Stine Bredal Oftedal er en av spillerne som kan bli rammet av de nye karantenebestemmelsene. Hun spiller i Ungarn. .
Stine Bredal Oftedal er en av spillerne som kan bli rammet av de nye karantenebestemmelsene. Hun spiller i Ungarn. . Foto: Charly Triballeau

Vil spille OL-kvalik for tomme tribuner – Norge rister på hodet

– Vi kommer ikke til å sette liv og helse på spill for å nå et OL.

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har torsdag ettermiddag bestemt at OL-kvalifiseringen i neste uke skal gå som planlagt, men for tomme tribuner.

Den spilles i Montenegro fra 20. til 22. mars.

I Norge skjønner man ikke beslutningen, og jobber på spreng for å klargjøre problemstillinger og få nye svar fra IHF.

– Det er 10 000 praktiske ting det er nesten umulig å løse slik situasjonen er nå, sier generalsekretær i Norges Håndballforbund, Erik Langerud.

Potensiell krise

Fredag skal håndballjentene i utgangspunktet møtes for å starte oppkjøringen til OL-kvalifiseringen.

Men flere kommer fra land utenfor Norden, og skal ut fra reglene i karantene. Landslagsjef Thorir Hergeirsson svarer på en SMS til TV 2 at han ikke har svar på dette tidspunktet, og at situasjonen er uoversiktlig.

I troppen kan flere spillere bli rammet av de nye karantenebestemmelsene. Fem kommer fra Györ i Ungarn: Landslagskaptein Stine Bredal Oftedal, Kari Aalvik Grimsbø, Kari Brattset Dale, Veronica Kristiansen og Amanda Kurtovic.

Heidi Løke er satt i karantene av Vipers.
Heidi Løke er satt i karantene av Vipers. Foto: John Randeris / Ritzau Scanpix

Silje Solberg spiller også i Ungarn, mens Vipers har fem spillere som var i Bucuresti for å spille Champions League 7. mars.

En av dem er Heidi Løke. Hun bekrefter til TV 2 at hun er i karantene, på beskjed fra Vipers. For hennes del gjelder den frem til 22. mars. Det er datoen for siste kamp i OL-kvalifiseringen.

– Den kvaliken kan jo ikke spilles, tenker jeg. Alt annet stopper, så jeg skjønner ikke at dette ikke blir utsatt eller avlyses, sier Løke til TV 2.

– Vi har jo ikke spillere igjen på laget, og steder for å trene er stengt. Mange kan ikke reise ut, og dem som eventuelt reiser havner i karantene på vei hjem. Liv og helse må jo går foran alt, mener Løke.

Frykter redusert lag

I tillegg spiller målvakt Emily Stang Sando i nettopp Montenegro. Flere andre kan også ha vært på reise i perioden bestemmelsene gjelder for.

– I ytterste konsekvens kan dette helt klart føre til at vi må sende et sterkt redusert lag til OL-kvalifseringen, sier Langerud.

– Vi kan heller ikke sende med lege på turen. Da bryter vi også bestemmelsene. Og spillerne vil havne i karantene når de kommer hjem igjen, fortsetter han.

– Vi må jobbe enda mer aktivt med å få IHF til å forstå situasjonen. Hvilke vedtak myndighetene har gjort i Norge, hvilke regler som gjelder og alvorlighetsgraden her til lands. Vi følger opp dette i morgen, varsler Langerud.

Det er også store problemer med håndballguttas OL-kvalifisering i Trondheim i april. Sør-Korea er et av lagene som skal til Trondheim, men ut fra reglene slippes ingen fra høyrisiko-land inn i Norge. I tillegg kommer Chile og Brasil, som kan havne i karantene.

– Kommer ikke til å sette liv og helse på spill

IHF skriver at Norge må løse dette problemet – hvis ikke blir turneringen flyttet til et annet land.

– Muligheten for at kvalifiseringen kan spilles i Norge som planlagt slik reglene er nå, er lik null, sier Langerud til TV2.

– Hvis flytting løser et problem er vi åpen for det, men i praksis flytter vi jo bare problemene videre, mener han.

Og både før og etter turneringen vil spillere havne i karantene.

– Vi må forholde oss til norske myndigheter. Og vi kommer ikke til å sette liv og helse på spill for å nå et OL, slår Langerud fast.

– Vi som ledere har et betydelig ansvar i denne situasjonen, og det skal vi ta videre med IHF, varsler generalsekretæren i Norges Håndballforbund.