45 dager til skjebnekampen:

– Ingen i verden ønsker å møte ham nå

Dette er «landslagsbarometeret». Hvordan vurderer du de norske spillerne per dags dato?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge-Serbia, på TV 2 torsdag 26. mars!

Mandag er det 45 dager til EM-playoffen der Norge møter Serbia på Ullevaal.

I løpet av fem dager skal det avgjøres hvorvidt Norge for første gang på 20 år skal spille mesterskap til sommeren, og første hinder er altså serberne i vår egen storstue.

I den anledning introduserer TV 2 Sporten nå et «landslagsbarometer», der tanken er å følge de til enhver tid mest aktuelle spillerne i den norske troppen, og gi en statusrapport på deres prestasjoner.

Her kan du også selv trille terning på spillerne, og se om din vurdering av dem står i stil med vår!

Spillerne som er med i vurderingen er de som var med i den forrige landslagstroppen i november, samt Håvard Nordtveit, Stefan Johansen, Moi Elyounoussi, Martin Ødegaard, Fredrik Midtsjø og Mathias Normann, som alle meldte forfall til den på grunn av skade - totalt 28 mann.

De største forventningene før skjebnekampen stilles for tiden til Erling Braut Haaland, som herjer i Bundesliga for Borussia Dortmund, og Martin Ødegaard, som er inne i en stor debutesong i La Liga for Real Sociedad. Men også flere andre av Lars Lagerbäcks elever leverer varene, som Alexander Sørloth, som er toppscorer i Tyrkia, og Stefan Johansen, som er inne som en sentral del av Fulham-laget som jakter opprykk til Premier League på første forsøk.

Disse bør starte mot Serbia

Denne helgen gikk Braut Haaland for første gang målløs av banen i en offisiell Dortmund-kamp i 3-4-tapet mot Bayer Leverkusen, mens Sørloth ble utvist for Trabzonspor. Det ble også Omar Elabdellaoui for Olympiakos. Martin Ødegaard sto på sin side over baskerderbyet med en lårskade. Mens Sander Berge gjorde en grov feil som førte til baklengs for Sheffield United. Dermed var det slett ikke en drømmehelg for landslagsgutta 45 dager for Serbia-kampen.

ELLEVER: Disse mener ekspertene bør starte mot Serbia.
ELLEVER: Disse mener ekspertene bør starte mot Serbia.

– Rune Jarstein skal stå i mål, men i forsvaret er det ikke så enkelt. Her er det noen som ikke er i sesong og noen som ikke spiller så mye i sine respektive klubber, sier Simen Stamsø-Møller i søndagens utgave av TV 2-programmet «Målshow».

– Vi tenker at selv om Reginussen og Meling ikke er i sesong, så er de de beste alternativene. Og vi er helt trygge på Ajer og Omar Elabdellaoui, sier Huseklepp.

– De tre første jeg ville satt opp på laget er Rune Jarstein, Martin Ødegaard og Joshua King, mener Stamsø-Møller.

– Og Braut Haaland, skyter Huseklepp inn.

– Helt enig, men de tre første jeg ville satt opp er dem.

– Sørloth perfekt joker

Fremover på banen har Norge fått noe som ligner et luksusproblem. Men Simen Stamsø-Møller mener det ikke er noen tvil om hvilke to spisser som bør starte mot Serbia.

– King er en nøkkelspiller og har vist veldig ansvar for Norge. Han virker veldig stolt over å representere Nroge og viser det på en måte som jeg digger å se. Han er guffen å møte for alle. Han har fremstått som en leder, sier Stamsø-Møller.

– Man snakker om at det er mange forsvarsspillere som ikke vil møte King. Men er ingen i verden som vil møte Braut Haaland nå, sier Huseklepp.

Dermed blir det kun plass på benken for formspiller Alexander Sørloth

– Det er helt perfekt at han har fått karrieren på rett kjøl nå. At Sørloth gjør det han gjør i Tyrkia er helt gull for Norge. Han er en perfekt innbytter. King og Braut Haaland bør starte, og så har vi Sørloth som en joker på benken, mener Stamsø-Møller.

Norges assistenttrener Per Joar Hansen var også med på Skype. Lagerbäcks høyre hånd har travle dager før skjebnekampen.

– Nå er det veldig mye reising rundt i Europa for å besøke spillere og prate med dem. Jeg er på farten fra slutten av januar og frem til 10. mars, sier Perry.

– Det er selvsagt veldig positivt at så mange gjør det så bra for tiden. Det er spesielt det Erling har gjort til nå, og så har du Sørloth som er toppscorer i Tyrkia. I tillegg har du Joshua King som har vært skadet, men nå er tilbake. De tre har levert veldig bra over en lang periode. Vi er heldige.

Åpent om midtbaneplassene

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen tror også Lars Lagerbäck kommer til å bruke Joshua King fremfor Alexander Sørloth, til tross for trønderens storspill i Tyrkia.

– Braut Haaland og Sørloth har vist fantastisk form de siste månedene, men hvis King er i form kommer han garantert til å starte mot Serbia. Han har vært god for Lagerbäck sitt Norge, og jeg blir overrasket om ikke King og Braut Haaland er de to spissene svensken ser for seg å starte med på nåværende tidspunkt.

Midtbaneplassene er litt mer åpne.

– Ødegaard er naturligvis bankers på det norske landslaget, og han kan bli valgt både som kant og i en enda mer offensiv rolle som hengende spiss. Så lenge Braut Haaland og King er friske vil jeg tro LL går for Ødegaard på høyrekanten, og da kommer svensken til å velge en langt mer defensiv kant på motsatt side. Stefan Johansen er kaptein og har vært en spiller Lagerbäck har gitt mye tillit, og det tror jeg også han kommer til å gjøre mot Serbia. Sentralt på midtbanen er det Henriksen og Berge som er førstevalgene, og det var veldig viktig at Henriksen nå fant seg en ny klubb hvor han får spilletid, sier Mathisen.

Bakover er det også kamp om plassen.

– Reginiussen var Ajer sin stoppermakker mot Færøyene og Malta i de to siste landskampene Norge spilte, men da var Nordtveit skadet. Reginiussen og Nordtveit er de to som kjemper om den plassen ved siden av Ajer, og på backene er det to klare førstevalg i Omar og Haitam.

– Jarstein står naturligvis i mål, men det er en trygghet at Nyland har vist god form i de minuttene han har spilt den siste måneden, konkluderer Mathisen.

LANDSLAGSBAROMETERET - HVA MENER DU?