– Det er bare en ting å si om dette: Helt korrekt avgjørelse. Prosessen har vært krevende og mange har gjort en god jobb. Det endte som «alle» mente var riktig i en slik situasjon, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson til NTB.

– Så får vi glede oss til å kjempe når forhåpentligvis ting har roet seg for alle. Nå må vi alle være med på vår nasjonale dugnad i Norge.

IHF sto lenge på sitt, men motstanden ble sterkere og sterkere. Etter planen skulle tre turneringer for kvinner bli arrangert i Montenegro, Ungarn og Spania neste uke.

Der skulle seks OL-billetter deles ut. Norge var i pulje med Montenegro, Romania og Thailand.

Hammerseng-Edin:

Gro Hammerseng-Edin er veldig glad for at IHF til slutt tok tak.

– Det er det eneste rette slik jeg ser det, sier Hammerseng-Edin til TV 2.

Hun var svært kritisk da IHF torsdag ønsket å arrangere OL-kvaliken som planlagt. Da var hun skuffet og oppgitt, og mente at IHF måtte ta til fornuften og ikke sette liv og helse på spill. Dessuten var det umulig for Norge å delta eller arrangere uten å bryte norsk lov.

Og ved ikke å delta, kunne de ha mistet muligheten til å komme til OL.

– Jeg er alt annet en imponert over jobben som først ble gjort, og jeg stilte meg undrende til det IHF kom med for kort tid siden. Det var altfor dårlig, slår Hammerseng-Edin fast.

– Men det er bra at de snur og gjør om. Dette er også deilig for spillerne som havnet i en vanskelig situasjon, sier den tidligere landslagsstjernen.

Kan bli avviklet i juni

Herrene skulle spille blant annet i Trondheim i april. Der var Brasil, Chile og Sør-Korea norske motstandere.

Nå ligger det an til at kvalifiseringene avvikles i juni. OL-håndballen spilles i perioden 25. juli–9. august i Tokyo.

– Vi vet jo ikke helt hvordan verden ser ut i juni, men dersom forutsetningene ligger til rette, er vi innstilt på å ha en turnering i Trondheim, sier håndballforbundets generalsekretær Erik Langerud til NTB.

IHF har ikke gått inn på detaljer rundt spillesteder for juni. Dette vil trolig bli avklart utover våren, men hjemmefordelen er ansett å veie svært tungt. Derfor ligger det an til at vertsbyene blir som de var oppsatt.

(©NTB)