– Det blir vanskelig å holde folk unna

Det blir tomme tribuner når verdens beste skiløpere møtes i Holmenkollen til helgen.

Trener for langrennskvinnene Ole Morten Iversen håper kvinnene får gå på lørdag også neste år. Foto: Terje Pedersen
Trener for langrennskvinnene Ole Morten Iversen håper kvinnene får gå på lørdag også neste år. Foto: Terje Pedersen

– Min første reaksjon er jo at det er synd. Både for løpere og publikum. Men det har jo ligget litt i kortene at dette kunne skje. Vi har full tillit til at det er gode grunner bak valget, og vi må bare respektere det, sier treneren til kvinnelandslaget Ole Morten Iversen til TV 2.

– Blir det tyngre å gå uten publikum?

– Det blir tøffe mil for dem som skal gå. Jeg tror nok at publikumet har hjulpet dem opp.

– Tror du likevel det vil være folk å se i skogene?

– Jeg tror det blir vanskelig å holde en del folk unna skogene og løypene, sier Iversen.

I fjor gikk kvinnene tremila på søndagen, mens herrene gikk sin femmil på lørdagen. I 2020 skulle kvinnene få gå på lørdag, slik at også de fikk gå på dagen som trekker flest tilskuere.

– Jeg forventer at jentene får gå lørdag neste år også, etter det som skjedde nå, sier landslagstreneren til TV 2.

Frykter flere renn blir uten tilskuere

Torsdag kveld ble det bekreftet at Helsedirektoratet, Oslo kommune og arrangørene av Oslo skifestival hadde tatt avgjørelsen om at rennene går, men at publikum ikke får lov til å være tilstede.

– Det er fryktelig kjedelig. Det er alltid like morsomt å hoppe på hjemmebane, og det blir litt trist å hoppe for tomme tribuner. Men vi får prøve å gi noen lange svev gjennom TV-ruta, sier skihopper Daniel-André Tande til TV 2.

Han og resten av hopplandslaget skal hoppe i Raw Air som starter i Holmenkollen på lørdag. Narvikingen frykter likevel ikke at det skal ha noe å si for hoppene, at publikum ikke er tilstede.

– Det blir jo litt treningfølelse. Men jeg regner med at jeg skal få på bryteren, det burde gå greit, sier 26-åringen.

De resterende Raw Air-hoppene er i Lillehammer, Trondheim og Vikersund. Tande frykter nå at også her vil tribunene være tomme.

– Selvfølgelig frykter man det kan skje hos de andre arrangørene også. Det er jo fort slik at når en ball begynner å rulle, så ruller den litt ekstra.

– Har aldri vært borti noe sånt

Daglig leder for Holmenkollen skifestival, Kristin Vestgren Sæterøy oppfordrer skuelystne folk til å holde seg unna arenaen og løypene.

– Vi oppfordrer publikum til å ikke oppsøke arenaen eller Holmenkollen denne helga, sier Riis-Johannessen.

En som synes et folketomt Holmenkollen er dårlig nytt er hopplandslagssjef Alexander Stöckl.

– Det er veldig kjipt at det ikke er publikum på stadion, men vi må forholde oss til det ekspertisen sier. Det er de som kan dette, sier Stöckl.

– Hvordan blir det å konkurrere uten en lyd på tribunen?

– Det blir som en tellende trening. Jeg har aldri vært borti noe sånt, så det blir spennende å se. Gutta veit at det teller som en konkurranse i Raw Air, så vi får gjøre det beste ut av det, sier hopptreneren.