Takker Lund Svindal og Jansrud etter verdenscuptriumfen

– De har vært mine brødre de siste årene, sier Aleksander Aamodt Kilde.

Aleksander Aamodt Kilde er vinneren av verdenscupen sammenlagt etter at rennene i Kranjska Gora er avlyst Foto: Stian Lysberg Solum
Aleksander Aamodt Kilde er vinneren av verdenscupen sammenlagt etter at rennene i Kranjska Gora er avlyst Foto: Stian Lysberg Solum

Kilde er vinneren av verdenscupen sammenlagt i alpint, etter at rennene i Kranjska Gora er avlyst.

– Jeg har reist sammen med Aksel og Kjetil de siste fem-seks årene, og jeg har lært ekstremt mye av dem. De har noen meritter som jeg fortsatt drømmer om, og de er noe av grunnen til at jeg står her med totalcupen, sier Aamodt Kilde til TV 2.

Han var hjemme på Skillebekk i Oslo da han fikk beskjeden.

– Det er en surrealistisk følelse. Jeg må innrømme at det er litt spesielt å få denne meldingen når jeg er hjemme i Oslo hvor våren nærmer seg skikkelig. Det har vært en bra sesong og resultatet er den store kula. Om noen hadde spurt meg om det var mulig før sesongen, så hadde svaret vært nei. Men jeg er veldig fornøyd, sier han med et stort smil.

Støtter avgjørelsen til FIS

På grunn av koronaviruset valgte Det internasjonale skiforbundet (FIS) å avlyse rennene i Kranjska Gora i Slovenia denne uken.

– Optimalt sett skulle jeg ønske at det ble avgjort i alpinbakken, men slik situasjonen er nå så er det riktig av FIS å kutte sesongen. Nå er fokuset på folks helse det viktigste, sier Kilde.

Han tok over ledelsen i verdenscupen forrige helg på Kvitfjell da han ble nummer to i utfor. Det er første gang en nordmann vinner sammenlagtseieren siden Aksel Lund Svindal gjorde det samme i 2009. Marcel Hirscher har vunnet «den store kula» hver eneste år siden 2012, men ga seg som toppidrettsutøver før årets sesong.

-Jeg har lært ekstremt mye av Kjetil og Aksel, sier Aleksander Aamodt Kilde. Foto: Cornelius Poppe
-Jeg har lært ekstremt mye av Kjetil og Aksel, sier Aleksander Aamodt Kilde. Foto: Cornelius Poppe

– Hirscher har vært dominerende i åtte år, så når du sier det på den måten så er det rart å skulle svare på. Den siste fartsløperen som tok den store kula var Aksel. Han er ikke akkurat en liten mann i alpin-sammenheng. For min del er dette en drøm som går i oppfyllelse. Det viser at man har vært stabil gjennom en hel sesong. At jeg nå står her med den store kula er helt fantastisk, sier Kilde og legger til:

– Jeg kommer til å suge godt på denne karamellen, og jobbe videre for å klare det igjen.

Vil bli bedre

Kilde benytter anledningen til å takke teamet som har hjulpet ham på veien.

– Dette er ikke bare hardt arbeid fra min side. Jeg har jobbet målrettet og tatt valg som har ført meg hit, men jeg hadde aldri klart det alene. Jeg har et team rundt meg som er enestående. Det har vært mye utskiftninger de siste årene, men vi har hatt et mål om å klare å bevare kulturen i norsk alpint. Det har vi fått til. Uten de rundt meg hadde jeg vært sjanseløs. Stor takk til teamet, familien og utstyrsleverandøren, som har stilt opp for meg.

– Nå skal jeg nyte denne følelsen. Men å være best i verden, er noe du har vært. Så får jeg fortsette jobben videre og ta steg for å bli enda bedre.

Kristoffersen på podiet

Henrik Kristoffersen ender opp som nummer tre, 161 poeng bak Kilde, mens franske Alexis Pinturault splitter nordmennene.

Men krystallkule blir det likevel på Kristoffersen. Rælingen-kjøreren blir stående igjen som vinner av både slalåmcupen og storslalåmcupen. I slalåm vant Kristoffersen kun to poeng foran franske Clément Noël, mens differansen er på seks poeng i storslalåm. Her ble Pinturault nummer to. Leif Kristian Nestvold-Haugen ble nummer seks, mens Kilde endte på sjuendeplass.

Beat Feuz fra Sveits vant utforkula, mens hans landsmann Mauro Caviezel tok super-G-kula. Loïc Meillard, også han fra Sveits, vant parallell-cupen foran Rasmus Windingstad.

Også Pinturault får med seg en «kule» hjem etter at han gikk til topps i kombinasjonscupen.

(TV2/NTB)