Det iranske sjakksupertalentet Alireza Firouzja (16) ledet med ett poeng på Carlsen før tirsdagens match.

– På en side var jeg ganske overbevist relativt tidlig om at jeg stod godt. Men jeg vet at han er så farlig taktisk at jeg foretok meg ikke noe unødvendig, for jeg var redd for å overse noe. Men sånn sett var det bra, sier Carlsen om seieren.

Svak prestasjon

Det var hans første parti langsjakk mot 16-åringen som allerede lanseres som hans mulige arvtaker på sjakktronen. Firouzja var i delt ledelse i turneringen da han satte seg ved brettet, men tross en lovende start på partiet var han sjanseløs mot den norske verdensmesteren.

– Firouzja har spilt fryktelig dårlig i dag. Han har brukt masse tid, og gjort dårlige strategiske valg med tanke på turneringssituasjonen, med tanke på hvem han spiller mot, og han har gjort dårlige trekk, sier TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

116. uten tap

Carlsen spilte tålmodig, presist og med stor dyktighet, og han skaffet seg et overtak som ble stadig klarere mot en motstander som ikke greide å finne de gode mottrekkene. Etter 40 trekk og tre timer og tre kvarter ved brettet ga Firouzja opp.

Carlsens rekordlange rekke med langsjakkpartier uten tap er nå oppe i 116. Etter å ha innledet turneringen med sju remis på rad har 29-åringen fra Lommedalen nå vunnet de to siste partiene og er med i seierskampen for fullt.

– Slik Firouzja har spilt den siste tiden, så er det mange som tenker han er tronearvingen. Det er litt tidlig, selv om han har vært fryktelig imponerende, så demonstrerer dette partiet at han har noen gigantiske svakheter i spillet sitt. For eksempel å bli kunst med hvitt på denne måten. Magnus kommer til å nyte godt av dette partiet i årene fremover, for Firouzja kommer til å ha mareritt av dette partiet i årene fremover, konkluderte Hammer.

Veltet en brikke

Det var ikke første gang Carlsen og Firouzja satt på hver sin side av et sjakkbrett. I hurtigsjakk-VM i Moskva i romjulen møttes de til det som utviklet seg å bli en høydramatisk parti. Den unge iraneren hadde på mange måter Carlsen i kne. Firouzja hadde tre bønders overtak, men tapte likevel partiet som følge av at tiden hans gikk ut. De avgjørende sekundene tapte 16-åringen da han veltet en brikke og måtte bruke to sekunder på å rette den opp.

Etter partiet var stjerneskuddet rasende. Han anklaget Carlsen for å ha kommet med verbalt utbrudd i kjølvannet av episoden med den veltede brikken, noe som satte ham ut av spill. Dommerne ga ikke Firouzja medhold. Carlsen vant hurtigsjakk-VM, og Firouzja måtte nøye seg med sølv.

Etter tirsdagens seier har Carlsen like mange poeng som Firouzja i Wijk aan Zee-turneringen og er et halvt poeng bak turneringsleder Fabiano Caruana. For to runder siden var Carlsen 1,5 poeng bak teten.

Se Tata Steel Chess hele uken på TV 2 Sport 2 og Sumo. Turneringen avsluttes søndag.

(©NTB / TV 2)