Bystrøm motivert av dansk sensasjon: – Tror jeg kan gjøre noe stort

Først vil Sven Erik Bystrøm markere seg i vårklassikerne, deretter venter sesongens virkelige høydepunkt.

Årets største øyeblikk for Sven Erik Bystrøm (28), vil først skje etter at sesongens viktigste sykkelritt er overstått.

For mot slutten av april, når de største vårklassikerne er ferdigsyklet, har konen Ingrid termin.

Paret skal bli foreldre for aller første gang.

– Det blir en ny livsstil vil jeg tro. Jeg gleder meg mest, men det blir sikkert noen utfordringer også, sier Bystrøm.

Tror på et toppresultat

Så etter at Paris-Roubaix er fullført, venter en kort pappaperm for rogalendingen, som innen den tid håper å ha fått vist hva han er god for på sykkelsetet.

Etter å ha vært en trofast hjelperytter i en årrekke, har han nemlig fått nyvunnet tro på at han selv kan stjele overskriftene.

– Det lett å si nå, men på en god dag, der alt klaffer, er det mulig å være topp ti i både Flandern rundt og Paris-Roubaix. Og kan jeg være topp ti, så er det muligheter til å gjøre noe stort også. Gitt at omstendighetene er de rette, sier Bystrøm.

Motivert av overraskelser

Han vet bedre enn noen at hovedoppgaven hans i UAE Team Emirates fortsatt er å hjelpe lagets enere, som Alexander Kristoff, til suksess. Men måten de største rittene på kalenderen ble kjørt på i fjor, fikk Bystrøm til å sperre opp øynene.

I Flandern rundt fikk Alberto Bettiol, som på det tidspunktet aldri hadde vunnet et sykkelritt, stikke fra favorittene i finalen. Og mens de største favorittene var mest opptatt av å markere hverandre, holdt italieneren samtlige bak seg og tok en overraskende triumf.

Det samme gjorde danske Mads Pedersen i VM i Yorkshire, da han angrep tidlig og vant til slutt.

– Begge er ryttere som ikke ble vurdert blant de store favorittene på forhånd, men på grunn av omstendighetene i løpet, der favorittene bare fulgte med på hverandre, så tok de seieren, sier Bystrøm, og legger til:

– Det motiverer meg veldig.

Skal hjelpe Kristoff

I samtalene med lagledelsen før årets sesong, var forventningene til ham tydelige. Denne sesongen vil de at Bystrøm skal sitte med kompisen Kristoff helt inn i finalen av de store klassikerne, og der være en joker laget kan benytte seg av.

Så hvis han har beina til det, kan han få gå i et sent brudd - slik Alberto Bettiol og Mads Pedersen gjorde.

– Og hvis Alexander (Kristoff) sitter i hovedfeltet, trenger jeg ikke å gjøre så mye jobb i bruddet heller. Jeg kan si at jeg venter på ham, sier Bystrøm.

– Men det er jo ikke bare bare å angripe mot slutten av et langt, tungt ritt?

– Nei, men jeg følte at jeg fikk gode signaler i fjor. Jeg er ikke så langt unna å kunne henge med helt mot slutten, sier han.

Jakter på seiersfølelsen

Klassikerne og Paris-Nice er de eneste store rittene Bystrøm skal sykle sammen med Kristoff denne sesongen. Når treningskompisen drar til Giro d'Italia, skal Bystrøm være hjemme med sin førstefødte.

I stedet er han blant rytterne UAE Team Emirates vurderer å ta med til Tour de France.

Men selv om han for en gangs skyld har et rittprogram som skiller seg fra Kristoffs, blir han ikke lagets leder i noen av dem.

– Laget jakter de aller største triumfene. De synes det er viktigere at jeg hjelper noen til en stor seier enn at jeg selv skal få sjansen i et mindre ritt. Det betyr ikke så mye for dem, uansett, sier Bystrøm, som ikke har vunnet et sykkelritt etter at han ble U23-verdensmester i 2014.

– Men jeg har alltid i bakhodet at jeg ønsker å få et resultat selv også, for det påvirker selvfølelsen. Det gir selvfølgelig god selvfølelse å hjelpe andre også, men til syvende og sist er det vinnerfølelsen jeg er på jakt etter, sier han, og legger til:

– Så jeg kommer til å gjøre alt jeg kan for å stå øverst på podiet.

Lik TV 2 Sporten på Facebook