NØKKELSPILLERE: Tottenham og Manchester United kan få mye glede av disse spillerne utover våren og sommeren.
NØKKELSPILLERE: Tottenham og Manchester United kan få mye glede av disse spillerne utover våren og sommeren.

Premier League-stjernene som kan bli avgjørende i sesonginnspurten (om den spilles)

Paul Pogba er ventet tilbake på treningsfeltet tirsdag. Flere andre Premier League-profiler nærmer seg også comeback.

Koronavirusets raske spredning har satt de fleste idrettsarrangementer på vent. Premier League er utsatt til 3. april, og det kan komme ytterligere utsettelser.

Dersom sesongen fullføres, vil det trolig spilles Premier League-fotball langt ut i sommermånedene.

Korona-pausen kommer, fra et sportslig ståsted, beleilig for noen klubber.

En av dem er Tottenham. Klubbens stjernespillere Harry Kane og Heung-min Son er på vei tilbake fra skade. Med duoen på plass stiller London-klubben langt sterkere i sesongavslutningen.

Det meste har gått på tverke for José Mourinhos mannskap de siste månedene. Forrige seier kom borte mot Aston Villa i midten av februar. Da ble Son matchvinner på overtid. Siden er det blitt ett fattig poeng i serien og exit i både FA-cupen og Champions League.

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker tror det vil hjelpe Tottenham mye å få de største stjernene tilbake fra skade.

– Det er litt spekulativt å snakke om slike ting i denne situasjonen, men hvis vi ser bort fra alvoret i epidemien, er det åpenbart slik at noen klubber har glede av pausen. Tottenham er et veldig godt eksempel. Sesongen var i ferd med å gå helt i dass. Tottenham hadde godt av en pause og å få spillere tilbake. Den spiralen de var inne i så ut til bare å gå én vei - nedover, sier Alsaker.

Han får støtte fra Simen Stamsø-Møller.

– Det er noen klubber som faktisk får noe godt ut av det skademessig, Tottenham spesielt. Dersom sesongen drar ut vil Son og Kane utgjøre en stor forskjell. Jeg synes Son skiller seg spesielt ut. Han kan avgjøre kamper på egenhånd. Det er Tottenhams viktigste spiller og kan være forskjellen på fiasko eller å lande på beina. Kane er naturligvis veldig god, men jeg synes Son er bedre og viktigere, sier Stamsø-Møller.

Pogba tilbake tirsdag

Paul Pogba (27) er ventet tilbake på Manchester Uniteds treningsfelt tirsdag.

Det vil i så fall være for første gang at han deltar i en hel treningsøkt siden ankeloperasjonen i januar. Også Marcus Rashford kan være tilbake til sesongavslutningen. Stamsø-Møller tror duoen vil gi Manchester United en ekstra boost.

– Hvis Pogba får være den han var i Juventus, der han på død og liv ikke må bære et helt lag, er han en mye bedre spiller. Han har mye bedre forutsetninger for å lykkes når han kommer inn i dagens Manchester United-lag, sier TV 2-eksperten.

– Med den formen Manchester United er i, hadde det vært en fordel å fortsette å spille fotballkamper. Men jeg tror ikke denne pausen skader dem veldig. Snarere tvert imot. De vil få inn mer kvalitet. En ting er godfølelse og flytsone, men det er mye lettere hvis man får tilbake Marcus Rashford, spesielt. Jeg tror også Pogba har mye mer lyst til å være med på det han ser av Manchester United nå. Da begynner det å ligne på noe. Stallen har vært for tynn, men med de to tilbake ser det bra ut, sier Stamsø-Møller.

Han tror den positive stemningen rundt klubben gjør at det blir lettere å starte opp igjen.

– Flytsonen er vanskelig å måle, men man kunne se at Manchester United-spillerne koste seg på banen. De har gått lang tid uten å tape. Plutselig hadde prosjekt Solskjær veldig vind i seilene. Manchester United har gått inn i noen av landslagspausene med en elendig følelse. De har tapt kamper mot dårlig lag, og det har vært dårlig stemning gjennom pausen. Da prater folk ganske lenge negativt om et lag og en klubb. Nå, etter den perioden de har vært gjennom, snakkes det veldig positivt om Manchester United og Bruno Fernandes. Det snakkes positivt om Solskjær, sier TV 2-eksperten.

– Ikke gunstig

Det gjør det definitivt ikke om Tottenham og Mourinho. Alsaker mener Solskjærs tilnærming til skadesituasjonen har vært langt mer fruktbar enn Mourinhos.

– Mourinho arvet en ubalansert tropp med en del eldre spillere over middagshøyden. De problemene er vanskelige uansett hvem som er manager. Men da skadene kom, kom også Mourinho til syne. Jeg har ikke hørt Ole Gunnar Solskjær klage sin nød i særlig grad når det gjelder skader. Han har hatt Paul Pogba, Marcus Rashford og Scott McTominay ute. Det har vært enorme skadeproblemer der også. Det handler om å gjøre det beste ut av situasjonen. Mourinho går inn i et modus der det ikke handler om klubben, men om han selv og at han skal være skyldfri. Da er det ingen nåde. Da får Ndombélé høre det, forteller kommentatoren.

Han tror, i motsetning til Stamsø-Møller, at rytmebruddet kan være negativt for Manchester United.

– For Tottenhams del er det åpenbart at det kan være positivt rent sportslig. Manchester United får tilbake Rashford og Pogba, hvis han skulle finne på å ta på seg drakten igjen. Én ting er å få tilbake spillere fra skade, en annen ting er momentum. For meg var Manchester United en favoritt til å klare topp fire, men et avbrekk nå er selvsagt ikke gunstig. De hadde en vanvittig flyt, spilte bra og så sterke ut før pausen, sier han.