FØRSTE ØKT: Lørdag var Dag-Eilev Fagermo på plass med Vålerenga-troppen på treningsleir i Portugal.
FØRSTE ØKT: Lørdag var Dag-Eilev Fagermo på plass med Vålerenga-troppen på treningsleir i Portugal. Foto: Dag Friis, TV 2

– Veldig mange har advart meg mot denne jobben

Men selv er Dag-Eilev Fagermo glødende motivert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere denne uken ble det klart at 53-åringen skifter beite etter tolv år i Odd.

Nå tar han fatt på en formidabel oppgave: Å gjenreise et Vålerenga-lag som ikke har tatt medalje siden 2010.

– Det er veldig mange som har advart meg mot denne jobben. Fordi det er et vepsebol, fordi det er ingen som lykkes og mange fraksjoner, og så videre, forteller Fagermo til TV 2.

– Det kan hende, men for meg gjør det bare jobben mer interessant. En gang må en klubb med et så stort potensial lykkes, tilføyer den ferske VIF-treneren.

Lørdag hadde han sin første treningsøkt med Vålerenga i portugisiske Algarve. Fagermo sier at møtet med spillerne og trenerteamet har gitt ham «vanvittig energi.»

– Det har jeg tenkt å bruke for å gjøre Vålerenga best mulig. Jeg kommer til å gå inn med hud og hår, lover 53-åringen.

Dette sier han om spillerkjøp

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen mener at den tidligere Odd-treneren er riktig mann for hovedstadsklubben. Men for at Vålerenga skal bli en stabil toppklubb, tror han at det må skje en del endringer – også blant dem som sitter rundt Fagermo.

– Og i spillerstallen. Vålerenga har ikke vært gode nok på spillerlogistikk de siste årene. Begynner de å treffe med signeringene de neste overgangsvinduene, og de får Fagermo til å sette inn en veldig tydelig spillestil, så kommer Vålerenga til å være på et helt annet nivå enn de siste to-tre årene, mener Mathisen.

Selv er ikke den ferske VIF-sjefen særlig opptatt av å snakke om spillerkjøp akkurat nå. Han vil bruke treningsleiren i Algarve til å kartleggene spillerne han allerede har til rådighet.

– Det er for tidlig å si. Jeg er mest opptatt av dem som er her, og hvordan vi kan utvikle dem til å bli enda bedre, lyder det fra Fagermo.

– Blir det aktuelt å hente noen fra Odd?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg har ikke planer om å hente noen spillere ennå. Det viktigste nå er å kartlegge dem som er her. Det er en stor og talentfull tropp, så får vi gjøre jobben grundig, varsler han.

Flirer av Klanen-spørsmål

Gjennom tolv år i Odd har ikke Fagermo vært en særlig populær mann blant Vålerenga-fansen. Nå har supporterne allerede begynt å like en fyr de tidligere hatet, sier Mathisen.

Selv flirer Fagermo på når TV 2 spør ham om rivaliseringen.

– Er det enkelt å bytte en sånn stol, eller kommer det til å gå greit?

– Det skal jo være sånn. Du skal elske å slå Vålerenga når du ikke er der. Det er bare et stort kompliment for dem som er i Vålerenga. Jeg har opplevd å ligge under 0-6, og at Klanen har sunget «nå vil vi ha motstand, Fagermo.» Så de kan å ta igjen, svarer Fagermo med et smil.

Blant spillerne ser han i hvert fall ut å ha blitt godt mottatt.

– Han har sagt mye klokt og viktig. Han slår meg som en veldig fin fyr, sier Aron Dønnom til TV 2 etter første treningsøkt.

– Stor forandring

Fagermo forklarte straks hvordan han ønsker å spille, ifølge Herolind Shala.

– Jeg tror det blir mye forandringer på disiplin og profesjonalitet. Han kommer til å være knallhard på det å være profesjonelle, og at vi skal følge filosofien, strukturen og spillestilen han ønsker å bruke, sier Shala.

– Det tar selvfølgelig litt tid for alle å bli kjent med ham, men det skal gå veldig fort, forsikrer 28-åringen.

Så spørs det om Fagermo kan få Vålerenga til å klatre på tabellen. TV 2s fotballekspert tror at den nye treneren kan lede dem helt til topps – bare ikke med det første.

– De kan ta gull med Fagermo som sjef. Men det skjer nok ikke i 2020, og det skjer nok heller ikke i 2021. Det må skje en del store endringer i Vålerenga som klubb. Både blant dem som sitter rundt Fagermo, men også dem som sitter i garderoben. På litt sikt kan Vålerenga være med å kjempe, men det kommer til å ta litt tid, varsler Mathisen.