Sundvollen  20190629.
Vegard Stake Laengen under Team Coop sitt pressetreff på Sundvolden Hotell, før fellesstarten i NM.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
(From L) Belgium's Pieter Jacobs, South Africa's Jacobus Venter (hidden), Switzerland's Pirmin Lang, Germany's Michel Koch, Netherlands' Marco Minnaard, and Italy's Matteo Bono ride in a breakaway as they climb the St Roch hill during the 100th edition of the Liege-Bastogne-Liege one-day classic cycling race on April 27, 2014. AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG

Norsk proff etter eks-lagkameratens sjokk-innrømmelse: – Ikke den jeg hadde mistenkt først

Vegard Stake Laengen er blitt vant til at tidligere lagkamerater blir avslørt som dopere.

Se sykkel: Algarve rundt, 5. etappe kl. 16.00 på TV 2 Zebra og tv2sumo.no søndag.

Den tidligere sveitsiske syklisten Pirmin Lang (35) la fredag kveld alle kortene på bordet da han innrømmet doping i løpet av sin sykkelkarriere.

Han trekker seg samtidig tilbake fra sin rolle som sportsdirektør for laget Swiss Racing Academy.

I brevet, publisert på sosiale medier, skriver han blant annet:

«Jeg jukset gjennom min profesjonelle karriere som syklist. Jeg var del av «Aderlass»-nettverket.

Jeg løy og jeg er ansvarlig for handlingene mine.

Jeg angrer.»

Lang syklet kun profesjonelt for laget IAM mellom 2013 og 2017. Der var han lagkamerat med norske Vegard Stake Laengen og Sondre Holst Enger.

I uttalelsen, som du kan lese nederst i saken, skriver han også at han holdt dopingen skjult for konen, familien og lagkameratene.

– Jeg er overrasket over at han jukset og at han var en del av det der. Det må jeg si. Samtidig er det bra at han innrømmer det han har gjort, sier Stake Laengen.

– Ikke typen jeg hadde mistenkt

TV 2 snakker med en fornøyd rytter etter målgang i lørdagens etappe i Ruta del Sol, der UAE-laget hans fikk Brandon McNulty inn i topp fem. For Stake Laengen var det en tøff dag som hjelperytter der det også ble tid til refleksjon – og en snakk med Holst Enger om deres tidligere lagkamerats innrømmelse.

– Sondre var overrasket også, sier Stake Laengen.

– Pirmin er ikke typen jeg hadde mistenkt først.

– Hvilken type er han da?

– Slik jeg kjente ham, så var han en jordnær fyr. Han var hyggelig og omtenksom, men gjorde ikke så mye ut av seg. Han var jo ikke spesielt god heller.

– Når man har syklet på lag med noen, føler man at man burde ha sett det?

– Nei, jeg føler at da jeg var på IAM, så var det et veldig rent lag som tok antidopingarbeidet veldig seriøst. Og i denne operasjonen så er det jo ryttere som har gjort ting på egen hånd. For lagkamerater det vanskelig å se at noe gjøres galt, tror jeg.

Det er ikke første gang at Stake Laengen har vært lagkamerat med folk som senere er blitt tatt eller har innrømmet doping. Det samme gjaldt Stefan Denifl og Georg Preidler.

– Det er selvfølgelig trist, men jeg tenker ikke noe mer over det. Det er ikke folk jeg har noe å gjøre med. Det er aldri gøy at det er juksemakere i sporten.

– Det er veldig dumt, men jeg føler meg ikke sur eller forrådt av Pirmin eller de andre. Det er ikke bra det de holdt på med, men jeg har syklet en del år, og det kommer hele tiden noen saker i ny og ne med tidligere lagkamerater. Ofte så blir man overrasket over at det var slike typer.

I sykling så er det lite felles treninger med helle laget. Som regel møter man de fleste bare til konkurranser.

– Det er vanskelig å få 100 prosent inntrykk av hvordan folk egentlig er.

Avslørt

UAE-rytteren er glad for at Lang legger alle kortene på bordet, men samtidig så er det nok et element av press bak.

Innrømmelsen kommer etter at han er avhørt av politiet i forbindelse med gamle dopingsaker, skriver Swiss Racing Academy i sin uttalelse.

– Vi er forferdet over at Mr. Lang oppførte seg slik i sin karriere. Vi poengterer at det ikke har vært noen påstander om noen form for ulovlige praksiser hos SRA.

Lang var en av initiativtagerne til SRA, som skulle sette en ny standard for integritet og sportslig utvikling.

Nå er han ferdig i sykkelsporten, mens opprullingen av Aderlass-nettverket fortsetter.

Operasjon Årelating (Tysk: Operation Aderlass) er en etterforskning ledet av østerriksk politi rettet mot et omfattende internasjonalt dopingnettverk.

Avsløringene startet for alvor da skiløperen Max Hauke ble tatt på fersken under VM i Seefeld i fjor. Både Denifl og Preidler nevnt tidligere her er avslørt som følge av saken.