– Det vi ser nå er en liten revolusjon, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

20 år gamle Andreas Leknessund står i spissen for en ny type norske ryttere.

– Vi er en yngre generasjon som hevder oss på tempo og i bakker. Det er spennende å se om vi kan være starten på en ny generasjon, sier Uno-X-rytteren som viste lovende takter i Algarve Rundt - der han var på høyde med ryttere som Geraint Thomas og Michael Kwiatkowski.

Kristoff liker det han ser

Siden Thor Hushovd tok steget inn på den internasjonale scenen for 20 år siden har fjellnasjonen Norge stort sett markert seg i lavlandet.

– Norsk sykling er i en spennende utvikling. Stort sett har vi hatt spurtere og klassikerryttere som Hushovd, Edvald, meg og Arvesen. Nå kommer det opp klatrere som kan prestere i treukersritt og i etapperitt med fjell. Det er kult at vi får opp typer av det slaget, sier Alexander Kristoff.

Carl Fredrik Hagens innsats i Spania Rundt i fjor var et tegn på det som er i gjære. Han fikk vist at nordmenn har noe å gjøre i treukersritt med åttendeplassen i vueltaen - som er det beste norske resultatet i en Grand Tour noensinne. På samme tid vant Tobias Foss ungdommens Tour de France, Tour de l`Avenir.

Nå er Norges første profflag, Uno-X Development Team igang med sesongen. Torstein Træen imponerte alle i tynnluften i Tour of Colombia - der han ble nummer ni sammenlagt, og med det beste europeer. I forrige uke satt Andreas Leknessund og Torjus Sleen lenge med de beste klatrerne i Algarve Rundt - som hadde en imponerende startliste med flere av de største profilene i sykkelsirkuset.

Drømmer om nordmenn på podiet

Mens Kurt Asle Arvesen mener at utviklingen er tilfeldig, er Mads Kaggestad av en annen oppfatning.

– Dette er basert på interessen de siste 20 årene. Det kommer opp en større bredde med flere spektre av ulike kvaliteter, som også har talent for å klatre, sier TV 2s sykkelekspert.

Leknessund sier at idolene hans som ung, var Hushovd, Boasson Hagen og Kristoff. Men med den massive TV-dekningen av sykkel, så fikk han også opp øynene for andre type ryttere.

– Du har alltid store navn du kan se opp til i sykkel. Chris Froome og de store guttene vil også være store forbilder. Det betyr ikke at noe at de kommer fra andre nasjoner, forteller han.

– Vi har hatt år med idoler som Hushovd og Kristoff. De har påvirket en generasjon til å ville bli som dem. Men så har vi likevel vist de siste årene at vi har klart å utvikle en generasjon som Leknessund og Foss til å bli mer etapperyttere, sier Stig Kristiansen.

Nå er det lov å drømme om å at en nordmann skal kunne ta steget opp på podiet i en Grand Tour i fremtiden.

– Andreas blir 21 år i år og er en type rytter som kan bli sammenlagtrytter i de store tourene om få år, sier lagets sportsdirektør, Stig Kristiansen, om Tromsø-gutten som skal til Sunweb i 2021.