Norge tok andreplassen i Pokljuka: – Fantastisk skyting!

Pokljuka, Slovenia 20200125. Johannes Tinges Bø og Synnøve Solemdal i aksjon på 4x7,5km mixed stafett under verdenscuprennet I skiskyting i PokljukaFoto: Berit Roald / NTB scanpix
Pokljuka, Slovenia 20200125. Johannes Tinges Bø og Synnøve Solemdal i aksjon på 4x7,5km mixed stafett under verdenscuprennet I skiskyting i Pokljuka Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald
Norge leverte strålende skyting, men klarte ikke å tukte suverene Frankrikes fart i sporet på mixed stafett-rennet i slovenske Pokljuka.

Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø, Synnøve Solemdal og Ingrid Landmark Tandrevold kunne juble for andreplass på lørdagens mixed stafett i verdenscupen i Pokljuka.

Det norske laget brukte kun fire ekstraskudd, men klarte ikke å holde følge med vinneren Frankrike i sporet.

Norge endte til slutt 40,6 sekunder bak Frankrike. Tyskland tok tredjeplassen.

– Det var fantastisk skyting av det norske laget, mente NRK-ekspert Ola Lunde.

Thingnes Bø sendte Synnøve Solemdal ut med et forsprang på 16,1 sekunder før den tredje etappen. Men Solemdal klarte ikke å gå fort nok i sporet, og sendte Landmark Tandrevold ut på siste etappen 41,9 sekunder bak ledende Frankrike.

– Det var tøft. Jeg prøvde å holde igjen i starten, men det er ikke lett da jeg startet først, men prøvde å være lur å ligge i ryggen på hun franske. Men jeg gjennomfører en super liggende serie. Men jeg kjente at dette ville bli tungt. Frankrike var hakket for gode i dag, sa Solemdal til NRK etter sin etappe, hvor forspranget glapp for Norge.

Åpnet forrykende
Tarjei Bø gikk en forrykende første etappe og traff ti av ti. Lillebror Thingnes Bø bommet to på første skyting og måtte ha ekstraskudd, men overtok tetet etter sin høye fart i sporet.

På sin andre skyting traff Thingnes Bø lynraskt ned fem av fem blinker og økte ledelsen.

– Det er jo helt vilt, sa NRK-ekspert Ola Lunde om Thingnes Bøs siste skyting.

Norge vekslet 16,1 sekunder foran Frankrike før Synnøve Solemdal gikk ut på tredje etappe. Solemdal fulgte opp med en strålende feilfri skyting. Men hun gikk ikke fort nok i sporet, og franske Justine Braisaz overtok ledelsen før den neste skytingen.

Solemdal bommet to, og måtte bruke ekstraskudd, og gikk ut 12,9 bak Frankrike. Hun fortsatte å tape stort i sporet. Ankerkvinnen Ingrid Landmark Tandrevold vekslet hele 41,9 sekunder bak Frankrikes Julia Simon.

Landmark Tandrevold traff fem av fem på første liggende. Hun fulgte opp med feilfri skyting også på siste stående. Dermed økte hun forspranget til Tyskland på tredje, og festet grepet om sølvmedaljen.

Eckhoff reise hjem
Opprinnelig var det tenkt at Tiril Eckhoff skulle gått helgens renn, men verdenscuplederen har fått en lett virusinfeksjon og har reist hjem fra slovenske Pokljuka. Dermed går hun glipp av søndagens viktige fellesstart.

Det opplyser landslagslege Lars Kolsrud til VG.

– Hun får litt feber når hun skal i aktivitet, og da er det ingen vits i å gå noe renn. Nå reiser hun hjem og får litt hvile, så får vi se om det er nok eller om hun skal få ytterligere behandling til uken, sier Kolsrud.

Eckhoff gikk 15-kilometeren fredag og ble nummer 18 etter tre tilleggsminutter.

– Jeg har slitt litt med lungene i det siste. Og når lungene ikke er 100 prosent, er ikke jeg 100 prosent. Jeg må legge meg på senga og gjøre alt jeg kan for å bli bra igjen, sa Eckhoff da.

Hun leder verdenscupen sammenlagt med 47 poengs margin til italieneren Dorothea Wierer. Dermed mister hun teten dersom Wierer blir blant de tre beste på søndagens fellesstart.

Sjåstad Christiansen med solid VM-søknad: – Fulgte du med, Johannes?
Vetle Sjåstad Christiansen la tidligere lørdag inn en særdeles sterk søknad om å få gå parstafetten i VM med to solide etapper i «generalprøven» i Pokljuka.

Christiansen var høyt oppe etter å ha levert det han trodde var hans nest beste løp for sesongen. Han vil ikke la Norges fremste skiskytter og regjerende verdensmester i øvelsen, Johannes Thingnes Bø, få VM-parstafetten uten kamp.

– Altså jeg mener jo at dette er den øvelsen jeg er best i. Men så har vi Johannes, som kanskje er enda bedre. Men jeg har selvfølgelig veldig lyst til å gå single-mixed. Jeg har veldig gode erfaringer med det, sa Christiansen til NTB.

– Jeg får ta en prat med Sigfried (Mazet) og Egil (Kristiansen), og hvis ikke det fungerer, så har jeg hørt at det går an å leie inn et PR-byrå for å bli valgt, fortsatte han spøkefullt.

God
Det skal nevnes at Christiansen og lagvenninnen Karoline Knotten endte på 10.-plass på parstafetten i slovenske Pokljuka. Men Geilo-mannens innsats var fenomenal, og han sendte Knotten ut i front på begge hennes etapper.

Christiansen håper han skremte Thingnes Bø en smule med sin imponerende innsats.

– Jeg kommer til å gå innom rommet til Johannes og banke på og spørre om han fulgte med.

Parstafetten er rett og slett blitt en favorittøvelse for 27-åringen.

– Jeg er jo mer en sprintertype enn en 20 kilometer-type. Korte, knallharde runder med ganske stort trykk på skytingen – jeg elsker det, rett og slett.

Lett valg
I VM i Antholz i februar kommer parstafetten midt i mesterskapet, og dagen etter herrenes 20-kilometer. Totalbelastningen kan dermed spille en rolle. Det er ikke helt utenkelig at gullfavoritten Thingnes Bø vil stå over en øvelse.

– Først og fremst blir det jo et bikkjeslagsmål om å få gå den normalen. Vi er en del løpere bak Johannes som har gjort det ganske jevnt bra. Så vi får se sa Christiansen.

– Hvis du fikk velge, ville du stått over normaldistansen for å gå parstafetten, spurte VGs journalist.

– Ja, ti av ti dager i uka.

(©NTB/TV 2)

Lik TV 2 Sporten på Facebook