Bolsjunov viste muskler og parkerte de norske løperne

Det ble en tøff etappe for de norske skiløperne i de trønderske skogene.

Se spurten mellom Klæbo og Iversen øverst (Video med tillatelse fra NRK)

Russiske Alexander Bolsjunov var forhåndsfavoritt da herrene skulle gjennomføre sin 34 kilometer fri teknikk torsdag ettermiddag.

Men det var ventet at nordmennene Sjur Røthe og Simen Hegstad Krüger ville utfordre 23-åringen.

«Den russiske bjørnen» innfridde og tok en sterk seier. Sjur Røthe var nordmannen som klarte å følge 23-åringen lengst, men også han måtte gi slipp da russeren satte på turboen.

– Det han gjør i dag er helt ekstremt. Jeg er i mitt livs form og går alt jeg kan fra han kommer opp. Jeg sa «sorry, jeg har Pål Golberg bak her og kan ikke dra». Han så stygt på meg og ristet på hodet. Så la han på enda mer kull. Det er enorme krefter ute og går, forteller Røthe til TV 2 Sporten.

Løpet til vinneren av Tour de Ski 2019/2020 sørget for at han tok over sammenlagtledelsen til Pål Golberg.

– Bolsjunov går fryktelig fort om dagen. Jeg ser jo at Sjur prøver så godt han kan og blir kjørt fra. Det er en egen liga over det han gjør, sier Klæbo til TV 2 Sporten.

Iversen slo tilbake

Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen kom sammen inn mot mål for å kjempe om andreplassen. En siste sluttspurt fra Klæbo sørget for at han kom seg forbi og dermed måtte Iversen ta til takke med tredjeplass på hjemmebane.

– Dette er min plass. Jeg er litt overrasket over at jeg er på pallen. Men jeg skyldte bygda å gjøre det skikkelig i dag, sa Emil Iversen til NRK like etter målgang.

Emil Iversen gratuleres av mor Unni Iversen etter tredjeplassen på hjemmebane.
Emil Iversen gratuleres av mor Unni Iversen etter tredjeplassen på hjemmebane.

– Jeg må være ærlig å si at dette smakte ganske godt, sier Emil Iversen til TV 2 Sporten, og fortsetter:

– Den siste tiden har vært helt forferdelig. Men siden det var et renn her i Meråker så lovet jeg at jeg skulle gi alt for dem som er her. En tredjeplass i dag er som en seier for meg når jeg ser tilbake på hvordan den siste tiden har vært.

Startet rolig

Mens Therese Johaug valgte å dra fra feltet i den første bakken, tok herrene det roligere. Ingen satte opp giret og dermed var det et samlet hovedfelt som kom over toppen.

På toppen av fjellet bidro sterk motvind til at det ble vanskelig å stikke av fra feltet.

Værprognosene for torsdag tvang arrangørene til å legge om torsdagens Ski Tour-løype fra svenske Storlien til Meråker. Etappen i grensetraktene mellom Norge og Sverige var solgt inn som spektakulær både for utøvere og TV-seere.

Pål Golberg startet torsdagens renn som sammenlagt-leder.
Pål Golberg startet torsdagens renn som sammenlagt-leder.

27 minutter ut i løpet la Alexander Bolsjunov seg i front og økte tempoet. Russeren ønsket å riste av seg dem som ikke hadde kreftene til å holde tempoet og det klarte han. Feltet minsket og én etter én falt løpere av.

Bolsjunov fikk problemer med staven

Det holdt på å bli dramatisk da Bolsjunov knakk staven sin da det gjenstod 22 kilometer. Det tok ikke lang tid før han fikk overta landsmann Denis Spitsovs stav.

– Russerne samarbeider på en måte vi ikke har sett før, sa NRKs kommentator Torgeir Bjørn, da Bolsjunov fikk staven fra landsmannen.

Ingen nordmenn valgte å ta sjansen da russeren fikk problemer, men det var tydelig at russeren slet til tross for at han fikk ny stav av trenerteamet.

Trio dro fra resten

Sjur Røthe var første mann over toppen ved Fjergen og utnyttet de få meterne han hadde skaffet seg. I utforkjøringen satte vossingen opp tempoet og dro fra feltet. Kun Bolsjunov klarte å holde tempoet, men da russeren tok igjen Røthe valgte han å sette tempoet ned. Noe som gjorde at Bolsjunov måtte dra for at ikke feltet skulle hente dem inn igjen.

Sammenlagtleder Simen Hegstad Krüger klarte å hente inn duoen og dermed var det tre mann i tet.

Da det så ut som om at trioen hadde lagt bak seg resten av feltet begynte det å skje ting. Emil Iversen så ut til å ha klare planer om pallplass på hjemmebane og prøvde å dra fra feltet for å ta igjen Røthe, Bolsjunov og Krüger. Men det ville seg ikke for 28-åringen. Avstanden til gruppen i tet ble for lang. Men det var ikke over for Iversen.

Viste seg frem på hjemmebane

Russeren gjorde det han kunne for å ta sammenlagtledelsen fra Pål Golberg og skrudde opp tempoet ytterligere. Simen Hegstad Krüger ble hektet av, mens Sjur Røthe klarte å holde ryggen til «den russiske bjørnen».

Men det tok ikke lang tid før 23-åringen også hektet av seg Røthe. Avstanden ble lengre og lengre, og dermed kunne russeren gå i ensom majestet inn til målgang.

– Iversen får gå når det er hjemmebane. Det kan jeg love ham i mange år fremover. Noe av det mest gledelige i dag er å se han tilbake på pallen i et langdistanseløp, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum til TV 2 Sporten.

Kampen om andreplassen ble en tett kamp mellom Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen. Det var førstnevnte som var sterkest og tok andreplassen. Dermed ble det dobbelt trøndersk på pallen i løpet som gikk i hjemkommunen til Iversen, Meråker.