Da Sørloth skulle dra fra butikken, måtte han ha hjelp av politiet

Alexander Sørloth (24) herjer i Tyrkia og forgudes av fansen. Slikt blir det galskap av i byen der fotball betyr alt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trabzon, Tyrkia (TV 2): Bønneropet fra moskeene høres over hele Trabzon. Det lukter brent i byen av all kullfyringen, og en lett dis har lagt seg over murhusene.

I gatene vaskes det på tepper og klær, det hogges ved og drikkes te. Trabzon er en religiøs by, på flere måter. Trabzonspor, klubben til Alexander Sørloth, er fotballreligionen. Og akkurat nå er nordmannen som en gud. Eller «King of the North», som fansen har døpt han.

– Jeg må jo si at det er et av de bedre kallenavnene man kan få. Så jeg er veldig fornøyd. Det er med på å bygge selvtillit også, sier Sørloth.

Kaos og politi ved TV-kjøp

I august 2019 dro Sørloth på et to år langt lån til Trabzonspor fra Crystal Palace, og fansen var raske med å trykke ham til sitt bryst. Det fikk nordmannen merke da han som nyinnflyttet i byen måtte ut og kjøpe TV.

Alexander Sørloth er en svært populær mann i den fotballgale byen Trabzon.
Alexander Sørloth er en svært populær mann i den fotballgale byen Trabzon.

– Jeg hadde scoret et par mål ganske kjapt etter at jeg kom til klubben, og merket at det var en del entusiasme rundt meg. En dag dro jeg til en elektronikkbutikk for å kjøpe TV, innleder trønderen.

Der ble det et par «selfies» med fans. I sidesynet la han merke til at bilder ble delt via en WhatsApp-gruppe. Han var i butikken i 15-20 minutter, og da han kom ut, ble han omringet av omtrent 50 personer som hadde håp om å få et bilde med den norske landslagsspissen.

– Da ble det vanskelig å komme seg, hjem rett og slett. Det var litt spesielt. Men det viser jo bare interessen, og det er artig. Det er kult å være i en sånn posisjon der man kan trekke så mye folk, understreker Sørloth.

– Men hva skjedde, kom du deg til bilen?

– Det kom politi til for å hjelpe. De spurte høflig om supportene kunne slippe meg frem til bilen. Jeg synes jo egentlig at det var trivelig å stå der, hilse på folk og ta bilder, men det gikk jo ganske lang tid, så da hjalp politiet litt til.

– Den norske intimgrensen, som er ganske stor, må bare legges igjen i Norge. For det er litt annerledes her. Her kommer de og sier hei uansett og gir deg klemmer. Alle har lyst til å hilse på. De er et veldig koselig folkeslag synes jeg, alle smiler og er glade. Jeg har bare gode ting å si så langt, fortsetter han.

Toppscorer i Tyrkia

TV 2 møtte Sørloth på treningsanlegget to dager før han og Trabzonspor skulle møte erkerival Fenerbahçe.

– Jeg fikk høre om kampene mot Fenerbahçe med en gang jeg kom til klubben. Fansen har ikke snakket om noe annet de siste ukene. Dette er den største kampen i året, og jeg gleder meg enormt. Dere kommer til å merke galskapen godt på stadion. Når man går opp spillertunnelen hører man bare et vanvittig jubelbrøl, og man får voldsomt med adrenalin i kroppen som man tar med seg helt inn til kampstart. Det er umulig å prate med sidemannen, for det er så høyt volum. De løfter deg frem og det gjør at man klarer å springe de ekstra meterne og er ekstra sugen på å score mål. Det er helt fantastisk, fortsetter han.

Alexander Sørloth nyter tilværelsen i den tyrkiske klubben.
Alexander Sørloth nyter tilværelsen i den tyrkiske klubben. Foto: Pål Schaathun.

Trønderen trives åpenbart i Trabzonspor. Før kampen mot Fenerbahçe stod Sørloth med 15 mål – toppscorer i den tyrkiske ligaen.

– Det gir veldig god selvtilitt, det gjør det. Jeg føler at hver gang jeg er på banen, så er jeg farlig foran mål. Jeg har følelsen av at jeg kommer til å score. Så det er fryktelig deilig å spille fotball om dagen, sier Sørloth med et smil.

Galskap og kjærlighet

På kampdagen fylles gatene i Trabzon av festglade mennesker. Nesten alle går kledd i Trabzonspor-drakt eller andre klubbeffekter. Det danses, hoies og ropes. Det er nærmest ingen turister å finne i byen, her er det nesten utelukkende de lokale som skal på kamp. I sterk kontrast til for eksempel Premier League.

Allerede fire timer før kampen starter, er det smekkfullt utenfor stadion. Bluss fyres opp, kebaber inntas i hopetall og folk samler seg i store ringer for tradisjonell dans, fyrt opp på en høyttaler som virkelig får kjørt seg.

Den elektriske stemningen fortsetter inne på stadion som fylles til randen med 38.000 supportere. Lydnivået er ekstremt, det samme er engasjementet blant fansen. Det er helt utenkelig å se noen bortefans i Fenerbahçe-drakt på stadion, de går i sivilt. Så sterkt er hatet mellom de to klubbene.

Slik så det ut utenfor stadion i Trabzon før hatoppgjøret mot Fenerbahce. FOTO: Pål Schaathun.
Slik så det ut utenfor stadion i Trabzon før hatoppgjøret mot Fenerbahce. FOTO: Pål Schaathun.

For hjemmefansen starter det dårlig med en Fenerbahçe scoring allerede etter 40 sekunder. Men det hele eksploderer i euforisk glede når selveste «kongen» utligner på majestetisk vis. «King of the North.» Alexander Sørloth. Selvfølgelig.

Kampen ender med seier til Trabzonspor, 2-1. En smørblid trønder møter opp i pressesonen etter kamp.

– Jeg stortrives. Jeg scorer mål, vi vinner og ligger godt an på tabellen. Det er helt nydelig, forteller nordmannen, før han etter et par «selfies» med andre journalister må videre til tyrkisk presse.

Med en tolk for å oversette, selvsagt. Flytende tyrkisk kan Sørloth ikke krysse av i boken enda.

Men på banen flyter alt for trønderen. Målet mot Fenerbahçe var Sørloths 16. for sesongen. «King of the North» har inntatt tronen i Tyrkia.