KLAR FOR VM: Johannes Dale og Erlend Øvereng Bjøntegaard under pressetreff i forkant av lørdagens sprint.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KLAR FOR VM: Johannes Dale og Erlend Øvereng Bjøntegaard under pressetreff i forkant av lørdagens sprint. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald

Avslører fedrenes hemmelige superråd

Erlend Bjøntegaard (29) og Johannes Dale (22) røper at de aldri hadde begynt med skiskyting dersom det ikke hadde vært for fedrene.

Erlend Bjøntegaard og Johannes Dale må foreløpig finne seg i å leve i skyggen av Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø i skiskyttersirkuset. Men både Bjøntegaard og Dale har begge et mål – og en drøm – om å kapre medalje på lørdagens VM-sprint Anterselva, og søndagens påfølgende jaktstart.

– Jeg drømmer om en medalje rundt halsen, men det er ingen tvil om at det blir tøffe oppgjør om topplasseringene, sier Erlend Bjøntegaard.

– Selv om jeg kanskje her her som læregutt, så vil jeg virkelig prøve å trå til og ta medalje. Det er målet, og ikke en hårete drøm. Jeg gleder meg mye, slår Johannes Dale fast.

I fedrenes fotspor
For det er ikke uten grunn at Erlend Bjøntegaard og Johannes Dale begynte med skiskyting. Idretten ligger nemlig i blodet. Begge har valgt å gå i fedrenes fotspor.

Erlends pappa Sigvart Bjøntegaard var selv en habil skiskytter, som kan skryte av en tredjeplass i verdenscupen i 1979, tredjeplass under prøve-VM i Lahti i 1980, og tre NM-gull i stafett senior – for å nevne noen av merittene. Han har også bakgrunn som trener for det amerikanske skiskytterlandslaget fra 1985 til 1988.

Johannes’ pappa Jo Dale kan blant annet skryte av et sølv og en bronse fra junior-VM i skiskyting i 1991.

Erlend Bjøntegaard legger ikke skjul på at han nok aldri hadde begynt med skiskyting om det ikke hadde vært for pappa Sigvart.

– Det var han som introduserte meg for skiskyting i mine yngre år. Vi har mye kontakt. Vi prater når jeg er sint, når jeg er frustrert og når ting flyter. Han har også opplevd mange av disse tingene jeg opplever da han selv var utøver og trener. Det er klart at han er en person som kjenner meg utrolig godt og forstår situasjonen jeg er i. Det er ganske unikt, og jeg er heldig som har en far som ham, roser Bjøntegaard om senior.

– Hva er det beste rådet du har fått fra ham?

– Ja, jeg kan vel ikke røpe for mange hemmeligheter nå. Men han er veldig opptatt av glede rundt idretten. Jeg tror at han som foreldre flest ikke bryr seg så mye om resultatet til syvende og sist, selv om han ønsker at jeg skal lykkes. Det vi imidlertid har jobbet veldig mye med denne sesongen er at jeg først og fremst skal trives med idretten. Jeg er kommet i en alder der jeg forventer en «peak» i karrieren. Men han er veldig opptatt av trivsel, uansett om det går bra eller dårlig. Dersom du kun trives når det går bra, så får du et dårlig utgangspunkt for å lykkes. Det er det beste rådet han har gitt meg, svarer Erlend Bjøntegaard.

Skeptisk til idrett og skiskyting
Johannes Dale var i barndomsårene ikke særlig interessert i verken skiskyting spesielt eller idrett generelt.

Inspirert av faren tok han til slutt et valg han i dag ikke angrer på.

– Jeg hadde aldri begynt med skiskyting om det ikke hadde vært for pappa. Jeg var ikke spesielt interessert i skiskyting eller sport da jeg var yngre. Så skjedde det noe. Jeg gikk opp til pappa og sa jeg ville begynne med skiskyting, og da tok det ikke lang tid før jeg ble påmeldt i skiskyting-gruppen og pappa ble gruppens trener. Jeg har brukt ham som trener i mange, mange år, helt til jeg begynte på NTG og tok steget litt høyere opp, konstaterer 22-åringen.

At han som tiåring fant Jo Dale pappas medaljer i en eske i kjelleren var det som til syvende og sist inspirerte 22-åringen til å begynne med skiskyting.

– Det var det som gjorde at jeg begynte med skiskyting. Jeg fant noen medaljer i kjelleren, sånn helt plutselig. Jeg vet ikke hva det var som skjedde, men det tente et lys i meg og plutselig fikk jeg lyst til å begynne med skiskyting jeg også, for jeg ville også ha slike medaljer. Det var da det hele begynte å rulle, oppsummerer VM-debutanten.

– Hva er det beste rådet du har fått fra pappa Jo for din karriere?

– Pappa og hele familien er egentlig mest opptatt av at ting skal være moro. Og at det normale er godt nok. Det har vært veldig lite press fra hans side. Det er heller det at jeg har lagt press på meg selv. Men han sier ting skal være moro. Det er kanskje det jeg tar med meg mest. Det er jo egentlig ikke så viktig, dette her. Vi driver med skiskyting mest for gøy, egentlig. Så det rådet hjelper meg å ha litt lave skuldre, svarer Dale junior.

Får frysninger
Nå – drøye ti år etter at han bestemte seg for å gå i farens fotspor og satse på en karriere i skiskyting – er motivasjonen bedre enn noensinne.

– Jeg har tenkt mye på det i det siste hva motivasjonen min egentlig her. Og det er at jeg synes skiskyting er jævla moro å drive med. Det er en sinnssyk følelse og fryktelig moro å oppleve utvikling. Å se at jeg tar steg for steg og at vi gjør ting riktig, er noe jeg synes er skikkelig gøy. Å så er det jo helt utrolig å kunne delta i VM og stå og skyte foran 40-50.000 tilskuere. Det er jo en drøm, og jeg får frysninger av bare å tenke på det, konstaterer Johannes Dale.