Sander Sagosen og Norge suser videre.
Sander Sagosen og Norge suser videre. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Forrykende start la grunnlaget for norsk EM-seier mot Island

Norge tok et langt, langt steg mot EM-semifinale med sin sjette strake seier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge - Island 31-28 (19-12)

Et forrykende start på kampen la grunnlaget for at de norske håndballgutta slo Island med sifrene 31-28 i Malmö Arena tirsdag.

– Kontrollert og profesjonelt, oppsummerer TV 2s håndballekspert Bent Svele.

Med seieren har Norge ni tær i semifinalen, men resultatet av Ungarn mot Sverige senere på kvelden spiller inn på Norges videre vei i mesterskapet. Dersom Ungarn avgir poeng, er de norske gutta sikret semifinale før sin siste kamp i hovedrunden.

– Jeg er vanvittig stolt av gutta. Vi fikk en første omgang som var forrykende. Vi slappet ikke av i pausen, men problemet var at vi ikke tok alle sjansene etter pause. Så da ble det jevnere enn mange hadde forespilt seg etter pause, sa landslagstrener Christian Berge til TV 3 etter kampslutt.

– Vi hadde tenkt å gå «all in» i denne kampen. Måten vi løste på, det er jeg strålende fornøyd med, konkluderte Berge, som igjen roste Sander Sagosen.

– Sagosen er god. Han gjør mange kreative ting hele veien. Og han går inn der det gjør vondt, mente landslagstreneren.

Overfor TV 2 legger ikke Sagosen skjul på at kampen mot Island ble som forventet.

– Det ble en fysisk kamp. Vi slapp dem litt inn i kampen i andreomgang. Vi er litt skuffet over at vi ikke presterte en bedre andreomgang. Det ble en fysisk kamp og det var morsomt å spille utpå her. I første omgang så høvlet vi over dem. Vi visste det ville bli en krig, og det ble det. Det er kult at vi er kommet dit at vi ikke bare er fornøyd med å komme dit, men å bli bedre og bedre, slo han fast.

Berge forteller til TV 2 at han ikke tenker på hvem som eventuelt blir semifinalemotstander.

– Målet vårt var å vinne fire i hovedrunden, det går vi for nå. Vi skal forberede oss godt. Kampen mot Island ble en berg-og-dalbane-kamp. Vi klarte å ri det i land, og det synes jeg er sterkt, sa Berge til TV 2.

– Spillerne har blitt voksne og rutinen begynner å sitte med tanke på å ikke få «hetta». Jo flere landskamper og mesterskaper man spiller, jo mer rutine kommer det. Jeg har ikke sett nok på de lagene vi kan møte i semifinale. Der har jeg en liten jobb å gjøre, rett og slett.

– Nå har dere vel etablert dere i toppen etter fire semifinaler på de fem siste mesterskapene?

– Jeg synes det er moro, men vi vil jo mer enn det, svarte han.

Mener semifinalen er sikret
De norske spillerne gleder seg nå til semifinale. Men først venter siste kamp i mellomspillet.

– Vi skal vinne mot Slovenia. Kampen mot Island ble sånn som vi håpet. Vi hadde full kontroll også i andreomgang. Vi spilte som et rutinert gammelt lag fra Jugoslavia. Gode lag vinner på gode dager, og gode lag vinner på dårlige dager, sa Norges Petter Øverby til TV 2.

– Alt har gått etter planen så langt. Nå skal vi luke bort de feilene vi gjorde i andre omgang, så skal vi stå helt på toppen til slutt. Hvem vi møter i en semifinale er det samme, mente Harald Reinkind.

Landslagskeeper Torbjørn Bergerud er sikker på at Norge er klar for semifinale i EM.

– Jeg trodde vi var 100 prosent klare for semi, sånn egentlig. Hvis vi ikke er det, så får vi vente å se, sa Norges keeper Torbjørn Bergerud til TV 2.

Onsdag kveld avsluttes hovedrunden i Malmö mot Slovenia. Fra den andre gruppen i hovedrunden er det allerede klart at Kroatia og Spania kommer inn.

Norge stormet ut av startblokkene og kjørte over Island. Allerede før det var spilt ett minutt sto det 2-0. Halvannet minutt senere var den norske ledelsen doblet til 4-0, og allerede da kom den første timeouten til Island.

– Lekestue
Det gikk nesten ni minutter før den første islandske scoringen på redusering til 1-7. Norge fortsatte å spille Island ut av hallen og tok med seg en 19-12-ledelse til pause etter å ha ledet med åtte mål på det meste i første omgang.

– Det var lekestue. Norge var godt forberedt og tok tak i det med en gang. Fantastisk forsvarsspill, solid fremover og nesten ikke feil. Det var bare noen få skudd som ble brent, og én teknisk feil i hele første omgang. Det er noe av det beste vi har gjort. Det var fantastisk, sier TV 2s ekspert Bent Svele.

Island var skarpest i åpningen etter pause, og i de første ti minuttene av andre omgang var den norske ledelsen flere gangen krympet til fire mål.

Midtveis i andre omgang nærmet Island seg farlig, og ledelsen ble krympet til bare tre mål i norsk favør.

Men Island kom aldri nærmere, og Norge dro i land EMs sjette strake seier.

– Norge gjennomførte solid. Sju foran til pause, så ble det en liten dypp. Det blir ofte sånn når man er så overlegen i første omgang, der det ble stusset litt mye. Island var tre bak, men da satte Sander Sagosen inn noen mål. Det var profesjonelt og kontrollert, oppsummerer Bent Svele etter kampen.