Norway's Therese Johaug reacts after winning the Women's Mass Start 10km at the FIS Cross Country Skiing World Cup in Falun, Sweden, on February 09, 2020. (Photo by Henrik MONTGOMERY / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Norway's Therese Johaug reacts after winning the Women's Mass Start 10km at the FIS Cross Country Skiing World Cup in Falun, Sweden, on February 09, 2020. (Photo by Henrik MONTGOMERY / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT Foto: Henrik Montgomery
Kommentar

Dem som hevder at Johaug kom tilbake bedre etter utestengelsen, har i beste fall dårlig hukommelse

Therese Johaug var enda mer overlegen tidligere, skriver TV 2s langrennsekspert.

OBS! Petter Skinstad vil sammen med Petter Northug og Marius Skjelbæk følge Ski Tour tett gratis på TV 2 Sumo fra og med lørdag.

Når Ski Tour 2020 stakes i gang i Östersund til helga, er det særlig ett spørsmål som melder seg før damenes løp.

Er det noen som kan slå Therese Johaug? Svaret er sannsynligvis nei, men hvis det er noen trøst, har faktisk storfavoritten vært enda mer overlegen før.

I Tour de Ski gjorde resten av feltet en god jobb med å stresse Therese Johaug i hvert eneste renn.

De lyktes med sin offensive taktikk og den norske favoritten fikk aldri fred. Johaug er aller best når hun får gå for seg selv i front, men i Tour de Ski var norske og utenlandske konkurrenter både tøffe og gode nok til å henge seg på.

Dette sørget for at det var tett og jevnt i sammendraget helt frem til den avsluttende etappen opp alpinbakken i Val di Fiemme. Der var selvfølgelig Johaug aldri truet, med en etappe skreddersydd for hennes ekstreme egenskaper.

Ski Tour 2020 avsluttes heldigvis ikke med en klatreetappe opp Gråkallen, men med en tradisjonell jaktstart på 15 kilometer klassisk i Granåsen.

Godt nytt for konkurrentene, tenker kanskje du? Utfordringen er imidlertid at resten av Ski Tour passer Johaug betydelig bedre enn det øvrige programmet i Tour de Ski gjorde, og da ledet hun jo attpåtil før det hele skulle avgjøres opp Alpe Cermis.

Skal konkurrentene ha noe som helst slags sjanse til å følge verdens beste kvinnelige langrennsløper, har de ikke noe annet valg enn å tørre å tro at de kan gjøre nettopp det. Trøsten får da være at Johaug faktisk har vært enda mer overlegen før.

Det er en skummel øvelse å sammenligne resultater og utøvere, så dette må tas med en solid klype salt. Likevel finnes det ingen tvil om at Therese Johaug anno 2016, i Marit Bjørgens fravær, på sine beste dager var enda mer overlegen enn hun er nå.

I 2016-sesongen var blant annet Dalsbygdas store stjerne i finalen i sprinten i Oberstdorf under Tour de Ski, en tour hun til slutt vant med nærmere to et halvt minutt. Senere i sesongen var hun helt oppe på tredjeplass i en verdenscupprolog, og det ble også finaleplass i NM-sprinten. Tilsvarende sprintresultater har ikke Johaug vært i nærheten av denne sesongen, til tross for at hun har vist seg frem i sprintene på nyåret.

Til Johaugs forsvar har det utvilsomt skjedd en utvikling på damesiden når det gjelder sprint. Likevel er det når en ser på de beste distanseløpene fra 2016-sesongen en skjønner at Johaug faktisk var hakket mer overlegen på sine beste dager da.

Den sesongen vant Johaug 15 kilometer fellesstart med skibytte i Lahti med over minuttet til Heidi Weng, og halvannet minutt til Ingvild Flugstad Østberg på tredjeplass.

På samme distanse ble det seier med halvannet minutt på Lillehammer, mens det på 15 kilometer fri i Davos skilte et drøyt minutt ned til hennes norske lagvenninner på plassene bak. Aller mest overlegen var hun imidlertid på tremila i Kollen, som ble vunnet med utrolige tre minutter og 46 sekunder. Fortere har vel knapt noen kvinne gått på ski, verken før eller siden.

Når sant skal sies, har nok konkurrentene utviklet seg siden 2016. Nye løpere har kommet til, og de øvrige konkurrentene i toppen er stort sett de samme. Therese Johaug selv har nok vel så gode forutsetninger for å gå fort på ski nå som hun hadde for fire år siden, men dem som hevder at hun kom tilbake mye bedre etter utestengelsen, har i beste fall dårlig hukommelse.

Konkurrentene er faktisk nærmere nå enn de var i mange renn i 2016-sesongen. Se bare på det Ebba Andersson gjorde i Falun, det Ingvild Flugstad Østberg gjorde i Toblach eller hvordan Astrid Uhrenholdt Jacobsen satte på plass Johaug og resten av feltet i Val di Fiemme. Kanskje får vi en overraskelse i Ski Tour 2020 likevel? Da må i hvert fall damene tro på det selv.