Bolsjunov spurtslo Røthe på fellesstarten

Det ble en ren landskamp mellom Norge og Russland på svenskenes hjemmebane.

Fellesstarten i Falun ble nok en norsk-russisk duell. Til slutt sto det mellom Sjur Røthe og Aleksandr Bolsjunov, men russeren var best på oppløpet. Dermed ble det andreplass til vossingen.

Se innspurten øverst i saken. Video med tillatelse fra NRK.

– Det er ikke lov å være skuffet over å bli nummer to på en sånn dag. Det var en slitedag. Jeg må gi skryt til Hans Christer (Holund, jou. anm.) for det løpet han gjør, sier Røthe til TV 2.

– Men jeg er litt skuffet over at jeg ikke var bedre på oppløpet. Jeg var ekstremt sliten og stiv, sier Røthe.

Treneren mener at vossingen ikke kunne gjort så mye annerledes.

– Sjur gjør alt riktig, men på et så langt oppløp som her, så er Bolsjunov sterkere. Det vil han være i de fleste tilfeller, sier trener Eirik Myhr Nossum til TV 2.

Ivan Yakimushkin ble nummer tre foran landsmannen Melnisjenko. Hans Christer Holund ble nest beste nordmann på femteplass, mens Simen Hegstad Krüger ble nummer seks. Et fall kort tid før mål gjorde at Krüger var sjanseløs i kampen om pallen.

– Jeg klønet det til i den siste svingen. Det er ekstremt irriterende. Jeg syns vi som lag gjør en ekstremt god jobb i dag. Bolsjunov er vanvittig sterk om dagen, men vi gjør det vi kan, og lykkes nesten med å ta ham i dag, sier Krüger til TV 2.

– Han er absolutt ikke uslåelig. Men vi gir oss ikke. Han gir oss formidabel motstand, sier Krüger.

Lørdag måtte den råsterke russeren nøye seg med tredjeplass etter å ha blitt slått av både Pål Golberg og Erik Valnes på sprinten.

Finn Hågen Krogh leverte en oppløftende syvendeplass, mens Jan Thomas Jenssen kom på plassen bak. Det var kun nordmenn og russere blant de åtte beste løperne. Martin Johnsrud Sundby havnet på en skuffende 18. plass.

Nordmennene ledet an
De norske herrene var med på å prege 15 kilometeren helt fra starten. Hans Christer Holund dro opp i front for å sørge for god fart, og fikk med seg flere lagkamerater, samt flere av de russiske kanonene.

Midtveis i løpet gikk Bolsjunov i bakken etter et uhell med Sjur Røthe. Russeren kom seg riktignok lynraskt opp igjen.

En som også gjorde seg bemerket underveis i løpet var Finn Hågen Krogh. Finnmarkingen startet langt bak i feltet med startnummer 64, men klarte å gå seg helt opp i teten.

Med to runder igjen bestemte Simen Hegstad Krüger seg for å prøve et rykk. Den olympiske mesteren skaffet seg en liten luke, men både Bolsjunov, Røthe og Holund klarte å henge med. Allerede i den neste motbakken, der Bolsjunov stakk av med maks antall bonuspoeng, hadde flere løpere hengt seg på i tetgruppen.

På den siste runden utviklet det seg til å bli en ren landskamp mellom Norge og Russland. Bolsjunov bestemte seg for å kjøre hardt, men Røthe lot seg ikke knekke. Et fall gjorde dessverre at Krüger mistet sine muligheter til å være med i kampen om pallplassene.

Det sto til slutt mellom Røhte og Bolsjunov, men på oppløpet ble russeren for sterk.

Bolsjunov fortsetter dermed å øke ned til Johannes Høsflot Klæbo i sammendraget i verdenscupen. Klæbo måtte stå over helgens renn i Falun etter et brudd i fingeren og er nå over 400 poeng bak Bolsjunov i verdenscupen.