«Kongen av Trondheim Spektrum» herjet og sendte Norge videre i EM

Norge slo Frankrike etter en intens kamp i Trondheim Spektrum.

Frankrike - Norge 26-28 (15-14)

Se høydepunkter og intervjuer i Sportsnyhetene øverst!

Foran nesten nesten ni tusen mennesker hjemme Trondheim Spektrum vant de norske håndballgutta 28-26 over Frankrike.

Sander Sagosen showet igjen, og har nå 22 mål på to kamper så langt i EM. Mot Frankrike scoret han ti og hadde sju assist.

– Det var deilig, det var rått. Det var en ny drøm. Da jeg startet på landslaget var det 2000-3000 som kom å så oss. Nå var det 9000 hylende og pipende nordmenn og trøndere. Det var bare en en stor fest. Jeg er stolt over det gutta presterer, og at vi slår ut en stormakt som Frankrike, sa Sagosen til TV 2 etter nok en drømmekamp.

Og la til:

– Jeg tror hele Norge vet at det er en enorm moral i dette laget her. Vi kriger, for vi vet hvor fort ting kan snu. Til syvende og sist var vi bedre enn Frankrike i dag. Jeg er rett og slett stolt og rørt. Det går masse følelser gjennom kroppen nå. Jeg spiller med det norske flagget og nyter hvert sekund her i Trondheim. At jeg slo ut noen av mine lagkamerater i PSG, det er bare positivt det. De får reise hjem og trene litt mer. Vi ga aldri opp, og jeg gleder meg bare til å spille kamp på tirsdag igjen, konstaterte han.

Norge er klar for hovedrunden. Tirsdagens møte med Portugal blir en ren kamp om hvem som får med seg poeng inn til Malmø. Frankrikes håp om avansement er knust.

– Hva kan jeg si, dette gikk som planlagt. Det var dette vi hadde tilrettelagt for og vi har gjort en god jobb mentalt. Etter en litt laber kamp mot Bosnia møter vi verdens beste lag, og hadde muligheten til å slå dem ut. Det kan ikke bli bedre. Det er litt surrealistisk, sa Norges kaptein Kristian Bjørnsen til TV 2 etter kampslutt.

– Det ble en mental kamp, det var bare å spille med hjertet utenpå drakten. Det å sende Frankrike ut er litt sprøtt, faktisk. Alle gutta var rimelig giret på å ta den sjansen. Foran fullsatt hall på hjemmebane. Det kan ikke bli bedre, gliste Norges Magnus Jøndal til TV 2.

– Vi hadde en ekstra mann i ryggen
Keeper Torbjørn Bergerud slo til med flere gode redninger.

– Det er ikke noen tvil vi kjempet vanvittig godt. Vi var det for hverandre. Det ble ekstremt tøft for franskmennene. Det var morsomt å stå i mål bak der. Vi har slått Frankrike før, og vi viste at vi var mer enn gode til å slå dem igjen. Det var ikke helt Balkan på tribunen, men det var virkelig en ekstra mann i ryggen fra tribunen, sa han.

Landslagstrener Christian Berge gliste fra øre til øre etter kampen.

– Det var bra defensivt. Torbjørn var vanvittig god i mål. Men vi brente litt for mange sjanser. Vi fikk litt trøbbel perioder i første, men andre omgang var steinsterk. Disse gutta har moral. De vet hva de vil og vil vinne hver kamp, sa Christian Berge til TV 2.

– Vi snakket om det på forhånd. Hadde vi mulighet til å slå dem ut, så skulle vi ta den med nebb og klør. Vi ville også ha revansje fra tidligere mesterskapet. Vi har bygget opp en tro på at det skulle være mulig, og det var det jo, sa en strålende fornøyd landslagstrener.

Igjen av Sander Sagosens kampens store spiller med ti mål mot Nikola Karabatic og resten av de franske stjernespillerne.

– Sagosen er kongen av Trondheim Spektrum. Han får hvile defensivt, så han har alle kreftene offensivt. Det er bra coachet av Christian Berge, sier TV 2s håndballekspert Bent Svele, som også er meget imponert over det norske forsvarsspillet etter pause.

– Han har vel en del assist og. Han er i slag og i form. Vi fikk hvilt ham defensivt i andre omgang. Det er en klassespiller. Det er en aura over ham som viser at han vil det, sa landslagstrener Berge om Sagosen.

Norge trøblet med sjansesløseri
De norske håndballgutta anført av en svært sprudlende Sander Sagosen skaffet seg en tidlig en tomålsledelse, og Norge var i føringen – på det meste med tre mål på stillingen 8-5 – helt frem til Luc Abalo satte inn 10-10 etter 22 minutter i Trondheim.

To minutter senere tok Frankrike ledelsen for første gang i oppgjøret da Abalo scoret 12-11. Ut første omgang fulgte lagene hverandre tett, uten at Norge klarte å ta tilbake ledelsen. I stedet var det Frankrike som gikk til pause med en 15-14-ledelse.

– Norge begynte ekstremt bra og sto godt bakover. De spilte seg til sjanser, men utfordringen for Norge er at de misbruker veldig mange muligheter, sier TV 2s håndballekspert Bent Svele.

– Så koblet Norge et godt grep om kampem med 8-5, men så kom Frankrike tilbake på 10-10. Norge plukket opp mye av krysningsspillet til Frankrike, som så endrer litt angrepsspillet med Ludovic Fabregas på linjen. Da kom Frankrike til gode muligheter. Hovedproblemet til Norge er at de brente for mange målsjanser, fortsetter Svele.

Norge knep seieren
Frankrike åpnet den andre omgangen best, og var oppe i en 18-15-ledelse, men til tross for at Norge var én mann mindre på grunn av Petter Øverbys tominutter, reduserte de den franske ledelsen til ett mål.

Det ble starten på en meget frisk periode for Norge, som var tilbake i ledelsen på 20-19 på Magnus Jøndals kontringsmål åtte minutter inn i den nye omgangen.

Takket være noen gode redninger av Torbjørn Bergerud, var Norge oppe i en tremålsledelse på både 25-22 og 26-23. I sluttminuttene var Norge sterkest og vant 28-26.

Portugal står med fire poeng etter at de slo Bosnia-Hercegovina 27-24 tidligere søndag. Norge skal ut mot Portugal i Trondheim tirsdag kveld.