MØTER ØSTERRIKE: Norge møter Østerrike, Romania og Nord-Irland i Nations League-gruppespillet. Foto: NTB Scanpix
MØTER ØSTERRIKE: Norge møter Østerrike, Romania og Nord-Irland i Nations League-gruppespillet. Foto: NTB Scanpix

Dette er Norges Nations League-gruppe

Norge møter Østerrike i Nations League-gruppen der landslaget kjemper om to playoff-plasser til VM 2022.

Østerrike, Romania og Nord-Irland er Norges motstandere i Nations League-gruppespillet som spilles fra september til november.

Landslagssjef Lars Lagerbäck er fornøyd med gruppen.

– Jeg tenker at det er en helt grei gruppe. Fordelen med vår gruppe med Østerrike og Nord-Irland er at det er enkle reiser. Romania er litt lengre, men det er en helt grei trekning om jeg skal sette ord på det, sier landslagssjef Lars Lagerbäck til NFF.

Romania er et lag Norge møtte senest i EM-kvalifiseringen. Da endte det 2-2 på Ullevaal og 1-1 i Bucuresti.

– Vi har analysert dem før, så det blir lettere i forberedelsene. Jeg tror ikke det har så mye mer å si enn det. Det er det samme for dem. Med tanke på Romania tror jeg at spillerne føler som meg at vi skal ta litt revansj. Vi spilte uavgjort mot dem to ganger i EM-kvalifiseringen, der vi burde vunnet begge kampene. Jeg tror det kan være med å motivere oss til å vise at vi er et bedre lag enn sist vi møtte dem, sier Lagerbäck.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen mener Lagerbäck har god grunn til å være fornøyd.

– Det var vel en helt grei trekning. Jeg hadde håpet på Tsjekkia av de øverst rangerte lagene, for Østerrike har et bedre lag enn Tsjekkia. Samtidig skal Lagerbäck være godt fornøyd med at det ble Nord-Irland og Romania, for det er to lag Norge skal være bedre enn når gruppespillet skal i gang, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Mathisen mener Norge vil være bedre rustet når den første Nations League-kampen spilles i september.

– Norge har et utrolig spennende lag med mye unge spillere som bare vil bli bedre det neste året, og jeg tror det er gode muligheter i denne gruppen. Å komme seg til VM via Nations League blir en enda lengre vei enn inn til et EM, men med tanke på ranking og fremtidige gruppespill er det uansett viktig å gjøre det godt, mener Mathisen.

Norge rykket opp til nivå B etter forrige Nations League. Slik ser de fire gruppene på nivå B ut:

Gruppe 1: Romania, Nord-Irland, Norge, Østerrike
Gruppe 2: Israel, Slovakia, Skottland, Tsjekkia
Gruppe 3: Ungarn, Tyrkia, Serbia, Russland
Gruppe 4: Bulgaria, Irland, Finland, Wales

Om ikke Norge kvalifiserer seg gjennom vanlig VM-kvalifisering, må herrelandslaget vinne gruppen sin på nivå B for å i det hele tatt ha en sjanse til å spille i VM 2022.

Det er bare to nasjoner som tar seg til playoff via Nations League. Dette er de to beste gruppevinnerne (basert på Nations League-rankingen) som ikke har klart å kvalifisere seg til VM eller VM-playoff via vanlig kvalik.

Under kan du se alle Nations League-gruppene:

Nivå A:
Gruppe 1: Polen, Bosnia-Herzegovina, Italia, Nederland
Gruppe 2: Island, Danmark, Belgia, England
Gruppe 3: Kroatia, Sverige, Frankrike, Portugal
Gruppe 4: Tyskland, Ukraina, Spania, Sveits

Nivå B:
Gruppe 1: Romania, Nord-Irland, Norge, Østerrike
Gruppe 2: Israel, Slovakia, Skottland, Tsjekkia
Gruppe 3: Ungarn, Tyrkia, Serbia, Russland
Gruppe 4: Bulgaria, Irland, Finland, Wales

Nivå C:
Gruppe 1: Aserbajdsjan, Luxembourg, Kypros, Montenegro
Gruppe 2: Armenia, Estonia, Nord-Makedonia, Georgia
Gruppe 3: Moldova, Slovenia, Kosovo, Hellas
Gruppe 4: Kasakhstan, Litauen, Hviterussland, Albania

Nivå D:
Gruppe 1: Latvia, Andorra, Malta, Færøyene
Gruppe 2: Liechtenstein, San Marino, Gibraltar

13 europeiske nasjoner skal til VM i Qatar. Ti gruppevinnere fra den vanlige VM-kvaliken, som trekkes 29. november, blir direktekvalifiserte. Tolv lag skal spille playoff om de tre siste plassene. Ti av disse lagene er gruppetoere fra den vanlige kvaliken. De to siste plassene kommer via Nations League.

Det finnes en sannsynlighet for at samtlige gruppevinnere på nivå A og B blir blant de to beste i den ordinære kvaliken. Det åpner for at gruppevinnere på nivå C kan ta seg til playoff. Norge kan altså bli nummer to i sin Nations League-gruppe på nivå B og se at C-nasjoner som Albania og Georgia kommer til playoff.

Playoff-nåløyet i Nations League er trangt, men kampene som spilles er ikke helt uten betydning. De fire gruppevinnerne på nivå B rykker opp til nivå A. Dersom Norge rykker opp, vil det bli lettere å kvalifisere seg til EM-playoff i 2024. Dersom Norge havner sist i puljen, må Lars Lagerbäcks mannskap ta den tunge veien ned på nivå C.

Før den tid har Norge viktigere ting å tenke på. 26. mars kommer Serbia på besøk på Ullevaal i playoff-semifinale til EM 2020. Vinner Norge den TV 2-sendte kampen møter landslaget vinneren av Skottland-Israel i playoff-finale på Ullevaal.