Politirazzia mot russiske skiskyttere

Politiet skal ha beslaglagt mobiltelefoner og datautstyr bare timer før VM-stafetten lørdag.

Det var lørdag morgen kl.05.45 at italiensk politi slo til mot overnattingsstedet, Hotel Bad Salomonbrunn, til de russiske skiskytterne i Anterselva.

Aksjonen var rettet mot Aleksandr Loginov og hans personlige trener Aleksandr Kasperovitsj som skal ha blitt tatt med falsk akkreditering.

– Jeg vil ikke intervjues, svarer Kasperovitsj på TV 2s spørsmål om hvorfor han har benyttet seg av falsk akkreditering.

Politiet tok seg inn på rommet til Loginov og Jevgenij Garanitsjev. De tok mobiltelefoner, datamaskiner og noen andre småting. De sjekket også bilene deres.

Kasperovitsj og visepresident i det russiske skiskytterforbundet, Aleksej Nuzjdov, ble deretter ført til politistasjonen.

– Veldig ukomfortabelt

Aleksej Nuzjdov, bekrefter overfor RIA Novosti at rommet til sprintvinner Loginov og Jevgenij Garanitsjev ble ransaket.

– Det er en ukomfortabel og unormal situasjon når noen ankommer hotellrommet ditt kl.06.00 om morgenen. Rundt åtte personer sjekket alt og prøvde å finne noe. I to timer satt Aleksandr på sengekanten, uten å kunne gjøre noe. Det var veldig ukomfortabelt for ham, sier president i det russiske skiskytterforbundet, Vladmir Drachev til TV 2.

– Dørene til rommet var lukket mens politiet sjekket, men etter det jeg kjenner til tok de noen dokumenter og noen private eiendeler. Jeg vet ikke nøyaktig hva de tok, forklarer Drachev og legger til:

– Politiet tvang seg inn i rommet og sa «vi kommer fra politiet, dere må våkne».

Drachev forklarer at det var et ønske fra noen i IBU (Det internasjonale skiforbundet) å sjekke Loginov og Kasperovitsj. Han bekrefter også at årsaken til razziaen var at Kasperovitsj har hatt falsk akkreditering under VM.

– Han kom som en turist. Han er ikke en del av det russiske laget. De jobber ikke sammen nå. Han er her kun som turist. Loginov gjør forberedelsene sammen med det russiske landslaget.

Russlands skiskytterpresident møtte pressen lørdag formiddag.
Russlands skiskytterpresident møtte pressen lørdag formiddag.

– Vi har en regel at dersom en personlig trener vil være her under VM så er han her som turist. Fordi vi får bare akkreditert 20 personer og de plassene er allerede tatt, forklarer Drachev.

– Tror du politiet kommer til å finne noe?

– Vi er det reneste laget i verden, og avgir flere dopingtester enn noe annet lag og andre utøvere. Jeg er helt sikker på at vi ikke har noen problemer med doping akkurat nå.

– Hvorfor snakker ikke Loginov med noen nå når han har sagt at han skal snakke med alle som vil?

– I starten sa Loginov at han ville gjøre veldig mange intervjuer, men ikke før etter VM. For under VM er det ikke komfortabelt for ham å snakke med noe. Men han er klar til å snakke med alle etter VM.

– Opprører meg veldig

Loginov - som tidligere er utestengt for EPO-bruk - sier til Match TV:

– Jeg og Jevgenij Garanitsjev våknet klokka seks av at de prøvde å bryte opp døra. De tok straks våpnene våre, som om vi var farlige kriminelle.

– De ba oss sitte stille i underbuksene. De var bare interesserte i tingene mine. Jeg ba om å få en tolk.

Aleksandr Loginov på joggetur fire timer etter razziaen. Foto: Sigve Vittersø Kvamme.
Aleksandr Loginov på joggetur fire timer etter razziaen. Foto: Sigve Vittersø Kvamme.

– Dette opprører meg veldig, sier Loginov.

Like etter klokken 10.00 forlot Loginov hotellet og la ut på en joggetur. Han ønsket ikke å kommentere saken ytterligere til TV 2.

Han kom tilbake like før 10.30, og løp rett inn på hotellet.

Tror ikke Loginov skjuler noe

– Loginov ble værende på hotellet fordi han skal konkurrere i dag, sier Match TV-reporter Dmitry Zanin til TV 2. Det Zanin som avslørte saken.

Han tror ikke det russiske laget har noe å skjule.

– Det er en vanskelig situasjon for alle, men jeg er sikker på at dette vil gjøre Loginov enda sterkere. Han er sterk mental, og rolig. I slike situasjoner blir han bare sterkere, mener Zanin.

– Tror du politiet finner noe de ikke burde?

– Absolutt ikke. Jeg er sikker på at alt er greit, det sier de i laget også. Det finnes ingen problemer med doping akkurat nå.

TV 2 får opplyst at russerne starter på stafetten som planlagt.