REGJERENDE EUROPAMESTER: Cristiano Ronaldo og Portugal vant EM i Frankrike i 2016.
REGJERENDE EUROPAMESTER: Cristiano Ronaldo og Portugal vant EM i Frankrike i 2016. Foto: Francisco Leong

Bekreftet: Fotball-EM utsatt til neste år

Andre mesterskap blir påvirket av at herrenes EM er flyttet.

EM-sluttspillet skulle vært spilt over hele Europa til sommeren, men Det europeiske fotballforbundet (UEFA) bestemte tirsdag for å flytte mesterskapet til sommeren 2021. Norges EM-playoffkamp mot Serbia er derimot planlagt gjennomført i juni.

Det bekrefter Norges Fotballforbund (NFF). Mesterskapet spilles 11. juni til 11. juli 2021.

– Dette var jo som ventet. Det går ikke an å gjøre det på noen annen måte. Det var den klokeste og eneste avgjørelsen, sier landslagssjefen Lars Lagerbäck til TV 2.

– Er det samtidig en skuffelse at EM utsettes?

– Man kan ikke kjenne på skuffelse, noe det ikke fantes andre alternativer, sier Lagerbäck, som foreløpig ikke vet hva som skjer med Norges play-off mot Serbia.

Koronavirusets utbrudd har stanset de fleste ligaene i Europa, inkludert de fem største. Nå setter det altså også en stopper for sommerens EM.

– Det var som ventet, og jeg synes det er bra at de er såpass tidlig ute i stedet for å vente på at det plutselig skal bli så mye bede. De som kan dette best, sier det ikke vil skje. Da høres det veldig riktig ut å utsette EM ett år, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Flere mesterskap påvirket

Flyttingen av fotball-EM for menn skaper utfordringer neste sommer. Kvinne-mesterskapet i 2021 vil bli påvirket. Det ble spekulert i om at mesterskapet kan bli flyttet til 2022. Men ifølge fotballpresident Terje Svendsen er det ikke tatt en avgjørelse med hva som skjer med kvinnemesterskapet neste sommer.

Svendsen tror kvinnemesterskapet også vil bli spilt neste sommer.

– Det er en arbeidsgruppe som ser på hvordan man skal arrangere kvinne-EM neste år. Også finalespillet i Nations League og EM for U21 skal en arbeidsgruppe se på. Vi håper på to mesterskap i 2021, både kvinne og herrer senior. Det må la seg gjennomføre. For kvinnene å skulle kvalifisere seg til et mesterskap to år frem i tid blir rart. Det bør kunne la seg gjennomføre å arrangere begge to i 2021, sier han.

Chelsea-proff og landslagskaptein Maren Mjelde understreker at det er langt viktigere ting som skjer i samfunnet nå og at hun ikke har brukt tid på å tenke på en eventuell utsettelse.

– Vi har ikke fått bekreftet hva som eventuelt blir konsekvensene for vårt mesterskap, så vi får bare vente og se når det blir avgjort, sier Mjelde til TV 2.

Norges playoffkamp mot Serbia blir flyttet til juni, men heller ikke det er helt endelig bestemt. Svendsen mener også Eliteserien kan bli spilt i sommer.

– For landslagets del, så er playoffen utsatt til juni – forutsatt at situasjonen har normalisert seg. At EM flyttes, gir rom for at Eliteserien kan spilles og avvikles i løpet av 2020 – man får langt flere spilledager til disposisjon, sier Svendsen til TV 2.

Etter Uefas beslutning tirsdag, er dette slik fotballsommeren ser ut neste år:

EM menn: 11. juni – 11. juli.

EM kvinner: 7. juli – 1. august

Uefas nasjonsliga 2.– 6. juni

U21-EM menn: 9.– 26. juni

Klubb-VM er også planlagt til juni neste år i Kina. Tirsdag ble det også klart at det søramerikanske fotballmesterskapet, Copa America, er flyttet fra sommeren i år til samme tid neste år.

Hangeland: – Eneste riktige beslutningen

Tirsdag holdt medlemslandene i UEFA en videokonferanse for å diskutere hva som skal skje med landskampene i mars, EM i sommer og restene av europacupene.

– Det er naturligvis trist for alle fotballfans, spillere og trenere. Samtidig er det den eneste riktige beslutningen det gikk an å ta i denne situasjonen. Det er helt forståelig. UEFA hadde ikke noe reelt alternativ her. Sånn situasjonen i samfunnet er i alle land i Europa ville det vært utenkelig å fortsette å planlegge en folkefest under de rådende forholdene, sier TV 2s fotballekspert Brede Hangeland.

Ved å utsette årets EM skal de nasjonale ligaene få mulighet til å bli spilt ferdig. Ligaer som Premier League, La Liga, Serie A og Bundesliga får nå også juni til rådighet. Det samme gjelder Champions League og Europaligaen, skriver danske Ekstra Bladet.

– Det er ikke sikkert at sesongen blir ferdigspilt av den grunn, men det gir muligheten til at det skal fullføres før neste sesong, sier Jesper Mathisen.

– Om det så er for tomme tribuner, så er det mye bedre enn at det ikke skal bli fullført. Det er lite som tyder på at det blir fotball i april og mai, men kanskje kan man få til noe i sommer som gjør at det blir endelige tabeller. At seriemestere kan kåres, europacupplasser kan deles ut og lag kan rykke opp og med, sier TV 2s fotballekspert.

Det var Norges Fotballforbund som avslørte EM-utsettelsen.

– Vi fikk beskjed fra en på møtet om at det var greit å legge det ut, så da gjorde vi det. Så det er ingen grunn til at det bare er vi som har publisert det. Vi hadde selvsagt ikke publisert det hvis ikke vi hadde fått beskjed om at det var ok, sier kommunikasjonsrådgiver Mari Stanisic Waagard i NFF til VG.

Norge kan kvalifisere seg til et mesterskap for første gang på 20 år dersom de tar seg gjennom playoff. Kampen mot Serbia torsdag 26. mars er utsatt på ubestemt tid. Blir det seier mot Serbia, venter vinneren av Skottland mot Israel i en ren finale om en EM-billett. Lars Lagerbäcks menn møter England, Kroatia og Tsjekkia dersom de tar seg til EM.