BESØKER ALLE: Landslagssjef Lars Lagerbäck og Per Joar Hansen er allerede godt i gang med Serbia-forberedelsene.
BESØKER ALLE: Landslagssjef Lars Lagerbäck og Per Joar Hansen er allerede godt i gang med Serbia-forberedelsene. Foto: Poppe, Cornelius

Enormt apparat forbereder skjebnekampen: – Har aldri vært med på lignende

Slik forbereder landslaget seg til EM-playoff mot Serbia.

Det er fortsatt én måned igjen til Norge møter Serbia til EM-kvalifiseringskamp på Ullevaal, men forberedelsene til kampen som kan bli nest siste hinder før norsk EM-deltakelse er allerede godt i gang.

– Jeg tror nok aldri at jeg har vært med på et lignende opplegg på denne måten. Men vi har diskutert og tror at dette er den riktige måten å gjøre det på, sier landslagsassistent Per Joar Hansen.

Han snakker om de ekstremt grundige forberedelsene som landslagsledelsen gjør før kampen som skal spilles på et fullsatt Ullevaal torsdag 26. mars.

Har laget 40 minutter lang video

Blant annet har han selv allerede besøkt 17 av spillerne som er høyaktuelle for Serbia-troppen. Totalt regner han med å besøke rundt 25 spillere, der målet med besøket er krystallklart: At Norge skal være best mulig forberedt til oppgjøret mot Serbia.

– Jeg kan love deg at vi allerede har begynt på forberedelsene. Vi har allerede fått en presentasjon av Serbia slik at vi vet hva som skal gjøres, sier Stefan Johansen.

Presentasjonen landslagskapteinen snakker om er en 40 minutter lang video om Serbias styrker og svakheter som er sendt ut til alle spillerne.

– Vi har speidet Serbias styrker og svakheter og mener at videoen inneholder essensen av Serbias spill. Det kan jo selvsagt endre seg til kampen på Ullevaal, men det handler om å være best mulig forberedt, sier Per Joar Hansen.

– Handler det om Serbia som lag – eller er det spesialtilpasset for enkeltspillere?

– Først og fremst går det på Serbia som lag, men samtidig har vi sett spillere med spisskompetanse som det for eksempel blir viktig å hindre tilgang til enkelte rom eller styrker. Sånn sett er det hele pakken. Det handler om identiteten til Serbia offensivt og defensivt og hva som er styrkene og svakhetene til enkeltspillere, sier «Perry».

Har engasjert to speidere

Landslagsledelsen har engasjert mangeårig Eliteserie-trener Rune Skarsfjord til å være speider på Serbia. Dessuten er allerede Grorud-trener Eirik Kjønø i gang med å speide på Skottland og Israel ettersom ett av disse lagene blir motstander i den avgjørende kvalifiseringskampen om Serbia blir slått.

– Scoutene våre gjør en kjempejobb. Totalt har det vel blitt tatt ut materiale på et par hundre videoslicer. De kommer med sin pakke, så ser vi den pakken - og så blir vi enig om hva som blir indrefileten. Vi kan ikke vise 200 slides til spillerne, vi kan ikke overrøse dem med informsjon, sier Per Joar Hansen.

Han understreker flere ganger at det viktigste på Ullevaal uansett blir hvordan Norge selv presterer. Likevel skal Norge vite mest mulig om motstanderen.

– Det som er litt spesielt med disse kampene, er at vi har så lite tid på oss i forkant. Vi vil ha bare fire dager på oss, men husk at mange har spilt kamper helga i forkant. Derfor blir deler av samlingen delvis restitusjonstrening for oss. Så siden vi har så lite tid, så tror jeg det er viktig at vi gir spillerne litt informasjon i forkant, sier Per Joar Hansen.

På toppen av dette ser naturligvis landslagssjef Lars Lagerbäck omtrent det han kan av kamper. Selv sitter «Perry» gjerne på et fly eller en flyplass og ser fotballkamper, i tillegg til at han har prøver å se spillerne han besøker live i kamp.

Tenker allerede på kampen

Selv om landslagskaptein Stefan Johansen har en travel hverdag i Fulham, der klubben kjemper om opprykk til Premier League, liker han at landslagsledelsen gir spillerne hjemmelekser allerede nå.

– Det er jo også en utfordring at det er ganske lenge siden vi har vært på samling i lag. Og i og med at vi bare vil ha to-tre dager på oss med forberedelser i Oslo, så tror jeg det må gjøres et forarbeider. Jeg tror det er viktig slik at det ikke blir så mye teoretisk når vi først samles. Vi skal komme så godt forberedt som vi kan slik at vi har energien og given som skal til fo rå få oss til et Europamesterskap, sier han.

I oppgjøret mot Serbia skal Johansen blant annet opp mot klubbkamerat Aleksandar Mitrovic. Han er Serbias storscorer.

– Det er selvfølgelig veldig spennende dager i Championship om dagen, men det er vanskelig å kun holde fokus på ligaen om dagen. Den kampen i mars ligger alltid der i bakhodet. Det blir spennende framover. Jeg kan både rykke opp og få med meg et EM-sluttspill. Begge deler hadde vært en fantastisk opplevelse. Jeg tror det hadde toppet sesongene jeg har hatt tidligere i min karriere, for å si det mildt, sier Stefan Johansen.