Stavanger Oilers må vente på å starte jakten på kongepokalen.
Stavanger Oilers må vente på å starte jakten på kongepokalen. Foto: Carina Johansen

Utsetter hockey-sluttspillet

Hockey-sluttspillet skulle etter planen starte torsdag. Det utsettes på ubestemt tid på grunn av korona-tiltak.

Det bekrefter Norges Ishockeyforbund (NIHF) i en pressemelding.

Avgjørelsen ble tatt etter hektisk møtevirksomhet mandag formiddag.

Forbundet satt i møter med samtlige klubber, og endte opp med å utsette sluttspillet på ubestemt tid.

NIHF legger til grunn at de ønsker å følge lokale og nasjonale helsemyndigheters anbefalinger.

Assisterende generalsekretær i NIHF, Kristoffer Holm, opplyser at det per dags dato er uaktuelt å gjennomføre et sluttspill for tomme tribuner.

– Det er ganske stor belastning for klubbene våre å opprettholde aktiviteten uten inntektssiden. Kostnadssiden blir værende, men alle inntektene frafaller. Det vil ikke være bærekraftig for klubbene, sier Holm til TV 2.

Søndag ble det klart at Stavanger kommune har innført et tak på 500 deltakere for innendørsaktiviteter. DNB Arena, Oilers' hjemmebane, har en kapasitet på 4250 tilskuere.

«For Norges Ishockeyforbund har det vært vektlagt å ta en så solidarisk beslutning som mulig, en beslutning som ikke rammer klubber skjevt, hverken sportslig eller økonomisk. Å gjennomføre et NM-sluttspill uten publikum er ikke ansett som ønskelig på det nåværende tidspunkt, hverken av klubber eller forbund. På den bakgrunn har NIHF valgt å utsette NM-sluttspillet for herrer inntil videre», skriver forbundet i pressemeldingen.

– Kan få alvorlige konsekvenser

Pål Higson, General Manager i Stavanger Oilers.
Pål Higson, General Manager i Stavanger Oilers. Foto: Carina Johansen

Pål Higson, General Manager i Stavanger Oilers, sier at de støtter beslutningen om å utsette.

– Slik situasjonen er nå, så tror jeg det rette er å ta en timeout, sier Higson.

– Vil det få økonomiske konsekvenser?

– Ikke om vi får gjennomført etter hvert. Men et kansellert sluttspill vil få det. Alle klubbene er nok like avhengige av denne perioden. Dette er jo en del av fundamentet som serien er bygget opp på. Det kan få alvorlige konsekvenser, mener han.

Ønsket å spille for tomme tribuner

Daglig leder i Manglerud Star, Cecilie Olsen, forteller til TV 2 at de heller ønsket tomme tribuner, enn å utsette sluttspillet.

– De fleste klubbene var imot å spille for tomme tribuner, ettersom det ville fått store økonomiske konsekvenser. Vi har en litt annen oppfatning, jeg ser ikke helt hvordan dette skal bli bedre, vi vet jo ikke når det eventuelt kan spilles igjen, sier Olsen til TV 2.

– Føler dere at de store klubbene spiste dere opp i diskusjonen?

– Nei, det vil jeg ikke si. Alle fikk si sin mening. For oss hadde det vært best å fortsette, men det blir et demokrati hvor flertallet bestemmer.

Manglerud Star tok seg til sluttspillet etter at de lørdag slo Narvik i seriespillets siste kamp.
Manglerud Star tok seg til sluttspillet etter at de lørdag slo Narvik i seriespillets siste kamp. Foto: Fredrik Hagen

For Manglerud Star ville billettapene vært betraktelig mindre enn for eksempel Stavanger Oilers som drar tusenvis på kamp i sluttspillet.

Usikker på hva de gjør med kontrakter og visum

Olsen forteller om en spesiell dag som startet med at forbundet hadde telefonmøter med alle lagene. Men hun var ikke overrasket over at det ble gjort korona-tiltak.

– Det er jo klart at vi som en liten klubb lider mindre enn de store klubbene når det kommer til billettap ved tomme tribuner, sier Olsen.

– Hvordan vil dere skades økonomisk?

– Det kan bli trøbbel med kontrakter og visum som går ut. Vi taper penger på dette vi også. Det vil merkes betydelig i regnskapet.

– Vil det være aktuelt å terminere kontrakter eller permittere spillere?

– Dette er noe vi må diskutere på et ekstraordinært styremøte, og det er ikke tatt noen beslutninger på dette ennå. Men både visum og kontrakter må forlenges dersom vi ikke kommer i gang før slutten av mars eller april, sier Olsen til TV 2.

Varsler omfattende møtevirksomhet

Kristoffer Holm i NIHF varsler omfattende møtevirksomhet den neste tiden, og opplyser at de vil følge helsemyndighetenes råd.

– Det var ingen som uttrykte stor uenighet. De uttrykte bekymring for det inntektsmessige. Det er nå det er mest publikum på arenaene, og det er klart bekymrende, sier han, og fortsetter:

– Samtidig: Jo tidligere vi fikk tatt beslutningen, jo mer kan vi begrense blandingen økonomisk. Det er lov å håpe at dette skal gi seg, og at vi er i stand til å gjennomføre et sluttspill med redusert antall kamper eller fullt skjema.