Hovland fikk kultursjokk i møte med norske «vikinger» på Olympiatoppen

Viktor Hovland innrømmer at han ikke følte seg helt hjemme blant de norske idrettsprofilene.

Livet som golfproff med bostedsadresse i USA krever sitt. Turneringer verden over og stadig mer oppmerksomhet gjør Viktor Hovland (22) til en opptatt mann.

Derfor er det ikke blitt tid til mange turer hjem til Norge og Oslo, men i julen fikk Viktor Hovland (22) mulighet til en visitt til hjemlige trakter.

Møtt av viking-kultur

I løpet av de drøyt to ukene med juleferie på norsk jord rakk Hovland å ta turen innom både Idrettsgallaen og Olympiatoppen - steder hvor det florerer med andre norske idrettsprofiler.

Hovland innrømmer at det var uvant, spesielt under besøket på Olympiatoppen følte han seg i feil ende av skalaen.

– Det er ikke noe vondt ment. Man føler at det er en veldig norsk viking-kultur. Det er roere, langrennsutøvere … Alle som er der lever av å trene kroppen sin fysisk hver dag. Det er ordentlig hardskaller. Jeg driver en veldig liten idrett i Norge som er litt annerledes. Det føles ikke som at jeg ikke hører hjemme, men at jeg er på den andre enden av spekteret i settingen, sier Hovland til TV 2 hjemme på Ekeberg.

Derfor mener han at det er vanskelig å sammenligne idrettslige prestasjoner, som alltid er tilfellet i forkant av Idrettsgallaen.

– Det blir litt teit å sammenligne idretter. Det er ikke det samme. Det er nesten umulig å sammenligne prestasjoner, sier Hovland.

– Man skal ikke (som golfer) inn i gymmen og jobbe med sixpacken og passe på at man staker riktig. Det går en del timer ned uansett hvilken sport du driver med.

Til tross for at han har kjøpt seg hus i Stillwater, Oklahoma og snakker som en amerikaner, er Hovland fremdeles knyttet til Norge. Det begynner riktignok å bli noen år siden han forlot Oslo til fordel for college og et påfølgende liv som golfproff.

– Helt ærlig har jeg nesten ikke fulgt med på hva som skjer i Norge når jeg har vært der borte. Det er mange fjes jeg burde ha hørt om som jeg så for første gang på Idrettsgallaen, sier Hovland.

Har senket skuldrene

Men selv om Hovland ikke kjente igjen alle, er det grunn til å tro at han har et fjes som blir kjent igjen av flere og flere. Spesielt etter den vanvittige 2019-sesongen og entreen på den store scenen.

For 2019 ble året hvor 22-åringen sikret seg fast plass på PGA-touren, skapte golfhistorie med 19 strake runder på 60-tallet og noterte seg for en rekke topp-plasseringer i store turneringer. Golf-ekspertene er forståelig nok meget optimistiske med tanke på 2020 for 22-åringen.

Selv føler han at han omsider kan senke skuldrene.

– Det var veldig gøy i sommer å få spille de PGA-tourene, men det er annerledes nå som man har en kategori og er medlem av touren. Man kan senke skuldrene litt. Man har en hel sesong man kan spille istedenfor at jeg spiller på invitasjoner og må gjøre det bra. Det blir litt mindre stressende, sier Hovland.

– Det hadde vært dritkult

Han måtte ut i kvalifiseringsturneringen Korn Ferry Tour Finals for å sikre seg det verdifulle og ettertraktede PGA-kortet som sikrer ham «fast jobb» på golfens aller største scene. Der har han umiddelbart vist at hører hjemme.

Hovland ønsker likevel ikke å sette seg noe resultatmål før den første sesongen som fullverdig medlem av PGA-touren.

– Jeg liker ikke å sette noe mål. Jeg prøver å bli bedre hele tiden. Jeg har tanker om hvordan jeg skal gjøre det konkret, men jeg liker ikke å si noe konkret. Det hadde vært dritkult å komme til Ryder Cup, spille alle Major-turneringene. Det hadde vært dritkult. Spiller jeg golfen jeg vet jeg kan, så har jeg sjansen til å gjøre det, sier Hovland.

Og med god golf, kommer stadig mer oppmerksomhet. Det merkes, sier Hovland. I et intervju med TV 2 i sommer innrømmet Hovland at han egentlig er introvert, selv om man kanskje kan få inntrykk av noe annet i intervjuer og møte med fans og golf-entusiaster. Presset er bare blitt større siden da.

– Du må ta på deg en maske. Det tar litt energi. Så er det lange uker med Pro AM og fire runder. Det er småting her og der hver dag som bygger seg opp, og så tar det mye krefter, sier Hovland, som likevel innrømmer at voksende oppmerksomhet er bra.

– Det viser du gjør det bra. Forhåpentligvis kommer det bare til å bli mer og mer.

PS: Hovland er nå på plass i De forente arabiske emirater for å spille Europatour-turneringen Abu Dhabi HSBC Championship i selskap med blant andre verdensener Brooks Koepka.