Aubameyang-dobbel: Senket Everton med sjokkangrep i målfest

Nå er Pierre-Emerick Aubameyang delt toppscorer i Premier League. Også Arsenals unge talent får ros.

Arsenal-Everton 3-2

Se kampsammendrag.

Pierre-Emerick Aubameyang scoret to mål og ble matchvinner da Arsenal vant en eksplosiv forestilling mot Everton 3-2.

Det første målet var en presis avslutning etter å ha kommet alene med keeper, det andre på en heading i et sjokkangrep mot Everton. Målet kom bare 24 sekunder ut i andreomgang.

– Når han får en slik sjanse så setter man huset på at han setter den i nettet, sier Brede Hangeland.

– Man kan ikke gi den mannen en halv meter, han er så giftig foran mål.

Med to mål er han oppe på 17 ligamål denne sesongen, delt på toppscorerlisten med Leicesters Jamie Vardy. Forrige sesong ble Aubameyang delt toppscorer med Sadio Mané og Mohamed Salah med 22 mål.

– Han er en fantastisk spiller. Vi er veldig glad for at vi har ham. Heldigvis spilte han for mitt lag. Da han spilte for Dortmund og jeg for Leverkusen, hatet jeg å spille mot ham, sier keeper Bernd Leno etter kampen.

Kunne vippet begge veier

Han hadde nok å gjøre. Kampen stod i skarp kontrast til da de to lagene møttes sist: 21. desember. Da ble det 0-0 med begge dagens managere på tribunen som nye sjefer i klubbene. Denne kampen kunne vippet begge veier.

Både Mikel Arteta og Carlo Ancelotti har siden sørget for en viss oppsving med lagene sine, med bare ett ligatap hver.

Nå har Arteta påført sin italienske konkurrent det andre og sørget for at Arsenal passerer Everton på tabellen. London-laget er nummer ni, ett poeng foran Everton på ellevte og med fire poeng opp til Manchester United på femte.

– Arsenal har potensial i laget, når man ser på spillerne og hvordan de kan spille, at de kan greie topp 5, sier TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt.

– Vi må også si at Everton var ganske uheldig i denne matchen. De produserte så mye etterhvert, så Arsenal var heldige i akkurat denne kampen.

Everton-kunst

Kampen var et fyrverkeri og fikk en eksplosiv start med Evertons drømmestart. Dominic Calvert-Lewin brassesparket inn 1-0 etter 49 sekunder.

Et frispark ble slått inn i feltet, og deretter headet rett opp i luften av David Luiz. Calvert-Lewin slengte seg rundt på akrobatisk vis.

Brede Hangeland var kritisk til Luiz' offervilje.

– Luiz burde ofret nesen sin og kastet seg inn. En midstopper vet at det vil gjøre vondt, men man må inn og bli sparket i trynet. Da får du frisparket, sier Hangeland.

Ungdommene slo tilbake

Arsenal utlignet etter 26 minutter da to spillere som kommer fra klubbens ungdomsakademi kombinerte.

Et innlegg fra Bukayo Saka fant Eddie Nketiah, som fikk tillit som spiss for andre Premier League-kamp på rad, og som scoret sitt første Premier League-mål hjemme.

Det var 18 år gamle Sakas tiende målgivende pasning denne sesongen, og den kom etter at han ble byttet inn for en armskadet Sead Kolasinac.

– Det er helt perfekt slått og en perfekt og følsom avslutning.

Saka, opprinnelig ving, har tatt Arsenal med storm denne sesongen.

– Han er en juvel, sier Simen Stamsø Møller.

Nå haster det for klubben å få ham til å signere en ny kontrakt. Hans nåværende går ut neste sommer, og med en rapportert lønn på 3000 pund (3000 kroner) i uken kan han nok vente seg en kraftig lønnsøkning.

Samtidig sirkler storklubber i sivet med tanke på å kunne sikre seg talentet ifølge engelske medier.

Klassisk Aubameyang

Etter 33 minutter hadde Arsenal snudd kampen. David Luiz spilte gjennom toppscorer Pierre-Emerick Aubameyang med en stikkpasning. Alene med keeper gjorde han ingen feil.

Aubameyangs 16. ligamål med en lekker avslutning.

– Det er Thierry Henry-style med bredsiden ned i hjørnet, sier Stamsø-Møller.

Men Arsenal slet på defensive dødballer, og tre minutter på overtid kom utligningen.

Etter å ha fått headet unna det første hjørnesparket kom ballen rett tilbake til Gylfi Sigurdsson som slo den tilbake i feltet. Yerry Mina stusset den videre før en karatesparkende Richarlison fikk en tå på ballen. Det var akkurat nok til å lure Bernd Leno.

– Everton er overlegne i duellspillet. De vinner duellene i feltet på dødball gang etter gang, sier Brede Hangeland.

Arsenal-sjokk og Everton-press

Om Everton stormet ut av startblokkene i førsteomgang, var det Arsenals tur i den andre. 24 sekunder tok det før Pierre-Emerick Aubameyang stanget inn 3-2 etter et innlegg fra Nicolas Pépé.

Kampen levde videre også etter dette. Everton skrudde til det siste kvarteret. Bernd Leno stoppet Evertons største sjanse etter 72 minutter. Fra kloss hold kom han ut og hindret at Calvert-Lewin fikk sitt andre mål. Han stoppet også Richarlison noen minutter senere.

– Vi er veldig glad for å ha Bernd. Han reddet oss et par ganger. Vi er stolt av ham og vet at vi kan stole på ham. Det er bra for oss, sier Aubameyang om keeperkollegaen.

Everton ble stadig mer offensive og det ga også Arsenal sjansen. Eddie Nketiah traff tverrliggeren fire minutter før slutt.

Lik TV 2 Sporten på Facebook