Northug mener dette bildet bør bekymre nordmennene

Den tidligere skikongen er imponert over Alexandr Bolsjunovs taktiske utvikling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alexandr Bolsjunov vant 30 km med skibytte i Oberstdorf og økte med det forspranget til Johannes Høsflot Klæbo i verdenscupsammendraget. Klæbo brøt tremila halvveis.

Russeren ligger nå hele 299 poeng foran sin norske rival.

Petter Northug mener Bolsjunov har tatt store steg taktisk siden forrige sesong. Northug ladet opp til søndagens Marcialonga med å kikke på prøve-VM fra Oberstdorf. Han la merke til flere ting han mener bør bekymre de norske løperne.

– Endret strategi

Bolsjunov ble slått av Sjur Røthe på samme distanse i Seefeld-VM i 2019. I dag ventet russeren tålmodig før han brukte bjørnkreftene til å distansere Røthe, Simen Hegstad Krüger, Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund i den siste bakken.

– Nå har han endret strategi. I VM dro han mye og satte jevn fart. Nå slapp han nordmennene frem og lot dem gjøre drajobben. Han var fremme og og tok med seg poeng, men det var på riktig sted og tid. Bolsjunov gjorde det riktige valget over den siste bakketoppen. Han går annerledes nå når han er i form enn i fjor. Da lå han hele tiden i tet og brukte mye krefter. Nå går han smartere taktisk og lar de andre nordmennene styre på i front, sier Northug.

NYE BOLSJUNOV: Russeren hadde is i magen like før slutt.
NYE BOLSJUNOV: Russeren hadde is i magen like før slutt.

I den nest siste bakken lå russeren tålmodig i fjerdeposisjon. Han utnyttet utforkjøringen til å ta seg frem i tet. I den siste bakken fikk han en luke til de fire nordmennene som jaktet bak. I bonussprintene underveis sørget Bolsjunov for å plukke med seg mange sekunder, men uten å pådra seg unødvendig melkesyre.

– Jeg tror han har lært litt. Han har en smart trener. De har garantert studert løpene fra VM, for der gjorde han flere feil. Nå har han lært, og det vises tydelig når han går løp, roser Northug.

Ekspertkommentator Åge Skinstad er enig i Northugs vurderinger.

– Nå klarer Bolsjunov å spille småsliten og likevel ha igjen ganske mye. Det så ut som ha småslapp opp den siste slake motbakken, og så kom han som et skudd opp den siste bakken. Han gikk veldig bra i svingene inn mot den siste bakken. Han er ikke bare bedre taktisk, men bedre teknisk-taktisk. Han gjør de riktige valgene og går på rett sted, sier Skinstad.

I flytsonen

Han er ikke overrasket over stegene Bolsjunov har tatt.

– De har veldig mange flinke folk i det russiske teamet, og han er en oppegående mann. Bolsjunov har nok kikket på video hva han gjorde feil i VM. Nå er han et år eldre, har mer erfaring og er enda litt bedre, sier Skinstad.

Det meste går russerens vei om dagen.

– Du tar veldig oftere riktige valg når du er i flytsonen. Man har til og med mer flaks i flytsonen. Per dags dato er han verdens beste herrelandslagsløper, slår Skinstad fast.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum er imponert over Bolsjunovs oppvisning.

– Hvordan vi skal slå ham? Det enkle svaret er at vi må gå fortere enn ham. Men det er ikke så enkelt. Han er verdens beste og mest komplette skiløper. I dag har vi fire løpere som er ca. like sterke som Bolsjunov, men han har et ess i ermet. Det er at han er bedre enn dem i en spurt. I VM i fjor «outsmarted» vi ham. Det må vi gjøre i VM neste år hvis vi er i samme situasjon, sier Nossum.

Skinstad håper Klæbo reiser seg før søndagens sprint.

– Han bør helst slå Bolsjunov i sprinten i morgen. Han tåler ikke å havne noe lenger bak før det er mer eller mindre kjørt, sier Skinstad.