overgangsreglene slik at dette unngås, men inntil videre er de gjeldende. Norsk toppfotball skal ha et møte onsdag morgen med klubbene om saken.

– Vi maner til solidaritet og at ingen utnytter dette, selv om man har rettigheter etter 14 dager som permittert og det kan være gode grunner for å skifte arbeidsgiver, sier Haug.

VIF vil vurdere A-stallen

Vålerenga opplyste tidligere tirsdag at 55 medarbeidere blir permittert fra nå og inntil videre. Vålerenga Fotball er selskapet som drifter kvinnelaget, pluss klubbens barne- og ungdomsavdeling. Dette betyr at herrelaget ikke foreløpig er påvirket av permittering.

– Vi har fortløpende vurderinger knyttet til hele vår drift. Vi er nødt til å gjøre vurderinger for å sikre fremtidig drift og arbeidsplasser. Derfor har vi permittert en del ansatte i organisasjonen og vi vil også vurdere tiltak mot sport (herrelaget), sier Erik Espeseth, daglig leder i Vålerenga, til TV 2 .

– Så det kan skje de neste dagene?

– Det er helt naturlig at vi må vurdere en beslutning rundt herrelaget også. Det kan vi ikke utelukke, sier Espeseth.

Vålerengas elitesatsning på herrer, som driftes av Vålerenga Fotball Elite, har sendt ut permitteringsvarsler til de ansatte i administrasjonen.

Niso avventer

Daglig leder i FK Haugesund, John Harald Log, sier til TV 2 at klubben skal diskutere situasjonen onsdag. Personlig håper han at Fifa stenger overgangsvinduet for 2020.

Joachim Walltin i spillerforeningen Niso sier dette om punktet om verdifulle spillere:

– Dette er vurderinger som klubbene skal gjøre sammen med tillitsvalgte. Det er flere elementer som spiller inn. Et potensielt salgsobjekt som kan si opp kontrakten ved permittering. Samtidig vil noen med god lønn (over 6G) ha et større tap ved permittering og sånn sett kan det være i begge parters interesse. Vi får avvente de ulike vurderingene og beslutningene til klubbene. Det er store forskjeller på de ulike klubbene og det er snakk om ulike divisjoner og kjønn, sier Walltin.

Jesper Mathisen ser også andre faresignaler for klubbene: Økonomisk trøbbel hos sponsorene.

– Mange bedrifter som har inngått sponsoravtaler sliter nå økonomisk. Dropper de å betale sponsorregningen, kan det få store konsekvenser i norske klubber, der mange allerede har en dårlig økonomi.