HETE SALGSOBJEKTER: Jack Grealish og James Maddison er blant spillerne flere toppklubber har på blokken.
HETE SALGSOBJEKTER: Jack Grealish og James Maddison er blant spillerne flere toppklubber har på blokken. Foto: Rui Vieira

Tror agenter og klubber kontakter spillere ulovlig under korona-oppholdet

TV 2-ekspert er sikker på at agenter, spillere og klubber jobber på høygir under korona-oppholdet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva skjer dersom overgangsvinduet i Premier League åpner før sesongen er ferdigspilt? Kan klubber forsterke før de siste kampene i nedrykksstriden og i kampen om Champions League-plasser?

10. juni har engelske klubber lov til å kjøpe nye spillere. Det er langt fra sikkert at Premier League er ferdigspilt (om den blir det) innen da. TV 2-ekspert Simen Stamsø-Møller har liten tro på at Manchester United for eksempel kan kjøpe James Maddison og benytte ham i sesonginnspurten.

– Jeg synes det virker som å be om kaos. Det tror jeg ikke kommer til å skje. Jeg har en følelse av at det utsettes, sier Stamsø-Møller.

Han tror agenter, spillere og klubber jobber på høygir under korona-oppholdet.

– Nå har klubber, agenter og spillere virkelig tid til å finne ut av hva de skal og vil. Du kan være helt sikker på at det er mye virksomhet nå og mange tekstmeldinger som går rundt. Det kan være ekstra vanskelig for klubbene å få med seg hva som skjer - at klubber kontakter spillere uten lov, såkalt «tapping up». Det vil jeg tro er ganske mye enklere å få til nå som spillere sitter i karantene og isolasjon, sier Stamsø-Møller.

– Helt i det blå

Øyvind Alsaker mener den uoversiktlige situasjonen gjør det vanskeligere for klubbene.

– Hvis man skal spille i juli, august og september vil man få ganske mye glede av å hente en spiller når overgangsvinduet åpner. Men hvem vil selge slik situasjonen er nå? Alle har en sesong å fullføre. Det gjelder overalt. Man kan eventuelt skyve på datoene, men å stenge det helt vil medføre store konsekvenser for det som skal skje neste sesong. Da drar man med seg korona-problematikken inn i en ny sesong. Nå er det helt i det blå når sesongen blir avsluttet, men det høres ikke fornuftig ut å nekte spilleroverganger i sommer, sier han.

Han mener én av løsningene kan være at det åpnes opp for salg og kjøp, men at spillerne ikke kan spille for sin nye klubb før neste sesong.

– Ja, hvorfor ikke? At man får lov til å handle, men ikke anvende spillerne.

– Det er mulig vi får en scenario at vi får spillere som spiller mot sin neste arbeidsgiver og at det står om en Champions League-plass, legger Stamsø-Møller til.

Med tanke på at de fleste ligaer er utsatt, har ikke speidere mulighet til å se spillere live. I stedet må klubbene støtte seg på verktøyene InstatScout og Wyscout. Å signere spillere basert på video-materiale er et sjansespill, spesielt når det ligger hundrevis av millioner i potten.

– Jeg synes det er ekstra interessant med Manchester United som ikke har en sportsdirektør. Det er grunn til å tro at man ikke får lov til å selge spillere mens sesongen pågår. Jeg tror man utsetter åpningen av overgangsvinduet. Jeg tror det blir det riktigste. Jeg tror også at det blir et kortere overgangsvindu. Derfor blir tiden nå ekstra viktig. Kartlegging og speiding er ekstra viktig nå på grunn av at tiden man kan signere spillere er kortere, mener Stamsø-Møller.

– La oss si at en ny sesong starter i september. Det gjør tiden nå ekstra viktig. Jeg vil tro at de jobber iherdig i disse dager for å finne ut av hva de trenger og hvem de kan få, fortsetter han.

Alsaker tror det ikke finnes en ideell løsning på overgangs-utfordringen.

– Man må se det store bildet. Hvordan skal man komme ut av en helt unik situasjon som vi står i, uten at det får konsekvenser i en eller annen retning? Det ser jeg ikke for meg. Dette handler om å gjøre det beste ut av en vanskelig situasjon.