den ukjente idrettshandelen:

Slik svarer Kina på TV 2s avsløring

TV 2 har stilt spørsmål til den kinesiske ambassaden i Norge i forbindelse med TV 2s artikler om idrettssamarbeidet.

TV 2 har de siste dagene satt søkelys på idrettsavtalen som ble inngått mellom Kina og Norge i 2017.

Tippemidler for unge er brukt til å utvikle kinesiske toppidrettsutøvere. Skiforbundets hoppavdeling risikerer milliontap etter at kineserne brøt det norske treningopplegget uten forvarsel og stakk av fra regningen. Da hadde de fått med seg gulloppskriften til kjente norske skistjerner.

Bjørn Kåre Ingebrigtsen, tidligere landslagstrener i kombinert, sier han opplevde det samme da han skulle trene opp kinesiske idrettstalenter i kombinert.

TV 2 har i den anledning stilt flere spørsmål til den kinesiske ambassaden i Norge.

Dette er spørsmålene som er stilt den kinesiske ambassaden:

1) Hvordan vurderer ambassaden at forholdet er mellom landene på nåværende tidspunkt?

2) Hvor viktig var idrettssamarbeidet for at det det diplomatiske og politiske samarbeidet ble gjenopptatt i 2016?

3) Hvordan ser ambassaden på idrettssamarbeidet mellom de to landene på nåværende tidspunkt?

4) TV 2 kjenner til at flere særforbund ikke har fått betalt for arbeid som er en del av idrettssamarbeidet og nedfelt i handlingsplaner. Hva synes ambassaden om det? Hvordan kan ambassaden følge opp dette videre?

5) Norsk idrettstrener som har vært involvert i idrettssamarbeidet forteller at han føler seg overvåket på mobil og at bilder som er tatt i Kina er borte fra telefonen hans. Er det tilfelle at Kina overvåker samarbeidspartnere i andre land?

Dette svarer den kinesiske ambassaden:

«Etter normaliseringen av Kina-Norge-forholdet i slutten av 2016 ble samarbeidet vårt på forskjellige felt gjenopptatt.

Under den norske statsministeren Solbergs besøk i Kina i april 2017 undertegnet Kina og Norge en rekke samarbeidsdokumenter, inkludert sports-MoU, som markerte en fullskala akselerasjon av vårt bilaterale samarbeid. Kina er et stort land innen idrett, og Norge er en verdensmakt i vintersport.

Vårt sportssamarbeid inkluderer ikke bare ski, men også håndball, bordtennis osv., Noe som bidrar til gjensidig forståelse og vennskap mellom våre mennesker. Vintersport er spesielt oppmerksom i vårt gjensidige samarbeid. Og vi har sett stor støtte gitt av både offentlig og privat sektor, inkludert de norske sentrale og lokale myndigheter, idrettsforeninger, skoler, trenerteam og sportsbransjen.

Vi ønsker å uttrykke vår oppriktige takknemlighet for gjestfriheten de har vist til de kinesiske utøverne, noe som er et speilbilde av vennskap og den edle olympiske ånd. Kina forbereder seg aktivt for å være vertskap for vinter-OL i Beijing i 2022, og håper å få 300 millioner mennesker til å delta i vintersport, noe som vil være utenkelig uten fast støtte fra vintersportmakter som Norge.

Det gir også enorme muligheter for å samarbeide om utøvertrening, arena for bygging og sportsutstyr, etc. Idrettssamarbeidet Kina-Norge gjennomføres på grunnlag av gjensidig nytte og like konsultasjoner. Den største finansieringen kommer fra kinesisk side.

Norges idrettsforbund uttalte seg på sin hjemmeside i går. Når det gjelder problemene knyttet til skihopp-programmet som er omtalt av media, kommer vi i kontakt med relevante parter og er ikke klar over detaljene så langt.

Vi håper at dette ikke vil forstyrre det gode momentumet i Kina-Norge sportssamarbeid.»