FIKK SJOKOLADE-OVERRASKELSE: De norske skiskyttergutta fikk sjokolade fra Norge takket være Johannes Dale.
FIKK SJOKOLADE-OVERRASKELSE: De norske skiskyttergutta fikk sjokolade fra Norge takket være Johannes Dale. Foto: Berit Roald

– Han prøver alltid å kjøpe seg inn hos lagkamerater og treneren

De norske skiskytterne lengter hjem til Norge. Johannes Dale (22) tok grep for å lindre litt av hjemlengselen – men får svar på tiltale fra Tarjei Bø.

Med unntak av Johannes Thingnes Bø har de norske skiskytterprofilene vært på sammenhengende reisefot siden 4. januar. Nå merker de for alvor hjemlengselen.

For noen dager siden tok imidlertid VM-debutant Johannes Dale grep for å få lagkameratene i bedre humør, og glemme litt av lengselen etter Norge.

– Mamma og pappa var her i forbindelse med VM-sprinten, og jeg sendte dem en bestilling med noen poser sjokolade jeg har savnet veldig. Da fikk de faktisk nærbutikken på Blaker, der jeg kommer fra, til å sponse hele laget med 15 poser smash sjokolade. Jeg hadde en utdeling av posene til dem her om dagen, og da ble det god stemning i laget, humrer Johannes Dale til TV 2.

FIKSET SJOKOLADE: Johannes Dale.
FIKSET SJOKOLADE: Johannes Dale. Foto: Berit Roald

Sjokoladen falt spesielt i god smak hos suksesstreneren Siegfried Mazet.

– Lagkameratetene ble veldig glade for sjokoladen, men treneren Siegfried Mazet elsker smash-sjokoladen og snakker nå om på drive import av den til Frankrike. Så treneren ble mest glad, selv om det naturlig nok ble god stemning i hele laget, sier en fornøyd Dale.

– Prøver å kjøpe seg inn hos treneren
Johannes Dales lagkamerat Tarjei Bø innrømmer at han likte sjokoladeoverraskelsen fra Norge. Men han tror 22-åringen hadde sine baktanker da han fikk fraktet sjokolade fra Norge til VM-byen Anterselva.

– Johannes Dale har alltid prøvd å kjøpe seg inn hos både lagkamerater og hos treneren. Nå har han kommet med på laget på alle distanser i VM, og han har tydeligvis gjort en god research-jobb med tanke på hva vi liker, og gått til innkjøp av det. Det er et maskineri fra Fetsund vi her ser i aksjon, smiler Bø til TV 2.

Trener Siegfried Mazet bekrefter at han elsket sjokoladegaven fra Dale, og ønsker nå å importere sjokoladen fra Norge til Frankrike.

– Vi har ikke en sånn type sjokolade i Frankrike. Den smaker godt, og litt salt. Jeg vet ikke så mye om forretninger, men jeg vil gjerne starte med å importere den til Frankrike, sier Maset, og legger til:

– Det var en veldig fin overraskelse da han kom med oss til sjokoladen. Vi finner den ikke andre steder i Europa. Da han kom med den, så var det magisk, konkluderer den franske treneren.

– Dette ble ikke for mye kalorier for utøverne?

– Nei, de trener en til to timer hver dag, så det er helt okey, slår han fast.

– Alt ligger i en haug
Vetle Sjåstad Christiansen legger ikke skjul på at han gleder seg som en unge til å vende hjem til Norge etter VM, og spise både norsk sjokolade og annen norsk mat.

– Vi har vært på denne kulinariske reisen i mellom-Europa og i høyden siden 4. januar. Vi har fått akklimatisert kroppen, huet er det verre med. Vi lengter hjem, og det slår inn i underbevisstheten, slår han fast.

– Hva savner du mest med Norge?

– Vel. Jeg savner mest å ha mitt eget klesskap og plukke ut de klærne jeg skal ha på meg selv, og ikke rote rundt i den forferdelig kaotiske baggen. Der ligger alt i en haug. Så savner jeg min egen seng. Puten har jeg tatt med meg, men det er verre å få med seg sengen, svarer Vetle Sjåstad Christiansen.

– Man blir drittlei av å bo på hotell og spise femretters middag også. Jeg savner den enkle, norske maten, konkluderer han.

– Vi er blitt en ekstremt stor familie
Han får full støtte av Tarjei Bø, som også har vært på reisefot i halvannen måned.

– Jeg savner å slenge beina på bordet og bare bestille noe mat fra Foodora. Det blir jo en litt seriøs bordsetting når vi er på sjette uken på rad. Det er så vidt vi sier «god morgen» når vi møtes nå. Vi er begynt å bli en ekstremt stor familie som er på tur. Å få litt privatliv igjen, spesielt om morgenen, kommer jeg til å sette pris på når vi er ferdige her, mener han.