VIL ØKE: Brann stadion er blant arenaene som i disse dager søker om å utvide skjenkemulighetene under kamp.
VIL ØKE: Brann stadion er blant arenaene som i disse dager søker om å utvide skjenkemulighetene under kamp. Foto: Marit Hommedal

Raser mot alkohol-ja på fotballkamp: – Det er et skummelt signal

Både Krf og alkovettorganisasjonen Av-og-til er ikke nådige over Norges fotballforbunds beslutning om å skrote alkoholsalforbudet på norske arenaer.

Onsdag kom nyheten om at Norges Fotballforbund (NFF) opphever alkoholsalgforbudet som gjelder vanlige supportere på kamper.

Generalsekretær Pål Bjerketvedt fikk rett i sin spådom at det ville komme reaksjoner på regelendringen.

– Et skummelt signal

– NFF er en viktig organisasjon, og det er et skummelt signal de sender, sier generalsekretær Randi Hagen Eriksrud i alkovettorganisasjonen Av-og-til til TV 2.

Ifølge de nye reglene, som trer i kraft allerede kommende sesong, vil det ikke være mulighet for å drikke alkohol på tribunene, men det vil være mulighet å selge øl og vin på arenaene.

Det var VG som først omtalte regelendringen, som Bjerketvedt, omtalte som «mer en endring av vedtekter enn praksis».

– Jeg ser generalsekretæren si at dette ikke er en stor endring i praksis, men som hovedorganisasjonen i Norges største barneidrett har de et stort samfunnsoppdrag, og de sender her et signal til klubber og arenaer om hva som er greit og ikke, sier Eriksrud.

Kritisk til VIP-servering

Fra tidligere av har VIP-medlemmer hatt mulighet til å drikke alkohol på egne områder.

– At man har kunnet drikke på VIP-områder er også uheldig, og det er ikke et godt argument for å åpne for drikking utenfor, sier Av-og-til-generalsekretæren.

REAGERER: – Vi er bekymret over at NFF nå løsner opp regelverket. Det blir stadig færre arenaer som er alkoholfrie, og idretten er en veldig viktig friarena for barn og unge. Det signalet NFF nå sender med å åpne for mer alkoholsalg er synd., sier generalsekretær i organisasjonen Av-og-til, Randi Hagen Eriksrud. Foto: Av-og-til
REAGERER: – Vi er bekymret over at NFF nå løsner opp regelverket. Det blir stadig færre arenaer som er alkoholfrie, og idretten er en veldig viktig friarena for barn og unge. Det signalet NFF nå sender med å åpne for mer alkoholsalg er synd., sier generalsekretær i organisasjonen Av-og-til, Randi Hagen Eriksrud. Foto: Av-og-til

– Idretten er et sted der barn og unge ser heltene sine, og kan være med foreldrene sine uten å møte alkohol, sier hun.

– Blir litt sint

Også stortingsrepresentant for Krf, Jorunn Lossius, reagerer sterkt.

– Vi er veldig opprørte over dette, og jeg blir litt sint over at man åpner for denne typen liberalisering. Alkohol hører ikke hjemme på sportsarenaer, og NFF har ansvar for å bygge trygge arenaer for unge, sier politikeren.

Også hun frykter signaleffekten dette sender.

– Jeg kan langt på vei skjønne at voksne mennesker vil nyte en øl til en god kamp, men man må bygge en trygg kultur. Dette er steder med barn til stede. Idretts- og kampglede burde være rus nok i seg selv, uten at den trengs å forsterkes på noe som helst vis, sier hun videre.

Hun synes det er paradoksalt at NFF har lansert en plan for å minske vold og trusler i fotballen, samtidig som at man åpner for mer alkohol.

– Det er sterkt beklagelig, og et steg i gal retning, sier hun.

– Helt innenfor

NFF-generalsekretær Bjerketvedt sier til TV 2 at han har forståelse for at noen ser på alkoholservering på kamp som krevende.

– Men det forbundsstyret vedtok var ikke en liberalisering eller vesentlig endring, det er en tilpasning til en praksis som har eksistert i ti-femten år, sier han.

Han forteller at NFF anser vedtaket å være godt innenfor Idrettsforbundets regler om alkoholservering, og at det også tilpasser seg UEFAs regelverk.

– Servering på arenaene er helt innenfor. Andre idretter, som ishockey og håndball praktiserer det også slik, med samme regler, sier han.

Leder i Helse- og sosialutvalget i Oslo Bystyre, Aina Stenersen, stiller seg positiv til regelendringen.

– I dag får VIPene både øl og vin, og med de nye endringene så blir ordningen mer rettferdig enn tidligere.

– Vi er positive til NFFs forslag, og vil jobbe for et flertall i Oslo bystyre for dette, slik kan vi også følge etter land som både England, USA, og Tyskland som allerede har innført dette, sier hun videre.

Vil utvide

Det er opp til kommunene å vurdere hvorvidt man skal tillate alkoholservering på arenaene. En av dem har en søknad inne til behandling i disse dager er Brann Stadion i Bergen.

Ifølge Bent Lundø ved Kontor for skjenkesaker i Bergen kommune vil deres innstilling i den saken være klar senest ved inngangen av neste uke, før den videre vil bli sendt videre til byrådet, som eventuelt vil vedta søknaden.

Fra før av har arenaen skjenking til VIP-medlemmer og supportere, men ønsker nå å utvide tilbudet. Hun er glad for NFFs regelendring.

– Vi har tøyd regelverket litt før, og dette er helst snakk om formaliteter. Det er opp til kommunen å bestemme, og se til at vi oppfyller kravene som stilles når vi søker, sier Vibeke Johannesen, daglig leder i Brann til TV 2.

KRITISK: Jorunn Gleditsch Lossius i KRF er blant dem som er kritisk til NFFs åpning for alkoholsalg.
KRITISK: Jorunn Gleditsch Lossius i KRF er blant dem som er kritisk til NFFs åpning for alkoholsalg. Foto: Terje Bendiksby

Hun forteller at til tross for at de søker om å øke, vil det fortsatt være store områder der en ikke har tilgang til alkoholsalg.

– For det første så skjer alkoholsalget på begrensede områder. De har en aldersgrense der den blir godt opplyst om, og uten tilgang fra familietribunen. Vi har flere områder som ikke har tilgang på alkohol enn det som har det, sier hun.

– Etterspurt av supporterne

– Hvorfor ønsker man alkoholservering på arenaene i utgangspunktet?

– Dette er etterspurt av supporterne som drar på kamp. De vil skape et fellesskap og en møteplass på stadion fremfor å ta det på en pub i byen. Det er viktig for oss å tilrettelegge for ulike grupper, og at de skal kunne leve godt sammen uten konflikter.

– Har dere problemer med publikum som er overstadig beruset?

– Nei, det skjer helst av folk som kommer til stadion fra sentrum. Vi har godt kontroll og vakthold på våre områder, sier hun.

Ifølge Johannesen har de ikke stor omsetning på alkoholsalg, og det er høyere under lørdagskampene enn på søndagene.