Norsk sykkelsjef knallhardt ut mot at Sagan og co ruller gjennom Frankrike

Peter Sagan og hans Bora-lag er ett av 17 lag som for tiden sykler Paris-Nice, som Alexander Kristoff og UAE Team Emirates trakk seg fra.
Peter Sagan og hans Bora-lag er ett av 17 lag som for tiden sykler Paris-Nice, som Alexander Kristoff og UAE Team Emirates trakk seg fra. Foto: Alain Jocard
Uno X-sjefen mener at alle sykkelritt skulle vært stoppet.

– Ærlig talt: Det er bare idrett, sier Jens Haugland til TV 2.

Han reagerer sterkt på at sykkelrittet Paris-Nice ruller videre, og kaller det ansvarsløst at verdens største sykkelarrangør, ASO, ikke setter på bremsene.

– Det er passivt og lite raust med hensyn til omgivelsene. Sport er vanvittig gøy, men nå må vi ta ansvar i en global helsekrise. Da skal man være det ansvaret bevisst som ledere og ta en pause, sier sjefen for det norske profflaget, Uno-X Development Team.

De har på eget initiativ trukket seg fra alle ritt, i første omgang ut mars.

Kristoffs lag trakk seg

Paris-Nice startet sist søndag og sykles over åtte etapper. Syv lag ønsket ikke å stille i dette rittet, blant annet Alexander Kristoff og hans UAE Team Emirates, men flere av de største stjernene i sykkelsirkuset er på plass, deriblant Peter Sagan.

– Hvorfor tror du de fortsetter Paris-Nice?

– Det tror jeg har sammenheng med at det er ulik forståelse for hva som foregår, ulik grad av handlekraft og ulike kulturer.

– Er ASO ansvarsløse, som lar det fortsette?

– ASO skulle vært bevisst sin rolle i samfunnet, svarer Haugland.

Organisasjonen, som også står bak Paris-Roubaix og Tour de France, har imidlertid ingen planer om å avslutte rittet, som for hver dag som går kommer enda nærmere grensen til Italia, som er det hardest rammede landet i Europa.

– Onsdag ettermiddag har jeg fått bekreftet at det er 100 prosent sikkert at Paris-Nice fullføres, sier ASO-sjef Christian Prudhomme til La Parisien.

Mens rittene som skulle vært arrangert i Italia er satt på vent, er det iverksatt flere tiltak for å minske muligheten for smitte under Paris-Nice. Blant annet har man tatt grep som skal hindre store ansamlinger av mennesker i start- og målområdene av hver etappe.

– Nå er det et virrvarr av ulike løsninger for å berge ting. Det fremstår som ansvarsløst. Man burde brukt tiden på hjemmebane, og så får man heller komme sterkere tilbake når situasjonen har kommet under kontroll, mener Haugland.

– Oppfattes sikkert som hysterisk

Sykkelsjefen ber nå det internasjonale sykkelforbundet komme sterkere på banen.

– Hvis UCI hadde sagt at man skulle stoppe all aktivitet, så ville alle hørt på det. Ærlig talt: Det er bare idrett, understreker Haugland.

– Nå må man ta ansvar og fryse alt. Ferdig med den saken. Så får vi håpe at tiden blir så kort som mulig, og så får man se på rittkalenderen om man heller kan arrangere det til høsten. Dette er en tid for brutale valg, legger han til.

– Tror du at du oppfattes som hysterisk som mener dette?

– Det tenker de sikkert. Det verste eksempelet så vi på Anfield (Liverpool-Atlético Madrid) i går. Det viser kontrastene i hvordan man ser ulikt på dette. Jeg er ganske trygg på at å overreagere i en slik setting er en ufarlig øvelse. Det er bedre enn evnen til å underreagere, svarer Haugland.

Derfor trakk de seg

Han synes ikke det var vanskelig å ta avgjørelsen om å trekke Uno-X-laget fra de tre neste rittene.

– Vi gikk dypt inn i analysen av hvor vi har vårt mannskap. Disse rittene ville betydd at folk skulle inn fra seks forskjellige flyplasser i Europa, med den uforutsigbarheten som ligger i inn- og utreise. Vi kunne ikke sitte og se på dette lengre, men ønsker å ta ansvar i en dugnad overfor omgivelsene, forteller han.

– Hvordan er det å havne i denne situasjonen i deres første år som profflag?

– Det har vi ikke tenkt så mye på. Vi har forberedt oss på ulike scenarier. Dette er ikke et kortsiktig prosjekt, så vi lever fint med å ikke skulle sykle ritt et par måneder, hvis det skulle bli situasjonen. Det vil bare gjøre oss mer sultne.

Lik TV 2 Sporten på Facebook