Det tøffe møtet med tysk fotball:

– Jeg fylte badekaret med iskaldt vann og la meg oppi med alle klærne på

Det spesielle treningsregimet i tysk fotball har satt en støkk i flere norske landslagsspillere.

Tidligere i vinter skrev den norske landslagsspilleren Ingrid Syrstad Engen en tekst om møtet hennes med tysk fotball.

I innlegget, som ble publisert på Toppseriens hjemmeside, skrev hun om hvordan hun ble brutt ned både fysisk og mentalt etter overgangen til Wolfsburg i fjor sommer.

Spesielt én hendelse gjorde innlegget til en snakkis i Fotball-Norge.

– Vi var ute og løp i skogen, det var nytt for meg. Jeg kommer aldri til å glemme den treningen, for jeg har aldri vært så sliten før, sier Engen til TV 2.

Klarte ikke å spise

Det var en av de første treningene etter overgangen. En knallhard fysisk test, som skulle kartlegge hvorvidt spillerne var fysisk klar for en ny sesong eller ikke.

– Den var ekstremt vanskelig å gjennomføre, men jeg er ikke typen som gir opp. Jeg var helt utkjørt etterpå. Jeg klarte ikke å stå, klarte ikke å kjøre bilen hjem. En lagvenninne kjørte meg hjem - og da jeg kom hjem var jeg kjempesulten, men så kvalm at jeg ikke klarte å spise, forteller Engen.

HARDHAUS: Ingrid Syrstad Engen er blitt langt tøffere etter overgangen til Wolfsburg.
HARDHAUS: Ingrid Syrstad Engen er blitt langt tøffere etter overgangen til Wolfsburg. Foto: Marit Hommedal

Hun ble liggende to timer på stuegulvet og matet av moren som var på besøk.

– Det var tøft, men nå kan jeg flire av det. Det var jo en opplevelse, sier Wolfsburg-spilleren.

Kapteinen fylte badekaret med iskaldt vann

Hun er ikke den eneste norske landslagsspilleren som har fått treningssjokk etter å ha meldt overgang fra Toppserien til den tyske Bundesligaen. Til TV 2 forteller også landslagskaptein Maren Mjelde om lignende opplevelser.

– Jeg hadde spilt EM og hatt to uker ferie i etterkant, men da je gkom tilbake mente trenerne at jeg var for dårlig trent. Jeg ble stående igjen på trening åtte dager i strekk for å løpe. Da de andre fikk frihelg, ble jeg sendt på løpetrening i 30 varmegrader, sier Mjelde, som spilte i Turbine Potsdam i to år.

– Da jeg kom hjem husker jeg at fylte badekaret med iskaldt vann og la meg oppi med alle klærne på, sier hun og ler.

PROFIL: Caroline Graham Hansen var en av profilene i den tyske Bundesligaen da hun spilte for Wolfsburg.
PROFIL: Caroline Graham Hansen var en av profilene i den tyske Bundesligaen da hun spilte for Wolfsburg. Foto: Ronny Hartmann

I internasjonal kvinnefotball er den tyske treningskulturen kjent for å være beintøff.

– Det var tøft å komme til tysk fotball. De har en helt annen mentalitet, som er mer svart-hvitt. Jeg har noen historier derfra jeg også, sier Caroline Graham Hansen, som dro til Wolfsburg fra Stabæk i 2014.

Tror ikke norske spillere blir utfordret nok

Under Algarve Cup fikk visekaptein Graham Hansen og de andre norske kvinnene bank av det tyske landslaget. Etter kampen forklarte den tyske landslagssjefen hvorfor hun tror at treningskulturen i tysk fotball kommer som et sjokk på de norske spillerne.

– I Bundesligaen blir de utfordret mye mer. De må levere. Den tyske treningen har ganske høy intensitet. Vi trener seks-syv ganger i uken, og hvis de gjør det i løpet et halvt eller et helt år, vil spillerne merke at de vinner på det på alle områder, sier Martina Voss-Tecklenburg.

– Synes du de norske spillerne tåler for lite?

TYSK SJEF: Martina Voss-Tecklenburg er sjef for det tyske landslaget, som ga Norge en fotballeksjon under Algarve Cup.
TYSK SJEF: Martina Voss-Tecklenburg er sjef for det tyske landslaget, som ga Norge en fotballeksjon under Algarve Cup. Foto: Armando Franca

– Nei, men jeg tror ikke at spillerne i den norske ligaen blir godt nok utfordret i løpet av sesongen. Kvaliteten på laget er ulik den de har i Europa, i hvert fall i Tyskland, sier Voss-Tecklenburg, og fortsetter:

– Å spille i Tyskland er en god erfaring for de norske spillerne. De trenger litt tid for å tilpasse seg, men jeg tror det gjør at de vil bli bedre. Hvis mange av spillerne på det norske laget kan spille i utlandet, om det så er Tyskland, England, Frankrike eller Spania, da vil det norske laget bli bedre.

Blitt vant med intensiteten

Og det merker Ingrid Syrstad Engen at hun er blitt. Etter et halvt år i Wolfsburg er hun blitt vant med intensiteten på trening, og føler nå at hun er bedre enn noen gang.

– Nå kjenner jeg at det er riktig plass for meg å være. De fysiske kravene passer meg godt, og jeg føler meg bedre trent enn noen gang. Så det har vært positivt for meg, selv om måten det gjøres på kanskje ikke passer for alle, sier Engen.

– Hvordan har innlegget ditt blitt mottatt?

– Jeg tror mange tror at det er slik i Tyskland hele tiden, men vi har det ikke sånn vær uke, altså. Akkurat den økten var en morsom episode, en mental test vi måtte gjennom før seriestart. Så jeg håper ikke jeg har skremt folk fra å dra til Tyskland. Mesteparten av det vi gjør handler om fotball, og det er de gode på der.

Det er Maren Mjelde enig i.

– Jeg tror det bare et hardere regime, som har mer fokus på mengdetrening enn andre steder. Men det gjør at man blir sterkere - og det tror jeg også Ingrid har blitt, sier landslagskapteinen.