– Jeg har produsert unormalt mange unger

Martin Johnsrud Sundby blir snart pappa for tredje gang. Det betyr også at neste OL kan ryke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– I familierådet vårt har kona dobbeltstemme, og nå ønsker også de to guttene å være med på å bestemme, så jeg ligger litt dårlig an. Men jeg ønsker jo også å være en god far.

– Jeg har produsert unormalt mange unger til å være toppidrettsutøver, og da blir ikke hverdagen enkel. Om det blir OL vet jeg ikke nå. Det eneste som er sikkert er at jeg er tilbake her i Oberstdorf til neste år. Jeg legger ikke skjul på at i min situasjon og i min alder er mesterskap det viktigste, forklarer Martin Johnsrud Sundby.

– Dette sier seg jo litt selv, kombinasjonen tre små barn og toppidrett på dette nivået er krevende. Men langrenn er jo det morsomste jeg vet å drive med.

– Og din kone vil kanskje si at det har du drevet med lenge?

– Ja, det vil hun nok si. Og det kan også hende at jeg selv sier det.

Det er over en måned siden han sist stilte til start i verdenscupen. Da brøt han. Lørdag gikk han inn til en oppløftende 4. plass på 30 kilometer med skibytte.

FOREBYGGENDE ARBEID: Martin Johnsrud Sundby har styrket rygg- og magemuskulatur.
FOREBYGGENDE ARBEID: Martin Johnsrud Sundby har styrket rygg- og magemuskulatur.

– Ja, etter å ha ligget "brakk" i seks uker, så derfor er det godkjent. Jeg er jo ikke kjent for å juble for fjerdeplasser, men dette var jeg fornøyd med. Det viktigste for meg nå er at ryggen fungerer og tåler en slik belastning for denne 30 kilometeren.

STERK: Martin Johnsrud Sundby har brukt mer tid i styrkerommet etter ryggplagene.
STERK: Martin Johnsrud Sundby har brukt mer tid i styrkerommet etter ryggplagene.

35-åringen har denne vinteren slitt med vond rygg. For å bli bra igjen har han måttet trene tre halvtimes økter daglig for å styrke rygg og mage.

– Du gikk kanskje underveis og kjente etter om ryggsmertene skulle komme?

– Åhh ja. Det er klart det ligger i bakhodet. Når kommer det? Når kommer det? Når kommer det? Så kom det ikke - og det var godt. Selv om det ble kjørt hardt på den klassiske delen kjente jeg ingenting. Det var en stor lettelse, forteller han.